ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Gde bacate baterije i akumulatore?

(1/3) > >>

tibeteagle:
Bilo šta otrovno da bacimo, pre ili kasnije ćemo pojesti, popiti ili udisati. Kiša kvasi deponije sa otrovnim materiajma i sve ide u donje slojeve zemlje, odakle izvlačimo pijaću vodu. Sa tom vodom polivamo i voćnjake iz kojih jedemo voće, a koje su preko korena povukle sve što im se našlo blizu. Ovo su samo neki banalni primeri kako se samotrujemo u današnje vreme. Naučili smo da vadimo sve i svašta iz priride, ali malo kako i u kom obliku treba da se vrati ili reciklira.
Umesto da kritikujemo nivo ekološke svesti društva, pogledajmo da mi modelari kako možemo da to podignemo. Koristimo i te kako otrovne materije koje nije svejedno gde i kako bacamo. Najotrovnije su hemikalije koje, ako se ne neutralizuju na adekvatan način, mogu da nanesu veliku štetu. Akumulatori i baterije sadrže teške metale i agresivne henikalije u vidu elektrolita, zbog kojih ne smemo da bacamo u obično smeće. Već u osadesetim godimama p.v. sam viđao na zapadu (Austrija, Nemačka...) da čak i u prodavnicama ima malih kontejnera na zidu za otpremanje istrošenih baterija. Na sreću i kod nas ga ima sve više.
Pored otrovnosti LiPo baterije su još jako zapaljive, pa čak i prazne. Ako se, recimo, baci na običnu deponiju, od udara može da se zapali i da gori cela deponija danima. Dim ide na sve strane a najviše iznad gradova, pa tako lako može da postane i gasna komora.  oo)) Bilo je već i u mom gradu primera za to.
Svako treba da sakuplja  neupotrebljive baterije i akumulatore i da potraži mesto gde se to organizovano odnosi na mesta za koje smo sigurni da ide u procese za rastavljanje na komponente. Mislim da kod nas već ima mesta za skupljanje na veliko a kasnije ide negde u EU.
Ovaj problem će samo biti sve veći, jer sa pojavom raznih vozila na elektro pogon, Lixx akumulatora će biti sve više i više.

Evo nešto stručnije o tehnikama reciklaže:
http://gogreencyclopedia.blogspot.com/2012/11/the-life-death-and-resurrection-of.html

Generalno:
http://www.google.rs/search?hl=en&q=used+battery+disposal&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44342787,d.ZWU&biw=1280&bih=934&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=DfFSUaToIc3gtQaJ14DADg#imgrc=_

saxpg:
Dobar clanak. Ja imam nekoliko LiPo koje ne valjaju vec par godina ali ih cuvam u metalnoj kutiji. Ne znam sta bih s njima.

Gatti.Gatozza:
u nekoliko maxi diskonta sam video da postoje posude u koje se odlažu stare baterije. još nisam video da je neko u njih ubacio 3S 2200Mah LiPo :)

mad_mangod:
Ja cuvam nekoliko

jer ne znam sta sa njima. A onog lika sa kamioncetom koji prolazi i skuplja akumulatore nisam video skoro.

tibeteagle:
Posebno treba odlagati olovne akumulatore, obične baterije i Lixx akumulatore. Svaki ima drugu hemiju. Za olovne i za baterije već ima gde da se odlaže na veliko, ali za LiPo posebno još nisam ni ja video u okolini. Zato sam i otvorio temu, da ako neko zna nešto, neka napiše. Mislim da će sa masovnijom pojavom i oni dobiti svoj kontejner. Mada ga već masovno ima i u mobilnima, a oni se bacaju među baterije.  mmmm Ako se baci među baterije, ni to nije problem, jer pre ulaska u tehnoliški proces dezintegracije ljudi pregledaju i separiraju na transportnim trakama ili negde u siromašnijim zemljama.  :-[ Dakle bolje među baterije nego u prirodu.
Pre nego što se baci pogonski LiPo za modelarstvo, treba da se odseku konektori. Žice seći jedan po jedan i da se dobro izoliraju krajevi sa izolir trakom.

--- Quote ---Ja cuvam nekoliko jer ne znam sta sa njima. A onog lika sa kamioncetom koji prolazi i skuplja akumulatore nisam video skoro.
--- End quote ---
Olovni kiselinski i gel akumulatori imaju prijemna mesta u svim većim mestima ili otpadima. U subotici ima jedan u centru grada par koraka od aero kluba u ulici Matije Gupca u prodavnici auto delova. Dobije se i novac za njih po kilogramu i to oko 500.- dinara za jedan auto akumulator. Primaju zato jer mislim da kod nas ima reciklaže ovih tipova akumulatora.  mmmm

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version