RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Nastavak radova na polu skala modela SU31/2
promat:
Konacno sam u prilici da nastavim zapocete radove na mom drugom SU31,posle vise od cetiri godine prekida.Trup sam nabavio od mog prijatelja Branka Bjelica.Krila su konstruktivna ciju je osnovu projektovao,takodje moj prijatelj i kolega Predrag Pantic.Kazem osnovu jer sam strukturu ramenjace rekonstruisao.Pojacao sam krila,plankiranjem sa balzom i skratio duzinu elerona.Sam nastavak radova se sastoji u tome da plankirana krila i stabilizatore presvucem staklenom tkaninom i epoxi smolom.Svakako cu to uraditi po sistemu Druga Cara"smuckaj pa baci",mislim baci na krilo.Sala na stranu ta tehnologija se pokazala kao opravdana jer se nanosi minimum smole i istovremeno se smanjuju gubici u vremenu zavrsne obrade povrsina krila.Iz prilozenih fotografija se vidi i to sta je do sada uradjeno.U ovom trenutku se radi na stajnom trapu,koji ce biti iz AL legure a deo radova obavice Drug Bojan.Prikazani nosac motora ce biti nesto izmenjen a montiracu Glo motor Super Tiger 32,4ccm.Kabina moze biti problem ali imam ideju da je napravim iz delova .
Za mene je ovo veoma dobar model sa vrlo dobrim letnim karakteristikama koje su proverene na mom SU31/1.Konstrukcija krila u ovom slucaju nije bila jednostavo kopirana sa GRAUPNER originala,nego je originalna sa gledista strukture i suzenja debljine profila ali je geometrija krila originalna.Moja jedina primedba za konstrukciju kolege Predraga Pantica je sto je razmak izmedju rebara velik,sto je i on u nasoj medjusobnoj raspravi potvrdio.U svakom slucaju ja sam mu zahvalan na predusretljivosti i paznji koju mi je posvetio.Konacno,mogu reci da ima tu jos puno posla koje treba odraditi.U narednom periodu trudicu se da Vas koje to interesuje obavestavam o stanju radova na ovom mom modelu.
Pozdrav
Dusan Papic
saxpg:
Model mnogo lijepo izgleda i bice pravo uzivanje pratiti radove na njemu.
Model sa ovakvim trupom, i krilima koja ce biti presvucena smolom i platnom moze da izdrzi buvalno sve.
Puno srece u radu.
promat:
Poydrav Nikola,
Hvala Ti za interesovanje o stanju radova na mom SU31.Ja znam da i Ti imas trup za isti taj model i od istog prodavca.Pitao si za to gde sam nabavio bajonet ,ciji je precnik 30mm.Taj bajonet sam ja porucio iz Madzarske pre nekoliko godina.Mogu Ti reci da se AL cev istog precnika i potrbne duzine, moze iskoristiti i naci u prodavnicama Nauticke opreme od kojih su napravljena vesla za camce.Svakako ja cu objaviti fotografije o toku radova na modelu ali Ti mozes,kada si u Novom Sadu doci do mene pa da se i licno upoznas sa stanjem radova a i resenjima koje Te budu interesovala.Naredne nedelje ce biti gotov stajni trap a danas sam poceo rad na novom nosacu motora za SUPER TIGER 32,4ccm.Prosle godine sam postojeci nosac motora ,koji se vidi na slici predvideo za benzinski motor od 40ccm ali sam od toga odustao.Moj postojeci model SU-31 je zaista vema upravljiv i stabilan i za mene najbolji u toj klasi.Bilo bi lepo da i Ti tvoj SU-31 zavrsis pa bi sa njime mogao jos ubedljivije da pokazes svoje letacke sposobnosti koje su po mojoj skromnoj oceni izuzetne.
Pozdrav Tebi i svim modelarima
Dusan Papic
promat:
zelim da pokazem neke detalje,koji mogu biti od interesa za one koji ce poceti radove na slicnom ili istom modelu kako bi nasli bolja resenja nego sto su ovde prikazana.
Unutrasnji izgled i raspored na konstrukciji nosaca rezervoara,koji ja primenjujem i na SU31/1 obezbedjuje cvrstu poziciju istog.
Na fotografiji se moze uociti resenje prikljucenja stajnog trapa.Kao sto se vidi iznad karbonskog ojacanja prikljucka ,stavio sam sper plocu debljine 6mm,zalepio epoxi-smolom i postavio cetiri ubodne matice sa ciljem da se pricvrscenje noge stajnog trapa izvede spolja.
Ovde se vidi repni tocak,koji je upravljiv preko komande pravca sa elasticnom vezom preko opruga.
Komandu dubine obezbedjuju dva servoa ,koji se ugradjuju na zadnjem delu trupa.
Prikaz nosaca sevo uredjaja i nosaca prijamnika sa rebrom za ukrucenje trupa i sa otvorima za tacno pozicioniranje polozaja obe tetive profila krila.
Kao sto se vidi na fotografiji ja necu staviti distantnu cev za prolaz bajoneta kroz trup,nego cu kroz poprecnu osu otvora za bajonet postaviti dvodelno rebro i time omoguciti laksi pristup rezervoaru,kao i montazu akumulatora za napajanje prijemnika.
U ovom momentu radim na nosacu motora SUPER TIGER ,kao i na pripremi krila za postavljanje prikljucka za centriranje istih.Istovremeno pripremam i prikljucke za fiksno povezivanje krila.
O svim ovim radovima cu pisati ,kada ih zavrsim.Kod gore pomenutih radova u toku,pomagao mi je moj mladi kolega BOJAN.
Pozdrav modelarima
Dusan Papic
SABURO:
Pozdrav Cika Dule,
u pravo vreme ste nasli da opisujete izradu modela, jer uskoro i ja planiram rad na mom sukhoi-u. Svaka cast na dosadasnjim radovima, bice to lep model. Hoce biti sema farbanja kao i na prvom ili neka druga?
Jedan od razloga zasto pravim model su takmicenja u Hrvatskoj gde se iskljucivo lete scale modeli. Nadam se da cu ga zavrsiti do septembra i narednog takmicenja.
Pozdrav i samo napred.
(pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version