RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
NAZA zamalo odletela
nebeski:
Danas sam leteo hexom i imao sam jedno cudno desavanje koje zelim da opisem i interesuje me da li je jos neko imao slicna iskustva?
U pitanju je verzija NAZA firmwarea 3.12 prijemnik AR8000, stanica Spektrum DX8.
U jednom trenutku kada je hexa bila oko 300m udaljena od mene pocela je da se krece unazad bez obzira na moje komande.
Bila je okrenuta prema meni, duvao je malo jaci vetar sto ne verujem da je uticalo jer ga je do tog trenutka uspesno probijala.
Kada sam video da ne mogu da je vratim da komande ne reaguju, a posto je pocela da se sve vise udaljava od mene i ide (uz vetar) prema sumi (let je bio na Tjentistu u blizini spomenika). Prebacio sam je u failsafe mod nakon cega je pocela da se dize i uspesno vraca nazad.
Da nije bilo failsafe-a ubedjen sam da ne bih mogao normalnim upravljanjem da je vratim nazad.
Radio link je funkcionisao celo vreme, failsafe nije aktiviran zbog njegovog gubitka vec eksplicitno prebacivanjem preklopnika u polozaj za failsafe.
vpilic:
Dusko ja sam imao isti problem i to dva puta istog dana pre par meseci.
DJI hexa sa njihovim motorima i ESC
Po zelji kupca stavio sam Turnigy 9
Na prvih par baterija sve mi je izgledalo OK.
Dao sam hexu kupcu, nakon par min. leta hexa se samo oborila na jednu stranu i krenula da driftuje. Zakucala u zivu ogradu.
Uzeli je stavilo na asistent, proverili sve komande i sve je izgledalo OK. Mislio sam u sebi da se sigurno on uplasio i mahinalno vukao palicu pitch-a. a nije hteo da mi kaze.
Nakon toga ispucali smo 3-4 baterije bez ikakvih problema. Na zadnjem letu dok sam je ja leteo stojala je u mesto i odjednom se ponovo nagla napred i krenula da driftuje. Komande totalno otkazale.
Otisla je nekih 200-300m i pala u travu. F/S nisam imao ukljucen.
Nakon drugog pada, skinuli smo Turnigy i stavili Futabu. Ima vec par meseci i mozda 50-70 letova bez problema.
1. Koje ESC i motore imas na hexi.
2. Koliko puta si je leteo do sad?
nebeski:
--- Quote from: vpilic on August 16, 2013, 12:19:15 AM ---1. Koje ESC i motore imas na hexi.
2. Koliko puta si je leteo do sad?
--- End quote ---
U pitanju je moja DJI F550 hexa sa DJI motorima i DJI esc-ovima koju imam godinu i po.
Sa ovim firmwareom sam leteo 10ak puta, sa onim prethodnim verzijama puno vise.
Naza je inace bila u GPS modu kada se to desilo.
SaleR:
Dule probaj da proveris da li se sa Suncem nesto juce desavalo, jer ako jeste onda bi to moglo da bude problem.
Ja sam juce imao problema ali sa GPS uredjajem u kolima. Ja sam trenutno na odmoru u Grckoj i koristim stalno navigaciju i nije bilo problema. Juce dok smo se vozili istom trasom na kojoj nije bilo nikakvih nedoumica oko karati poceo je da brlja, u smislu da cas vozim morem, cas sam u planinama. E sada ne znam koliko je to tacno sati bilo ali vredi proveriti na sajtovima da li je bilo aktivnosti Sunca.
Pozdrav,
Sale
djbojan:
Predji na najnoviji firmware, bilo je vec brdo slucajeva, mene vec frka hvata da letim NAZU.
DJI NAZA-M V3.12/V3.14/V3.16 Flyaways
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1919850
Izgleda da su ispravili gresku u FW.
i pri update-u ako imas problem da nece da uradi calibraciju IMU-a ( mcu too hot ) ,onda iskljuci sve na 15 minuta i cim ukljucis idi odmah na calibraciju
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version