ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
masina za punktovanje
sova:
ima li ko iskustvo sa punktovanjem baterija???
nasaoa sam na yutubu neko rucno pravljenu masinu ,moje pitanje je sledece moze li se sa ovim punktovati baterije ili ne i ima li ko neku ideju ili semu kako to napraviti????
EVO SNIMKA STO SAM JA NASAO!
nedbojsa:
Ne može taj dobro je da si pitao inače bi bilo bum u oblaku dima. Za punktovanje baterija ti treba kondenzatorski aparat za varenje. Nije problem ni njega naparviti može se čak i improvizovati samo da nađeš odgovarajući kondenzator za lem koji tebi treba kucaj u google ili na youtube "capacitive discharge welder".
Sava:
(nono) Nebih se ja igrao sa sumnjivim aparatima za punktovanje, šteta može višestruko da prevaziđe vrednost posla da ga uradi profesionalac na pravom uređaju. Zašto ovo kažem ? Prije deset i možda više godina tek podignut model sa punim rezervoarom je otkazao poslušnost, kružio oko aerodroma i uputio se prema Fruškoj Gori.Ubrzo se izgubio iz vida. Priča se nastavlja posle dva meseca kada je model pronađen daleko nekih 10km. u žitu, prilikom košenja. I zašto je model pobegao mogli smo sada da ustanovimo jer za divno čudo neoštećen je sleteo u žito. Raspunktovala se jedna baterija, fabrički komplet ne tako ni star.
Netreba vraga crtati, doći će i bez crteža. mmmm Ovo je moje iskustvo, nikada više mi se nije rasunktovala baterija, ali je suvi lem u transmiteru uradio sličnu stvar. O tome sam pisao nedavno. Nadam se da se ni to neće ponoviti, očekujem sledeće ujdurme tipa probio neki od ugrađenih delova.
tibeteagle:
--- Quote --- (nono) Nebih se ja igrao sa sumnjivim aparatima za punktovanje, šteta može višestruko da prevaziđe vrednost posla da ga uradi profesionalac na pravom uređaju. Zašto ovo kažem ?
--- End quote ---
Lajkujem (pijemo)
Punktovanje, odnosno tačkasto zavarivanje je ekonomičan industrijski postupak koji je sasvim dobro rešenje ako se dobro radi. Dok ga nije bilo, mekano lemljenje je bilo sasvim sigurno rešenje za spajanje svih vrsta ćelija. I danas je to u kućnoj radionici.
Skoro sve vrste ćelija se može zalemiti i mekim lemljenjem sa kalajnim lemom. Od kada sam RC modelar (35g :sljus) skoro sve moje pakete sam pravio sam, osim današnjih LiPo. Moj prvi paket sa pljosnatim LiPo ćelijama 800mA 8C (danas smešna cifra od 8C :)) sam sam pravio. Tehnika lemljenja je standardni postupak uz jaku lemilicu, oko 100W, sa kratkim zadržavanjem na kontaktima, koje prvo dobro treba ogebati odsmirglati. Okrugle ćelije se mogu spojiti sa licnastom žicom ili uz pomoć kalajisamog čeličnog lima 0.1m8 (konzerv lim), tankog bakarnog ili mesinganog lima, koje treba iseći na listiće potrebnih dimenzija, osim ako već nema zavareno na ćelije.
Puno pomoći ima oko tehnika lemljenja ćelija na netu. Gledati samo savete profesionalaca!
https://www.google.com/search?q=battery+pack+soldering&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.51495398,d.Yms,pv.xjs.s.en_US.M4-36_38X9A.O&biw=1429&bih=1041&um=1&hl=en&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=vW4nUpeMFcXStAbpzIDgDA
Sava:
Svaka čast, podržavam g-dina jer i sam sve svoje baterije lemim, naravno ako nisu već u fabričkom paketu. Snažnija lemilica kvalitetan kalaj ( ne Kineski pun olova) i urednost u radu garantuju odlične baterije. Nesme se baterija slabom lemilicom peći i daviti nego dobro očišćeno mesto i brz rad. Međuspojeve radim bakarnim limom, a deo od baterije do baterije navučem termo bužir. Naročito treba obratiti pažnju na prelazak (+) sa jedne bateije na kućište (-) druge baterije da se ne dodirnu. To je sva mudrost. 4e
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version