ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Kako napraviti adapter za punjenje dve baterije odjednom?

<< < (2/7) > >>

firebird:
Nema svrhe da ih vezuješ paralelno na tako slabom punjaču 50w, puniće se dugo i nemas kontrolu izbalansiranosti ćelija na obe baterije.

Ali zato ako ih povežeš serijski onda praktično dobiješ 6s bateriju i bez problema ih možeš tako puniti i balansirati.

Ja redovno ovako punim moje 2s i 3s baterije, istih ili približnih kapaciteta (kada nisu istih kapaciteta izaberem struju punjenja od slabije baterije) i tako napravim 4s, 5s ili 6s. Obavezno je povezivanje i balans kablića serijski i punjač sasvim lepo izbalansira sve ćelije.  :mhm

Ivan Milenkovic:
Hvala svima na odgovorima.  ()-()

Ajde ovako da pitam, još jednom: Da li neko zna kako da napravim adapter za balansiranje? Znači kako da povežem serijski (ili paralelno) dve 3S baterije u jedan port za balansiranje na punjaču? Ne mislim na dean konektore, nego na JST-HX. Imajte u vidu i da će baterije biti povezane i preko dean konektora, znači ponašaće se ili kao jedna 3S baterija od 8000mAh odnosno kao jedna 6S baterija od 4000mAh.

Punjač jeste slab, i maksimum je 6A, ali budući da punim baterije na 0.75C, svakako da će brže napuniti dve odjednom na 6A, nego jednu po jednu na 3A, tako da bih svakako pokušao. Balansiranje isto traje dugo, i voleo bih da ih samo stavim i ne razmišljam o zameni..

ivanmagd:
Nemoj se mučiti, pošalji mi adresu i poslaću ti na poklon adapter za punjenje dve 3s baterije kao jednu 6s, Laslo je totalno u pravu kad kaže da vreme punjenja nije ništa kraće nego kad ih puniš odvojeno.
Obe baterije moraju biti jednako ili približno jednako istrošene da bi se punile brzo, ako postoji velika razlika u naponu ćelija punjenj može trajati dosta dugo, meni su se dve 3s 2200 punile oko sat i po što i nije neka ušteda vemena
Dzoni druže, LITIJUMSKE BATERIJE NE MOGU SE PUNITI PARALELNO, nemoj davati pogrešne informacije jer će neko zapaliti kuću. Šta se događa sa tokm punjenja kad prethodno nisu isti početni naponi tj. baterije nisu isto ispražnjene, jedna od ćelija je moduće da preskoči prag od 4.2 volta što bi ugrozilo samu bateriju a bogami i pokućstvo.
Lipo baterije se po meni nikada ne pune bez balansiranja odgovarajućim punjačem.
Ako ti ovako puniš svoje Lipo baterije bolje ti je da se još malo informišeš o ovoj tematici jer ti je jeftinije da baterije čuvaš i pravilno koristiš nego da svako malo kupuješ nove.

magic:
Uradio ponovo proracun i konkretno sa ovim baterijama neces nista dobiti bilo povezivanjem redno ili paralelno. Zasto? Pa vrlo jednostavno, zato sto potrebna snaga punjenja je:

4,2V x 3S x 4Ah = 50,4W

a to je upravo i maksimalna snaga kojom tvoj punjac i moze da puni.

E sad, bolje je puniti te 2 baterije sa 0,5C pod uslovom da se one i prazne zajedno. Povezes ih serijski i treba ti i nesto ovako

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9910__2_x_3S_gt_6S_Splitter_JST_XH_5pcs_bag_.html

poz

nedbojsa:
Ne isplati se praviti, jeftinije je kupiti.
Serijski,
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__10993__Twin_pack_charge_lead_2_x_3S_6S_w_XT60.html

Paralelno
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__41783__Hobbyking_Parallel_Charging_Board_for_6_Packs_2_6S_XT60_EC5_T_Connector_.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version