ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Unutrasnji otpor lipo baterije?

<< < (3/3)

tibeteagle:

--- Quote ---S obzirom da ovaj otpor direktno utice na efikasnost baterije pri upotrebi i storage-u ...
...Negde na ovom forumu sam procitao da ljudi cuvaju baterije na hladnijem mestu. Ako cemo verovati ovom clanku - to je pogresno....
--- End quote ---
Pri storage nema potrebe da se gledaju performanse LiPo, jer se onda ne eksploatiše. Po tekstu vezano za uticaj niske temperature LiPo na efikasnost pri upotrebi je razumljivo i odnosi se na sve vrste akumulatora pri korišćenju. Zimi sporije vrti anlasser...  :( U tekstu nisam našao ništa vezano za način lagerovanja /storage/. Možda sam prebrzo "preleteo".  mmmm

Kako elektroliti i slične hemijske smese sporije stare i slabe na manjim temperaturama, poželjno je sve vrste akumulatora i baterija lagerovati na manjim temperaturama, kada se duže vreme ne koristi. Ovo uputstvo može da potvdi svaki živi hemičar. Da nije fenomena starenja pri stajanju, baterije u prodavnicama ne bi imali rok upotrebe od oko 4 godine, posle čega nema garancije za puni kapacitet.

Pohvala za trud da se zna više o stvarima koje su važne komponente u novijem modelarstvu. (thumb)

zajko:
Htedoh da otvorim na ovu temu edukativni post… pa naletih na Vas…
Malo sam se bavio u poslednje vreme baterijama, preko Gens Ace… za njih svi kazu (WORL WIDE) da su odlicne.. cenjene… Normalno, kao i svi drugi, ni oni nedaju IR, o cemu sam ponesto citao na google, da se preko njega u stvari nekom formulom racuna xxC….. Opet, ogromna vecina na net-u, kazu da proizvodjaci baterija Li-Po uglavnom lazu kod xxC, stavljajuci veci, pohvalivsi svoje baterije.. to isti vazi i za Charge xxC… Kod GensAce li-po nailazim da maltene za sve baterije Charge Rate: recomanded 1-3C Max 5C, što se negde uklapa u priču koju sam do sada čuo i naučio, ako imaš vremena puniš što manjom strujom, čuvaš bateriju…1C

Ali kod discharge rate, mi stvari nešto ne stoje…

Na primer, jedna od najčešće korišćenih baterija 2200Mah3S/11.1V/25C               C=2.2A
Discharge Rate 25C              25x2.2A=    55A   (je neka struja koja moze u kontinuitetu da se koristi)
Max Burst Discharge: 50C     50x2.2A = 110A   (kažu da je to na 1/2 sec. što ne znam koliko znači, opet koji je to ESC/motor koji će da povuče duplu struju na 1/2 sec.. crko)

a to sad poet znači da treba da je punimo  1C  2.2A x 1 = 2.2A
                                                                3C  2.2A x 3 = 6.6A     (ili nešto izmedju)
a max Charge rate                                    5C  2.2A x 5 = 11A       (da li će da je uništi  mmmm)

Opet, mala nedoumica, danas mi stigle samo celije od GensAce, kad ih gledam onako spolja, laički sem različitog kapaciteta i adekvatne različite veličine, nikakva razlika…
Nemam da uporedim recimo samo ćeliju 2200Mah 20c i recimo 2200Mah 40C, da li bi postojala fizička spoljno vidljiva okom razlika.. ili je tu samo definitivno taj IR, u stvari na neki način kvalitet same ćelije, po recimo nekim kategorijama III kat. recimo 20C II kat. 40C I kat. 60C ……
i sad tom matematikom (stigla mi jedna lepa Flet, masivna 6600Mah4S2P35C) znači da je njen discharge rate 6.6Ax35= 231A ….Burst 6.6Ax70C=462A… Charge 6.6Ax3=19,8A
koji to konektor izdržava te ogromne struje a da se ne istopi… koliko sam informisan ovi naši češći T/kon, EC3, XT60 su valjda negde oko 60-80A… ovi 4mm bullet, EC5, XT90 su oko 100A.. a koji je za burst od 460A (ako uopšte pusti tu struju) ! mmmm …. koliko je debo kabl 10 kvadrata (AWG 1  mmmm)

ili su te cifre samo da nas fasciniraju svojim baterijicama …

premda mi je Nesa pre 2 god. upalio auto (4.6 lit osmak) sa 2200Mah 3S, čiji je akumulator ogromaaaan…
Ajd nekako da razumem ove velike dronove 8 motora nose 20 kg

magic:
Zajko, sve si sam rekao, sve to je (skoro) samo marketing. U svakom proizvodnom procesu postoje razliciti nivoi kvaliteta za jednu te istu stvar, i tu razliku pravi IR. Ono sto bi video izmedju 2 iste baterije od 2.200mAh ali sa razlicitim C, recimo jedna od 20C druga od 40C, je razlika u tezini, gde bi ona od 40C svakako bila teza zbog vece gustine.

Na sta se to svodi u praksi? Pa baterija sa vecim C bolje drzi napon, cisto figurativno to bi znacilo da bi 2.200 20C opterecena sa 30A dala 3,7V po celiji a ona od 40C bi dala 3,85V po celiji, i zato bi za nju moglo da se kaze da je "jaca".

Mana baterija sa vecim C je i veca tezina, pa maltene dodje isto kao i da smo uzeli bateriju veceg kapaciteta. Evo dacu primer sa sledece 3 3S baterije:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21346__ZIPPY_Compact_2200mAh_3S_25C_Lipo_Pack.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19123__Turnigy_nano_tech_2250mah_3S_65_130C_Lipo_Pack.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21349__ZIPPY_Compact_2700mAh_3S_25C_Lipo_Pack.html

struja koju maksimalno (u teoriji) mogu da daju i tezina:

2,2x25= 55A, 163g
2,25x65= 146A, 207g
2,7x25= 67A, 203g

Ovde se lepo vidi ono o cemu sam pisao. Pa cemu onda baterija sa vecim C? Pa postoje aplikacije koje su zahtevne po pitanju struje (narocito ako je konstantno velika) a vrlo kriticne na tezinu, a to su helikopteri i avioni sa impelerima a za sve drugo (barem koliko ja znam) to nije potrebno, bolje ici na veci kapacitet ako vec tezina nije kriticna.

Mislim da su baterije tu oko 25C-35C jedne te iste i da se samo razlikuju po unutrasnjem otporu, zato i cena izmedju njih nije nesto mnogo razlicita. Baterije sa 40C i vecim su uglavnom od drugog materijala i samim tim onda razlike u ceni postaju vece. Baterije sa 65C i vecim su vrlo, vrlo probrane (barem bi tako trebalo da bude) i zato jako skupe.

A sto se punjenja tice, ja punim maksimalno sa 1C, bez obzira na specifikaciju.

poz

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version