RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Graupner BETA 1984-2014 i dalje.

<< < (3/6) > >>

tibeteagle:
Bravo za retro jedrilicu. (thumb)   Već sam i zaboravio miris balze  ???
Jedina mana ovih krila je da se u to vreme nije vodilo (toliko) računa o aerodinamici krajeva krila.
Predložio bih, ako još nije kasno, da se ubaci dodatno rebro od aero špera sa rupom za bajonet na krajeve krila. Sa time će se otvoriti mogućnost da se naknadno stavi neka vrsta pune- ili konstruktivne vinglete, a može i da se dolepi. Recimo ovako nešto kao dole na slici. Ona u mnogome može da podigne efikasnost pri jedrenju, pogotovo što je profil kraja krila kod ove školske jedrilice veoma dubok u odnosu na koren. Sigoran sam da si i ti već onda shvatio ovaj problem, gledajući prve slike modela sa skromnom varijantom vinglete. 

Nenad Miklusev:
Pozz Laslo,

Lepo si primetio, na staroj Beti sam postavio vinglete, ima ih na slikama.
Ali koliko god su bili  dobitak za letenje, bili su "pain in the ass" za transport, nebrojeno puta lomljeni, okrznuti, busili presvlaku...
Ovde sam se odlucio za klasicno vitoperenje, od korena ka vrhu krila, u minus, u milimetrima -7 , pod izlaznu na vrhu krila.
Mislim da ce za jednu relax a ne takmicarsku spravu, biti sasvim dovoljno.

Sve preko toga je preterano, sa 2200 mAh akumulatorom, i projektovanom tezinom oko 700-800 grama,  sumnjam da ce mi vrhunska "winglet" aerodinamika biti neophodna , par sekundi pod motorom i stizemo na bilo koje mesto na aerodromu.
Postavio sam neke prioritete, da Beta bude nalik originalnoj, da je laka za transport ( skidace se i ceo rep) a tek potom da leti vrhunski.
Secam se da je stara Beta, sa ravnim profilom ,  kao obicna jedrilica, imala tezinu oko 1 kg i da sam pravio letove od 6-14 minuta, ako ima termike i 3-4 bez .
Ova ce bez problema leteti "all day long" , koliko mi vrat od gledanja u nebo izdrzi.

Nenad Miklusev:
Dan cetvrti...

Rebra zavrsetka korena krila, avio sper 1,5mm, brezov, isecena u grubo, obrada na meru, na kraju, bajoneti 3 i 4 mm, savijeni na "V" od 14 stepeni, dovoljno za krilo bez elerona.

Sve izmereno, krila po 97-98 grama svako, trup i horizontalac  jos skoro  toliko, komplet drvenarija oko 380 grama.

Elektronika, motor, elisa, spiner , servoi, akumulator 3s 2200mAh , bajoneti , prijemnik i ostala sitnurija, nesto ispod 400 grama.

Total , pre presvlacenja, oko 800, koliko ce dodati monokot, videcemo sutra.

Detalj rebra nosaca motora,

I na kraju, monokot spreman za seckanje...mislim da cu sa presvlacenjem krenuti jos veceras.

Za danas, toliko...
Pozz

Nenad Miklusev:

--- Quote from: SABURO on June 18, 2014, 11:48:32 PM ---Sjajno uradjeno i veoma brzo. Prosto pozelim da radim neki model kada vidim ovako nesto.  :)aplauz

Obzirom da si menjao profil krila, da li ces menjati "sedlo" za krilo na trupu prema novom profilu i kako ce biti spojene polovine krila?

--- End quote ---

Spoj krila je prikazan na slikama, dva bajoneta, celicna, u "v" obliku.

A leziste krila za E387, negde na netu sam nasao da je 2,87 stepeni napadni ugao najmanjeg propadanja i najbolje finese (oko 30) za E387 ( neki nemacki forum i program za racunanje karakteristika modela) , pa sam to resio i da primenim.

Po tome je uradjena i skica lezista krila, tvrda balza 6mm i na nju lepim sundjerastu gumu  od tankog mouse pad-a.

Ako ne bude valjalo u praksi, "podsprajcovacemo" gde fali.

Nenad Miklusev:
Zavrsi se i dan peti...

Prosao u doradjivanju sedista horizontalvca/vertikalca i montazno-demontazne veze sa trupom.

Sediste krila i osnova poklopca kabine takodje zavrseni,

Pa se krenulo sa presvlacenjem, donje povrsine, Hobby King Monokot srebrne boje, kasnije ce doci i oranz trake za dobru uocljivost u vazduhu,

Naravno, nista nije sasvim naspanovano, dok se  ne kompletira i gornja strana, u original Graupner semi, belo, sa crveno zutim trouglastim trakama,

Tezina krila, posle presvlacenja, svako krilo je sa 97 otislo na 127 grama.  Nije bas malo, po 30 grama, ali je zato sve dobro naspanovano, ne uvija se i cvrsto je. Taman kako treba.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version