RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

xaircraft superx

(1/4) > >>

cakra:
Ajde da malo ozivimo ovaj multirotor topic...

Posto sam skoro sve od multirotora rasprodao-u nameri da okrenem list i pocnem sa necim novim,
poceo sam da precesljavam net- da bih se opredelio za sledeci fc.
Mikrokopter sa imao, nazu, apm, crius aio v1 sa multiwii i megapirateng...sve probano i vidjeno :)
U zadnje vreme su se pojavili novi fc kontroleri bazirani na 32 bitnom arm-u...blabla...

Namera mi je bila da napravim jedan quad, ali pravi :)...prvobitna ideja je bila da koristim
diy drones pixhawk clon-ima ga kod kineza za oko 140evra sa ssve gps i ostalom pratecom opremom.
Kao ram sam hteo da koristim tarot ironman 650, jeftin a jos i rasklopiv, a motori bi bili tarot
4008 650KV, extra KV za 4S batt i malo vece elise reda 11-13 incha.

Ali kako to obicno biva...nista od planiranog nisam ispostovao :)...i na kraju-ne znam sta mi bi :)
...ali porucih xaircraft superx basic, za cca 335eur.

Ono sto sam video kako leti, i sta moze, nekako me ubedilo da krenem tim putem...
Naravno, ako vec koristim xaircraft  superx, logicno je da koristim i njihov quad ram xaircraft
650 v4 value-koji je uzgred stvarno cool -ali i poprilicno skup cca 150eur.

Kao motore sam odlucio da probam-t motor 3110 i to od 700kV...naravno, ni to nije jeftino...:(
i dok cekam da stignu- ceo sistem  cu da probam sa proverenom kombinacijom koju vec koristim
godinama- roxxy 2827-34 od 750kV...jbg kostaju skoro kao tmotor :) ali su zaista dobri.

I...neki dan mi je stigao superx iz kine...prva radost je bila sto sam za troskve carinjenja platio - 400din. ??? :))) uhhh

Utisci:
Extra lepo napravljen-odaje utisak kvaliteta...

Setap-koji setap?
Mislim da je to sto mi se prvo  nije svidelo!Mislim... naviknut na ostala fc resenja-ovo je cist
idiotluk,nema tu niceg da se podesava...dodelis kanale , 5 kanal za modove leta na 3 polozajni
prekidac, 6 kanal za RTL, 7 kanal-eventualno na potenc. za gainove i...?
ako nekog bas zanima cela procedura-neka skine manual :)...mada, kad malo bolje razmislim sve je
ipak sasvim logicno i krajnje jednostavno...

Sledece mane- nema IOC, ili ti simple mode ili ti carefree moda...
Nema batt alarm?
Ima ga, ali samo u kombinaciji sa OSD...? Nije istina da to nisu mogi da odrade...
Nema waypoit letenje...
Ima podrsku samo za futaba sbus risivere, nema podrsku za CPPM-koji sam do sada iskljucivo
koristio-naviknut na mikrokopter.

Evo jedne bedne slike...nastavak sledi :)

mrburns:
Bravo Deki, svaka cast...verujem da je to odlican kontroler, a i sve kada sklopis, bice odlicno  (res)

cakra:
Da nastavim pricu...
Cekajuci xaircraft 650 value ram, u nestrpljenju, odlucih da napravim jedan quad ram slicne konfiguracije-na vec klasican nacin, Al kvadratni profil 14x14, malo vitroplasta...

Sve dimenzije rama, sirina nosecih Al cevi za batt i ostalu opremu je kao i kod  xaircraft rama
60mm.

Centralna ploca je prilagodjena za montazu superX imu-a, kao i kod originala...

Na njoj ima sasvim dosta mesta za montazu esc-ova...ja volim ovako, direktno da zalemim zice...
afro esc 30A, i vise nego dovoljno za dati setap.

Roxxy 2827-34...mali ali respektabilni motori-nisu jeftini ali ...bitna stvar je da u rcsrbija moze da se kupi sva dodatna oprema i rez. delovi za njih!

Odlicno se ponasaju i na 3S i na 4S batt...efikasni su zbog malog kV, a sa odgovarajucim elisama sve to rezultira dugim vremenima letenja.

Trenutno na quadu su graupner 11x5, pozajmljene od hexe :)...hexi vise prijaju 10x5 :).

Nogice su uvek problem...posto su krakovi 14x14, mrzelo me da ponovo crtam novi dizajn nogica u corelu-koje imam vec gotove za AL 10x10...a koje moram da pravim iz dva dela-jer mi je cnc masina mala...pa se odlucih da napravim nesto u stilu droidworks nogu...

Tezina celog sistema bez gimbala i batt. je odlicnih 1190 grama...kad bi se koristio karbon umesto vitroplasta tezina bi bila naravno manja.
I pored glidzavog vitroplasta od 1.6mm cvstina rama je odlicna.
Ove Al cevi 14x14 koje imam su tankozidne i vrlo lagane...imam i 15x15 ali su te mnogo teze-verovatno i cvrsce.

Inicijalni letovi sa superX su obecavajuci...moram malo da poradim na pidovima...u stvari letilica vec sa default vrednostima leti sasvim opusteno...

Atti mod je dobar-jedino alttitude hold bas i nije  nesto sjajan sa default vrednostima.
Gps mod je odlican..., imam osecaj kao da je dosta manje rigidan  od nazinog gps moda...doduse i on zavisi od pidova.

Default pid podesavanja su za moj ukus premekana, sistem je za takva soft podesavanja iznenadjuce responsivan...sa 7 kanalom postavljenim na pot. pidovi se daju namestiti kako covek voli i hoce i za tren oka-quad je po mom ukusu...sem prokletog alt holda :) koji je i dalje premekan!?

RTL radi iz prve...kao i safe mod...pu pu zlu ne trebalo :).

Toliko...

kole_niš:
Svaka čast! Jesi preflešovao Afro sa novim firmware-om za SimonK? Mnogo hvale neku verziju od januara 2014, kažu da pojedini motori mnogo bolje rade, što je meni bilo jako čudno. Piši sve rezultate, super je tema!

cakra:
Afro nisam pipnuo...:) njih sam kupio polovne od deki-ns...e sad da li ih je on fleshovao nekom novijom verzijom -nemam pojma...vazno da je simonK u njima :)

Znam da generalno bas ova verzija od 30A ima problema sa pancake motorima iliti onih  specificnih motora sa vise polova, gde hoce da odu u "out of sync" tj. da malo zastucaju-sto uglavnom razultira padom letilice :(.

Posto se lako fleshuju- u svakom slucaju cu probati da ih upgrejdujem na zadnju Simonk verziju.
Bilo kako bilo-sa ovim obicnim motorima afro radi kao zmaj...hladan ko spricer u bilo kom rezimu leta, no ovi roxxy 2827 motori bas i nisu neki potrosaci  8).

(<--)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version