RC MULTIKOPTERI > PITANJA POČETNIKA O MULTIKOPTERIMA

Potrebna pomoc oko ulaska u multikopter hobi

<< < (12/26) > >>

igorpl:
Na žalost.
Obrni okreni najvše ti se izgleda isplatilo da pazariš blade nano qx mikro quad.
Onj eodličan za zezanje, dosta izdržljiv i dlovi su dostupni i kod nas i jeftini.
A i ima zaštitu za propelere.

lazar89nis:
ma i ovaj je izdrzljiv ali kad 10 ljudi proba da se igra sa istim nastane problem :(

stizu mi zastita za propelere 15 propelera 5 baterije 2 punjaca i 4 motora za nekih 15tak 20 dana sve skupa 20$ :)

to ce nadam se da me pokrpi neko vreme :)

gledao sam blade nano qx kad sam kupovao ali je bila razlika 60 70 evra u ceni :(

meni se hubsan bas svidja kako radi. samo da nisam davao svima bilo bi jos bolje :) ali jbg kad me neko pita da proba glupo mi je bilo da kazem epa nema :) ipak me je kostao 40 evra pa nije strasno

lazar89nis:
Pozdrav svima :) opet ja  4e

jos uvek cekam motorcice :( stigle mi elise pre nove ali ovo jos nije :(

nego kupio sam od kolege sa foruma turnigy 9x. pa cu polako deo po deo da pocnem da porucujem i da sklapam neki 250 size quad :)

manje vise sam skupio listu delova ali me interesuju par stvari:

Kakve zice su mi potrebne?
Kakvi konektori su mi potrebni?
Sta je potrebno jos od takvih sitnica kako bih sastavio quad?

Imam brdo lemilica, duvaljku i slicne stvari sto se tice alata.

taman dok mi sve stigne imam vremena da koristim trainer i da se ucim sa X4 :)

P.S. takodje ako neko ima link za dobar simulator za turnigy 9x i kablic koji mi je potreban nek mi pusti slobodno. ja upravo pocinjem potragu na netu :)

igorpl:
Onon što je bitno da se koriste uglavnom silikonski kablovi različitih preseka u zavisnosti od povezivanja.
REcimo ne moraš kupovati onu pločicu za napajanje jer sve mže da se zalemi zajedno  ai i preporučljivije je lemiti sve zajedno pa čak i žice od motora i esc-a da se ne bi konektori u po leta od vibracija rastavili i eto problema.
ja sam na netu našao da je lik napravio veoma jednostavno rešenje da zalemi sve + i sve - žice i to na najobičnije platne za vijke. Tako je lakše nego da lemiš žicu za žicu a i lkše ti je da napraviš raspored.
E sada treba će ti konektri koji su kompatibilni sa baterijom koju imaš i to jedan par muški ženski, poželjno bi bilo da imaš žice za napajanje različitih boja za + crvenu a za minus crnu. Takođe određeni termobužiri su poželjni za zaštitu lemova i spojeva, treba će ti kablovi makar 4 komada muški muški za povezivanje kontrolera i reciever-a od stanice ili ćeš njih dobiti uz kontroler kada ga kupiš.
Što se tiče silikonskih kablova imaš ih kod naših prodavača RC opreme a ja sam u prodavnicama elketrične opreme našao silikonske kablove koji su istih preseka, malo su krući jer su sa manje licni po kablu ali mislim da su ok. Naravno nisu tako kvalitetni kao ovi koje prodaju isključivo za RC ali mislim da rade posao i jeftinijij su. Pa sada od volja ti....

lazar89nis:
Thx na detaljnom opisu :) tako sam nesto i planirao da radim. da izbacim power distribution board a da samo lemim zice, nego nisam bio siguran sta sa ESC i motorima posto sam bio skeptican sta ce biti ako stavim konektore :)

planirao sam da kupim pakovanje termo buzira ima na ebay-u tipa 15 razlicitih sirina po 30tak 40cm. i planirao sam da kupim one mrezice za zastitu kablova.

najvece pitanje je koja debljina kablova ide recimo od motora do ESC koja za baterije i slicno. Gledao sam na HK i tamo ima od 8 do 36AWG. pa nisam siguran da li ima neki standar koje se koriste za koje spojeve ili uzmes neki prosek pa sve stavis iste? :)

sad sam uzeo nesto da proucavam i naso sam neke tabele koliko koji presek moze da izdrzi ampera. Sad se samo dvoumim da li da stavim 14AWG za bateriju i 18AWG za ESC ili 16AWG za bateriju a 20AWG za ESC :) takodje ako stavljam neke led diode pretpostavljam da mogu da idem relativno nisko i da stavim za njih nesto tipa 24AWG?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version