RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Gde ja zivim...
turshija:
Super je ziveti u Kanadi, a posecivati Srbiju na godisnjem odmoru, trositi pare zaradjene preko i govoriti ostalima kako je u Srbiji odlicno, kako se jako lepo zivi, i onda se na kraju godisnjeg odmora vratiti nazad u Kanadu. Znam zato sto je i meni tako, samo sto ja zivim u Srbiji ali radim za americku firmu i americku platu, ali sam barem okruzen ljudima koji nisu te srece pa znam kako se oni osecaju i kakvo je realno stanje ovde.
Sto se tice oduzimanja letelice, nije prekrsen nijedan zakon ali mora neko da bude zrtveno jagnje, zar ne ? :) Kako bi drugacije pokazali primer ostalima ... A i realno, 99% ljudi u Srbiji nije ni znalo za "dronove" do one famozne zastave, sada je to svima novo i kad god vide neku vest o dronovima ubedjeni su da je to odavde poteklo ... Narednih pola godine-godinu ce biti ludnica oko svega i bilo bi pametno izbegavati snimanje bilo cega iz vazduha gde ima puno pandura a da se pre toga ne konsultujes sa njima ... Na jednostavno pitanje "da li bi bio problem da ja sada ovde malo snimam iz vazduha?" ce se uglavnom dobiti pozitivan odgovor, ali cak i ako se ne dobije odmah, mozete lepo popricati u vezi zakona, koji se tacno zakon krsi i sta je problem, pa mozda ipak na kraju popuste ... Bolje to nego terati inat svakako, bar dok se ne smiri cela situacija oko "dronova" .. :)
ak:
A je l' istresaju ostatke hrane sa kostima kroz prozor zgrade komsiji na glavu u Kanadi?
E to je svakodnevnica u Beogradu. U Kanadi nisam bio ali u pola zapadne Evrope jesam, i da smo nekulturni, jesmo.
zajko:
Situacija sa "dronovima" multikopterima se nikad nece smiriti, bice sve vise i vise zabrana, dok ne dozvole samo letenje "PICO" one kao kutija sibica ulta mikro, koji i pilot jedva vidi na 5m i koji ima 15 gr. i ne moze ni komarcu da smeta…
Letelice su takve po prirodi da mogu da lete bilo gde i bilo kako, zilion ljudi, zilion ideja, zlih namera ili samo eksprimentisanja, i mnogo njih ce doci na razne ideje, i bice raznih sranja, 100% bezbedbost za sada ne postoji, niti ce biti moguca… verovatno ce se desavati nepojmive stvari, i nemoguce ideje i situacije…
dok ne bude, nesto nalik ovome, jer nekim ljudima jednostavno nesto ne mozes ni ne vredi objasnjavati, zabrana i THE END… Zasto ? : Zato !….
i kazna da mnogo boli.. nakon toga cista situacija…
Kao u USA, tamo se skupe iz celog sveta, raznih kultura i kojecega.. Ovo sam video samo u NYC, verovatno ima svuda
i niko se zaista ne parkira, kad ima ovaka znak ! mmmm ;namig
Tako ce biti i sa multikopterima, u gradu nema letenja, nema snimanja, samo sa posebnim dozvolama u odredjeno vreme i na odredjenom trazenom mestu za profi, ostali van grada livada The End…
Uzdravlje ()-()
jojkic:
Ja bih izneo jednu zamerku, koja mi se ne svidja kod stare garde modelara.
Multirotori su jednostavno pravljeni za snimanje: objekata, dešavanja i slično , a ne za vožnju po livadi . Mislim to im je poenta i svrha, a ne akrobatsko vrtenje i lupinzi ..
Rigorozno ograničavanje letenja i snimanja bi stvorilo monopol, gde bi možda samo par ljudi koji su stekli reputaciju, mogli da nastave da lete i snimaju. Kao i pri svakom monopolu, vremenom bi u posao ušli i neki drugi ljudi, koji imaju dobre veze i privilegije, a ne znanje , tako da je pitanje i ovi prvi koliko bi mogli da zaradjuju i žive od toga, od ovih drugih .
Dopuštanje svima slobodnog letenja, bi samo vremenom napravilo još konfliktnih situacija. Bez obzira na zone ograničenja, u USA sa vremena na vreme se stalno dešavaju blisku susreti multirotora i komercijalnih putničkih aviona.
Naravno neka sredina bi bila najbolja. Što neko ko želi da leti i snima iz dobrih namera to i ne bi mogao da uradi. Možda se baš u nekom klincu krije neki novi talenat za snimanje, kome bi to u budućnosti bio posao. Možda će neko tako moći i da nadje posao u inostranstvu. Možda neko postane i stručnjak usavršivši programiranje kontrolora kod letilica, a neko možda isprojektuje i svoju letilicu, bavi se sastavljanjem i prodajom preko interneta i slično. Mogućnosti ima mnogo. Čak i neko ko je snimao recimo centar grada ranije i misli da je sada bolje jer on ima snimke, a drugi nemaju, možda poželi to sve ponovo da snimi sa 3 D kamerom, jer tehnika napreduje.
Zar nije bolje da po neki klinac snimi nešto iz vazduha, i da mu to bude hobi, nego da kupuje jeftinu i lako dostupnu drogu na ulici. Zar nije bolje da po neki klinac pogleda po neki video iz vazduha, jer će srazmerno manje gledati video Pink produkcije !???
Letenje i snimanje treba omogućiti svima, i na svim javnim mestima ali uz poštovanje odredjenih uslova, pravila ponašanja , i osiguranja a ne zabranjivati. Ako svako od RC letača, tera na svoju vodenicu vodjen isključivo svojim sebičnim interesima i egom, desiće se prvi scenario koji nikome ne odgovara.
Ako budemo jedistveni , jedinstveno nastupamo i utičemo sad dok se sve to formira i ne definisano je možemo se izboriti za drugi scenario.
Ako neko ovo bude čitao za jedno 50 godina, mislim da će se smejati, šta se sve dešava. Izvadiće svoju malu kameru iz dzepa , pustiti je da poleti na dva,tri metra visine i napraviti jedan selfie kako se smeje dok ovo čita. Jednostavno tada to neće biti dronovi koji lete i nose kamere, već će biti kamere koje lete.
Evo već i sad Parot multirotor, više liči na leteću kameru, nego na ,,dron,,
igorpl:
Ja bih samo postavio jedno prosto i jednostavno pitanje?
Prosečna plata u Kanadi je?
A u srbiji je manje od 400EURA
Toliko samo!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version