RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Gde ja zivim...

<< < (2/7) > >>

Joja:
Srbija je zemlja koja I kada ima super zakone ima ljude koji vole da ih zaobilaze (kao onaj u fatalmom BMW), koji je mislio da je pametan sto je 27 puta izigrao zakon, kao I oni koji su mu u tome pomagali (verovatno roditelji I "prijatelji"). Srbija je zemlja u kojoj "pametni" ljudi obozavaju da se uce na sopstvenim greskama, a da pri tome misle kako ih drugi neshvataju, gde ljudi jos veruju u Deda Mraza (zapadnu demokratiju), gde sve sto je srpsko nista ne valja I da kada bi bili za zapadu bi im bilo super.
Kada dodjem u Srbiju stalno cujem komentare: "...to samo u Srbiji ima...". Tragedija je sto vecina istih nije ni bila u inoztranstvu, a kamomi radila I zivela duze vremena, a misle da su pametni da znaju kako je napolju.
Ovde gde zivim (a to je mogu reci  najbolji deo Kanade) nestane I do 5 puta godisnje struja, ali ljudi to shvataju da su okolnosti pa se ne iscudjavaju niti pricaju da to samo u Kanadi ima. U Srbiji da samo jednom nestane odnah se javljaju oni pametni koji bi rekli " to samo u Srbiji ima". To su uglanom oni koji vole samo Nemacku medicinu.
U Kanadi gde ja zivim vec 20 godina, da bi leteo modele kao prvo trebas da si clan saveza MAAC, sto je 85 $ godisnje, zatim moras da letis na odredjenim mestima (klubovima) koji se placaju ( ja placam 200 $ godisnju clanarinu), a prijem je jos 200. Mozes da leti ti gdegod hoces, ali ako te uhvate ili napravis neko s..., onda ti naplate takvu kaznu da posto nemas para da je platis ti oduzmu kucu ili druge vrednosti koje poseduje, pa se slikaj.
Posto se bavim I lovom, samo da vam kazem da bih isao u lov na patke moram da im odnesem polisu osiguranja da vide da mi je kuca osigurana na vise od 1milion $. U protivnom nemozes da dobijes dozvolu. Ako se nesto desi ostajes bez kuce pa izvoli.
Da ne tupim, vecina problema koje pojedini imaju izviru iz njihovih glava, a I Balkanski mentalitet tu kumuje po principu: " Sve ti mogu priznati ali na uspehu (pameti) nikako... "
Niko jos nije uspeo da pobegne od sopstvene glave, a nije ni mislece da ce resiti sve sopstvene probleme prelasom iz tacke A u tacku B.
Ljudi hoce da veruju u ono sto im odgovara, I to je jednostavno deo psihe. To se jako tesko menja.
Realnost je malo drugacija, jos mnogi bi zeleli da veruju da su komunisticke ideje propale, a nece da vide da je Kina sada broj 1. ekonomija u svetu, jer ono sto im pruzaju Holivudske iluzije im izgleda mnogo privlacnije.
Itd, itd.....
Da ste mi vi zivi I zdravi svi u Srbiji I da znate da zivite na delu zemaljske kugle na kome se I moglo bi se lagodno ziveti, a to sto nije bas tako to je dobrim delom I zbog vas samih. Ja sam prosao od Australije do Aljaske pa to mogu odgovorno da tvrdim.
Ja znam da se magarcu uvek cini da je trava sa one druge strane zelenija nego ona sto je ipred njega, a to uglavnom nije tako.

Uzdravlje !!!

misha:
Pa neke se stvari moraju postovati. Kao sto niko ne sme koristiti Vas foto ili video materijal bez naknade, tako
ni snimatelji ne bi smeli objavljivati materijale na kojima se nalaze lica ili objekti za koje nemaju saglasnost da
smeju snimati. To moze podrazumevati i placanje naknade licima (koji se mogu svrstati u glumce ili statiste)
ili vlasnicima objekata. Po meni je logicno da ako snimas moju kucu i taj snimak naplacujes, da moras i
meni platiti neku nadoknadu i dobiti moju saglasnost.

Pre neki dan sam u Beogradu rucao u restoranu koji ima bastu. Bilo je lepo vreme i moglo je da se sedi napolju.
U jednom trenutku pojavile su se dve gospodje i napravile desetak fotografija iz raznih uglova.
Pozvao sam ih da pridju i pitao zasto to rade. Objasnjenje je bilo da su one inspektorke i da snimaju dokaze o
prekoracenom roku koriscenja baste. Ljubazno smo ih zamolili da pred nama sve slike na kojima smo se mi
nalazili izbrisu i da ako su zeljni slikanja kao dokaza dodju kasnije, kada odemo. Pozvale su svog nacelnika i
on im je objasno da nas ne mogu slikati bez nase saglasnosti i slike su izbrisane.

dusan.milenkovic:
Misho moram da te ispravim...
Radim kao fotoreporter pa su mi jako dobro poznati zakonski okviri kako ne bi jeo bezmislene tuzbe. Ljude koji su na javnim mestima, javne objekte, stambene zgrade i sl. mozes da slikas koliko hoces, ali pod odredjenim uslovima. Ukoliko figura coveka ne zauzima preko 30% fotografije, i isti se nalazi na javnom mestu, ne moras traziti dozvolu za slikanje niti placati nadoknadu. Dozvola je neophodna ukoliko je osoba preovladjujuca na slici, npr ako je u pitanju portret ili su svi ostali van fokusa a figura zauzima vise od 30% kadra. Nadoknada nije zakonska obaveza i zavisi iskljucivo od dogovora. I vi i nacelnik ste pogresili, gospodje su imale pravo da slikaju, cak nisu morali ni da traze dozvolu vlasnika objekta jer je u pitanju pribavljanje dokaza o ucinjenom prekrsaju. Neciju privatnu kucu smes da slikas bez dozvole uz iste uslove kao i osobu. Znaci ako zauzima manje od 30% kadra dozvola ti ne treba. Zakon je takav da se ne bi jos vise ogranicavala (ovde ionako ekstremno ogranicena) sloboda medija u radu. Ukoliko snimanje nekog objekta nije dozvoljena, to mora biti jasno naznaceno odgovarajucim obavestenjima na vidnom mestu, i osoba zaduzena za sprovodjenje te zabrane mora na zahtev dostaviti zvanican dokument kojim se ta zabrana potvrdjuje i objasnjava.

Sto se tice pomenutog slucaja, policija je prekrsila svoja ovlascenja iako je ''vanredna'' situacija. Nije proglaseno zvanicno vanredno stanje, nije ucinjen nikakav prekrsaj, zaplenu su izvrsili po ''osnovanoj sumnji'' koja nema sudsku jacinu. Teoretski, lako oborivo na sudu, ali na zalost zivimo u srbistanu u kome je sve moguce....

misha:
Zakon o autorskim pravima postujem ali vise kao korisnik a ne kao autor.
Odosmo opet i u ovoj temo mozda predaleko, ali iz gore navedeneog
se moze zakljuciti da mogu slikati fotke ili snimati video kroz neciji prozor spavace
sobe, bez bojazni od bilo kakvih represija, ukoliko oni u kadru ne zauzmu vise od 30% slike?
Dalje, da li se to dvoje racunaju 30% + 30% sto znaci da mogu zauzeti zajedno 60% ili ukupno 30%?

Ujutru cu odmah napraviti i zalepiti nalepnice "zabranjeno snimanje" na prozore. 

Nemoj se ljutiti, malo karikiram, ali prema gore napisanom ovaj scenario je moguc.

dusan.milenkovic:
Spavaca soba nije objekat na javnom mestu tako da.... ;)

Samo sam hteo da naglasim da je policija opet malo obisla zakon, ali sve je moguce u zemlji srbiji...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version