ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Pomoc oko baterije
tomislav:
Pozdrav svima,potrebna mi je pomoc oko baterija za kineski helikopter.Kupoi sam helikopter punio bateriju 2h(po uputstvu) ali helikopter mrtav.Nastavio sa punjenjem celu noc,opet nista.Izmerio bateriju unimerom ona mrtva.Baterija 3,7v 1200mah.Nasao bateriju u TRIAX-u 3,7v1100mah.Napunio je na 4,2 v.Helikopter proradio ali nikako ne koze da se odlepi sa zemlje tj vrti elise ali nece da poleti.Baterija se dosta zagrejala I naduvala.Par ljudi mi je reklo da je baterija slaba I da ne moze da isporuci dovoljno struje I da zato helikopter nema snage.Citao sam malo na forumu o baterijama ali mi kao nekom ko se prvi put susrece sa ovim nista nije jasno.Jednom sam pogresio oko kupovine baterija pa nebih zeleo opet.Moze li mi neko reci koja baterija mi je potrebna I gde je mogu kupiti u Srbiji.Postavio bi I slike ali neznam kako sa androida.
marko.jovanovic:
Pitanje je sledeće šta piše na staroj bateriji odnosno koliko C ima?
Naduvavanje baterije je izgleda došlo baš iz razloga što je motor povukao previše struje iz baterije koja tu jačinu struje ne može da isporuči.
Moraš strogo voditi računa koliko C piše na bateriji. C broj ti je broj koji kada pomnožiš sa kpacitetom baterije ti daje podatak koliko baterija maksimalno konstantno sme da se prazni odnosno ako je u tvom slučaju baterija bila 1200 mAh a pisalo je recimo 10C kada 10 ponožiš sa 1200 dobiješ 12000 mA ili ti 12A jačine struje na 3.7 V može baterija da isporuči. E sada jako je bitno koliko motor sa tim propelerom može da povuče struje. Daj neke slike i specifikacije, nazive tipa motor taj i taj brojevi ti i ti... Pa će mo ti možda pomoći. Takođe nije loše da vidiš na ESC-u šta piše i koliko A može i on da izdrži jer ne verujem da je proizvodnjač stavio manji ESC nego što motor može da povuče struje jer bi u protivnom se on zapalio u :pop: prema tome koliko je ESC možemo ako je neka kineska varijanta bez oznaka da ti kažemo koja bi ti baterija od prilike bila ok.
U tvom slučaju najverovatnije je motor vukao previše pa se zato baterija naduvala i pregrejala.
Tu bateriju možeš slobodno da zaboraviš. Jedini savet moj ti je da ne bacaš olako u smeće jer može da se desi da se zapali i sama od sebe ili u dodiru sa nekom vlagom... Spoji Takođe nemoj da je puniš jer isto tako može doći do belaja. Najbolje bi bilo kada bi mogao da predaš nekom da je reciklira....
Izbegavaj bušenje baterije ekserima i sličnim stavrima jer može da napravi požar a i isparenja prilikom sagorevanja litijuma i ostalih supstanci nisu baš poželjna za udisanje.
A najbolji savet je ako si eć kupio helikopter ti vrati i neka ti daju sa ispravnom baterijom.
tomislav:
Hvala puno na odgovoru ,model helikoptera je Q EXCEED 2789-13 to je sve sto mogu da kazem a ESC stvarno ne znam ni sta je.(ako moze pomoc) .
marko.jovanovic:
Model helikoptera je tu najsporednija stvar. ESC ti je uređaj koji kotroliše napon koji se šalje na motor.
Znači ako nije integrisan na nekoj ploči to ti je prvi uređaj koji se nalazi pre motora. Odnosno sa njega idu tri ili dve žice direktno na motor.
Ako su 2 žice onda je u pitanju motor sa četkicama a ako su u pitanju 3 žice onda je u pitanju motor bez četkica.
U svako slučaju ako možeš traži novce nazad od prodavca i skupi novac za neki markiran helikopter ili čekaj povoljnu priliku da neko na forumu ponudi. Ovo ti govorim iz razloga što kineski helikopteri kada se skrljaju i polome neki delovi možeš slobodno da se pozdraviš sa helikopterom i kupiš drugi dok ovi drugi markirani uvek imaš rezervne delove da kupiš kao što je na primer BLADE varijanta ili slične marke.
Druga stvar je što se i ovi drugi rade u Kini ali su bar od kvalitetnijih amterijala.. U tvom slučaju najverovatnije je ESC integrisan na nekoj ploči gde se nalazi i reciever. Ako je ta varijanta onda apsolutno ti je teško bilo šta reći o nekim karakteristikama...
Pogedaj da li na originalnoj bateriji ima neka oznaka tipa 30C 15C ili slično odnosno uvek broj pa slovo C. Znači to je ono na šta treba obratiti pažnju i uvek kupovati bateriju koja je sa istim C ili većim brojem. U tvom slučaju kao što sam već rekao najverovatnije je C broj na bateriji bio premali!
Daki:
Nije svakidasnje da se baterija tako lako naduva zbog nemogucnosti da da potrebnu amperazu, meni se uglavnom nije desavalo, a koristio sam bateriju koja moze da da 36A na setapu koji vuce 44A, grejala se i nisam imao pun gas ali se nije naduvala.
Ali mi se naduvala i zavrsila u djubretu zbog neispravnog ESC-a, a sve indicira da je to i kod tebe slucaj.
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version