RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

[Hrvatska] Pravilnik za bespilotne letelice

<< < (4/13) > >>

batans:
                   1684 clanova foruma, dovoljan broj da se ono sto se na forumu pise cuje daleko i sire nego sto su okviri foruma. Od ovog broja clanova po srpskim aerodromima tesko da se moze nakupiti 84. Preostalih 1600, pa evo vidi se iz predhodnih tekstova. Najveci broj virtuelni RC letaci, po neki zguzvani stiroporac i posebna druzina DRON majstora.
                   Ne, to naravno nisu RC modelari. Podesavanje karburatora na glow motoru, Lilijentalove krive, setovanje velike RC jedrilice i mnogo koje cega iz modelarstva ovm ljudima gore nikada nije bilo ni blizu.
                   NAZA V2, radi vama sve a vi umislili da letite. A kada to i pokusate slupate naravno svoju letilicu. Tekstovi ispred su prava slika naseg vremena. Suketanja na pretek. Tesko da postoji multikopter koji ne podrazumeva odmah ili kasnije i kacenje neke sprave za snimanje, i ne vidim da je time neko hulio na Boga. A sprave za snimanje su izmisljene da bi ljudi slikali druge ljude, to je nadam se svima jasno. A danasnje vreme malo smutno, manje je onih koji to rade iz air-photo hobija. Mnogi bi da to unovce, daju svojim aktivnostima (firmama) zvucna imena.
                    Pazi sad, konkurisu jedni drugima, ovde nekako pokusavaju da sacuvaju parce biznis-neba za sebe, u tom cilju ce popunjavati i formulare i stavljati padobrane kakve propise drzava. A talasaju zapravo, na aerodrom naravno nece ici, uzeti u ruke neki F3A model, tesko da znaju sta je to, priziviace zakonske neprilike i kada ih to lupi u glavu gurnuti svoj multikopter pod krevet a vi pravi modelari pisite molbe da idete na svoj lokalni sportski aerodrom.
                    Ne talasajte, uzivajte u ovom prelepom hobiju.

Bata Stepanovic

danko:
Potpuno je irelevatno ko je modelar a ko nije (ako ćemo u sitna crevca, ni ta F3A ekipa nije ništa bolja od dronovaca u smislu angažovanja oko izrade letelice), ali ono što je bitno je što neka pravila za letenje moraju da postoje.

Ja se apsolutno zalažem za to da neko ko leti na livadi, van naseljenog mesta i ljudi, treba da ispuni najminimalnije uslove, tipa da jednokratno registruje sebe kao letača i svoj model, čisto ako neki taj F3A sa rasponom od 1.5 metra padne nekome na šoferšajbnu da se letač ne može praviti lud već da se zna čij je model u pitanju i od koga se naplaćuje šteta.

Sa druge strane, ako neko hoće da leti u centru grada, iznad ljudi, e pa za to treba da budeš posebno certifikovan, da imaš odgovarajuću opremu, a ne da može da leti ko god hoće i sa čim god hoće. Nebitno je da li je u pitanju neki warbird model, ili octocopter mrcina.

Bezakonje nije dobro nizakoga. Ni za profesionalce koji žive od snimanja, niti za ljude koji vikednom lete glidere iz hobija. Ako kojim slučajem dođe do nesreće pri ovako neregulisanom stanju, nastradaće svi redom jer će se verovatno po kratkom postupku doneti kompletna zabrana leta i zdravo prijatno. Ako postoji neka regulativa u pozadini, onda ceo slučaj može propisno da se ispita i odgovarajuće procesira.

marko.jovanovic:
Ljudi voleo bih da prestane halabuka oko modelra i ne modelara. Nije to poenta. Šta ako neko ne vozi avion od balze koje opet ogromna većina vas kupi ili u ARF varijanti ili nekoj drugoj, i ako nije glow ili benzinac to nije model koji leti?
Svako ima svoj princip i tako leti. Vrlo često i neki stiroporac može da pregazi model od balze....
Nije poenta u tome niti u F3A (uzgred gomila vas koja vozi f3a kupuje gotove modele) niti u bilo kojoj kategoriji poenta je da se opet neko ko je završio avio smer na nekom mašinstvu a siguran sam da vas ima uključi i počne predloge kako bi se organizovali i rekli bar nešto. Ajte malo sloge ako nije problem, posle će mo kukati što na vreme nismo bar pokušali. Zakon i podzakonski propisi sigurno neće pitati dal vam je avion od stiropora ili balze nego će da nas po ušima sve udariti. Mislite o tome. Opet se bez potrebe počinje svađa i razdor.
U ostalom glow motori po meni sem onih u obliku zvezde sa više cilindara meni zvuče kao skuteri i kosilice za travu.
Ako je nekom čar da se muči sa gorivom, vlažnošću vazduha, štelovanjem karburatora a ne da leti to onda je čisto njegova opsesija i strast i ne treba druge koji lete recimo elktro za to da proziva kako nisu ni videli ni M od modelarstva. Neko voli da leti neko da pravi neko oboje... O ukusima ne vredi rasporavljati. Svejedno dobićemo po ušima svi ma kako ko smatrao koga i koju kategoriju se samo svrstao.

jojkic:
Meni se više popelo na glavu, što stalno modelari rc aviona, koji su činjenica drugačiji tip letilice od multirotora, i koriste se za drugačije namene, komentarišu ovde u delu foruma o multirotorima. Tako da nisam ni čitao prethodne postove u ovoj diskusiji, ali ću navesti par činjenica, pošto se dosta ljudi odavde pojavljuje u medijima, na koje treba obraditi pažnju:

Nad Beogradom lete desetine hiljada ptica , pa nešto ne padaju ljudima na glavu (nisam našao tačan podatak)
DJI Phantom je težine i veličine prosečnog galeba (nisam tražio tačne podatke o galebovima)

U budućnosti minijaturizacija dronova, će veravatno doneti sasvim solidne dronove sa kamerama, koji će izgledati ovako:
http://rt.com/usa/175740-us-pocket-sized-drones/
Te će većina zakona o klasama dronova postati irevelatna, niti će moći da se primenjuje

Zašto je dozvoljeno da komercijalni putniči avion, težine nekoliko desetina tona lete iznad naseljenog mesta ?
Ja avionom ne letim. Zarad toga što država ima monopol nad nebom, i ubire profit, kao i neka privatna avio kompanija prevozeći stotinjak ljudi, meni treba da ,,vazduplohov,, star nekoliko desetina godina i isto toliko tona preleće preko glave, i to iznad Mirijeva koje je na drugom kraju grada od aerodroma. I to ajd što preleću, nego i prave buku, i bude me po par puta u toku noći.
Da ne govorim, dok su MIG-ovi preletali za onu beskorisnu vojnu paradu, da umalo nisam ispao iz kreveta, kad je protutanjao, i još sam ga gledao kako (mislim da je) palio boostere kako bi se uzdigao i preleteo Zvezdaru, jer se malo zajb...sa visinom .
Setite se u Amsterdamu, ne tako davno kako se putniči avion se zakucao u stambene zgrade ...

Ja ću uvek pre stati ispod multirotora koji mi hoveruje, iznad glave na maloj visini, nego što ću stajati dok me avion preleće

Revolucija u tehnici se ne može zaustaviti. To bi isto bilo, kao kada bi neko pre jednog veka rekao zabranite automobile , jer gaze ljude. automobili i dan danas gaze ljude, kao i avioni što i dalje padaju. Ali većina ljudi smatra da je to prihvaljiv rizik, sa obzirom na benefite koje to donosi.
I mutlirotori padaju, kao što će i dalje padati, ali su bezbedniji i od automobila, i od aviona. Jedini problem ostaje ko što je već ovde napisano neukost većine naroda koji ne vidi njihovu praktičnu primenu, strah od nečeg novog, i čuvanja monopola koji država ima.

Da treba da bude zakonski stavljeno u neke okvire treba i samim tim da bude legalizovano, ali da bude zabranjeno ne treba nikako, niti će to imati efekta.
Pre par dana me jedan dečko kontaktirao i citiraću ga bukvalno:
,,Hteo sam nešto da vas pita sa obzirom da vozite kvadkopter. Ja sam poručio jedan, ali mi je carina javila da moram da uvezem, dostavim dozvolu ministarstva i još neke stvari ...,,
Nije mi posle odgovorio , ali od same pomisli potrebna dozvola ministarstva, mi se prevrće stomak. Ako budem saznao o čemu se radi, dopuniću tekst, a iskreno se nadam da nisu sad počeli da komplikuju sa hiljadu papira kupovinu rc igračaka preko net-a :) 

danko:
Čekaj, stani. Pokušavam da smislim neki smislen odgovor na ovo, ali mi ne ide. Izgleda je isuviše kasno, ili ne kapiram sarkazam.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version