RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
[Hrvatska] Pravilnik za bespilotne letelice
SABURO:
Zakon je korektan i treba ocekivati nesto vrlo slicno i ovde.
Svi mi trenutno spadamo pod isto, tako da ne vidim cemu se pravi jaz izmedju multikopterasa i modelara odjednom?
Licenca VSS-a na godisnjem nivou kosta 1900RSD ako se dobro secam i treba da budete clan nekog od aeroklubova koji su pri VSS-u.
marko.jovanovic:
Na žalost ova tema je pokrenuta u odeljku multirotor a treba la je na drugom mestu. Zakon i pravilicnici neće reći ni mutirotor ni jedrilice sa motorom ni 3d avion ni scale avion ni bilo šta u tom smislu. Akcenat će biti na letelicama kojima se upravlja sa zemlje bilo to sa motorom ili bez i naravno klasama tipa do 1 kg težine do 5 do 10......
Tako da smo svi u istim na ne kažem šta. Evo ja se prvi prijavljujem da uplatim bar 2000 ako treba za početak ako će mo osnivati udruženje.
Niste napisali koja je procedura za dobijanje licence VSS da li se nešto polaže, koliko se plaća, koliko traje sva ta procedura.....
Bilo bi lepo da se pojasni. Ajde onda da osnujemo to udruženje pa da bar nešto pokušamo. Mislim koliko nas ima realno da svako da po 200 dinara rešićemo taj problem.
E onda posle treba dobro razmisliti o nekom predlogu za pravila koja treba da se napišu u pravilniku....
mirce:
Koliko ja znam, modelari kod nas trenutno baš nemaju neki konkretan problem.
Ovde se samo piše da su "komšije" dobile zakon. Oni su u EU i verovatno moraju da prate procedure.
Kada će i da li će takav ili neki sličan zakon stupiti kod nas na snagu, to niko pojma nema...
Medjutim, kad jednog dana stupi, ako stupi uopšte, onda ćemo videti šta ćemo i kako ćemo. Do tada (fiu)
Što se tiče licenci, da, to su takmičarske dozvole. Dobili smo ih preko subotičkog aero kluba u koji smo se prvo morali učlaniti.
Mi što idemo u Mađarsku na takmičenja moramo imati te dozvole, pogotovo za Eurotour.
Inače licenca traje godinu dana koliko i članarina u klubu.
Da li subotičani primaju nove članove, koliko košta članarina i o ostalim detaljima, najbolje je da pitate Adama.
(pijemo)
adam:
kome treba sportska dozvola nek mi se javi imamo resenje
0658716871
jojkic:
--- Quote from: marko.jovanovic on June 07, 2015, 11:17:15 AM --- Evo ja se prvi prijavljujem da uplatim bar 2000 ako treba za početak ako će mo osnivati udruženje.
--- End quote ---
Evo isto i ja se prijavljujem. A verujem kad bi se osnovalo udruženje, da bi se gro ljudi još prijavilo. Kao i da bi gro ljudi isto tako
(evo prvi ja) bi uzelo preko udruženja par časova tj. osnovnu obuku za rad multikopterom , i ako nebi bilo skupo polaganje.
Tako da bi tu bilo sigurno još načina za finansiranje kako rada udruženja, tako i ljudi koji bi se cimali tj. držali obuku, i vodili to ako ne u početku onda sigurno kasnije kada bi to bilo zakonom regulisano, a udruženje ,,uspelo,, za izboksuje licencu za držanje polaganja i slično
P.S. Nadam se da sad neće nekom preduzimljivom pasti na pamet kako tu može jako dobro da se profitira, i da je sada razumljivije zašto insistiram da ipak to bude neko ko se iz ljubavi bavi rc letenjem, i ko već ima izgrađenu dobru reputaciju u tom poslu
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version