RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
[Hrvatska] Pravilnik za bespilotne letelice
azoran:
Mozes li Zubo da pojasnis proceduru za dobijanje dozvole i koliko traje period do izdavanja iste.
mirce:
Pre par godina (2012.), kad su bile aktuelne one "radne akcije" na Čenejskom aerodromu, na moju inicijativu oformljeno je udruženje gradjana "RC Pilot". Ima cela priča na ovom Forumu...
Ideja je bila da se modelari konačno na neki način organizuju, da bi, ako treba, mogli "nastupiti", kao udruženje, a ne kao pojedinci, kod nadležnih institucija.
Moja supruga i ja smo se dooooobro naradili ne bili registrovali udruženje, jer to nije odeš i registuješ se.
Mnogo više liči na otvaranje firme, sa poprilično "papirologije".
Naravno, vremenom se pokazalo da od takve priče nema ništa.
Nama, mislim Maji i meni, je ostalo da predajemo završne račune, da se bavimo administracijom, sve do momenta dok udruženje nije odjavljeno.
Podrazumeva se da i odjava košta i ne morate biti mnogo "bistri" da pogodite ko je platio zatvaranje...
Nažalost, kod nas bi svi da se negde "prišljamče", da neko drugi završi i odradi posao.
Niko ništa neće da radi, da ima bilo kakve obaveze, a ako ima i troška, to je onda u samom startu propala stvar.
Možda vas "multirotoraše", ne daj bože, muka natera da se morate na neki način registrovati.
Pošto je ovo modelarski Forum, probajte da se prvo dogovorite ovde, da vidite koliko vas uopšte ima, koga "udruženje" ili sličan vid organizacije uopšte zanima, pa onda krenite u akciju.
Zuba ima dozvolu od VSS, eto njegova je br 601, moja je 602.
Nije vam rekao da ne možete da odete u VSS i tražite dozvolu, nego to ide preko aero kluba, a pri tom i klub mora biti član VSS.
Da li se sećate šta sam pisao pre par meseci u temi o F5J jedrilicama?
Ogromna većina modelara neće da se učlani ni u jedan klub. I tu priču smo takodje ovde prošli pre 5-6 godima. Ja sam pokrenuo temu klubova...
U Madjarskoj, eto da ih uzmemo za primer, i za takmičenje koje je juče održano, svaki pilot ima plaćeno osiguranje.
Pa, plus kotizacija 4000 forinti - 13 eura i kad ti "zvekne" modelom u auto, onda nema tuče, dreke i svadje na aerodromu, nego se to kulturno papirološki završi.
Samo kod nas je "svaka vaška obaška", molimo boga da se ništa ne desi (ono u fazonu "valjda neće"), a kad se desi onda nastaje problem.
Sada je potencijalni problem ta priča o multirotorima.
Meni koji ovo gledam "sa strane" i ne razumem se u ovaj tip letilica (isto kao što se neće razumeti neki nadležni organ) sve izgleda mnogo bez veze.
Mnogo priče, mnogo pisanja, a nikakvih konkretnih zaključaka ili rezultata nema.
Nema jer nema niko nadležan ko bi seo pa ih napisao.
Zato će se desiti neminovna stvar, država će vremenom "rebnuti" neki zakon, pa će se svi češati gde ih ne svrbi.
Ja sam prvi za zakon i red i prvi ću platiti šta se od mene kao modelara traži. Da li ćete i vi to uraditi?
Uostalom, ja sam izvadio licencu iz VSS...
Izvinite što sam se "umešao" u ovu temu, ali mnogo toga što se ovde spominje sam tokom godinama modelarske karijere pokušavao da "primenim" kod nas, ne bi li se uveo bilo kakav red.
Naravno bezuspešno...
Ovde je svako modelar, ima ovakav ili onakav model, stanicu i tu je kraj...
Takva situacija traje decenijama, jer ni ne može da bude bolje kad klubova nema.
Pre pravilnika o multirotorima iz Hrvatske prvo se raspitajte koliko tamo ima klubova i kako su organizovani.
Potom to primenite kod nas, pa korak po korak...
Ima samo jedno pitanje, ko će to da odradi?
Ajd uzdravlje
Mirče
mirce:
@ azoran
Licencu izdaje VSS.
Modelar ne može da ode u Savez i da se učlani "direktno", nego mora biti član nekog aero kluba.
Potom i taj aero klub mora biti učlanjen u VSS, tj. mora platiti godišnju članarinu Savezu od oko 15 - 20.000 dinara.
Nažalost, retko koji klub to ispunjava...
Pozdrav
(pijemo)
azoran:
Hvala Mirce ()-()
r-xx:
Mirche ushtedeo si mi kuckanje, sve si lepo objasnio. (pijemo)
Plus da napomenem jednu prostu chinjenicu: multirotori su isto modeli i po nicemu se ne razlikuju od helikoptera osim sto su bezbedniji za urbane uslove (RC helikopteri ubijaju ljude, vec ima 5 mrtvih zvanichno od moga T-700, a ranjenih nema broja) a nezvanichno sigurno troduplo. Kamere i fpv se kache na helikoptere motorne jedrilice itd, a ne samo na multirotore.
Tako da bratjo multirotorashi, vi ste isto modelari, pravite i dizajnirate svoje modele, reckate na cnc-u arhitekture svojih letilica itd, a multirotori su samo leteci modeli sa svojim specifichnostima kao i svaka druga kategorija modelarstva. Ja trenutno vozim akro avion sa 3-AXIX gyro + headlock itd..
Sve drugo je druga problematika, sta moze da se snima, dozvole za snimanje, letenje u zabranjenim zonama, nova zakonska regulativa..
Sa VSS licencom koja je medjunarodna, mozes da nosis modele izvan granice, da se takmichis, da letuckas tu i tamo, da se shvercujesh u raznim situacijama... bla bla... (pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version