RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI

Izrada prvog trener modela

<< < (30/30)

tibeteagle:

--- Quote ---Samo sam malo skeptican po pitanju sastava horizontalca sa trupom. tu mi se cini da je slabo sa belim lepkom da lepim.
--- End quote ---
Kada se bira lepak, gleda se i to kakav je materijal koji se lepi. Balza je u ovom slučaju najslabiji element, jer je stvrduti beli lepak mnogo jači od njega, te kada dođe do preopterećenja svakako puca balza po strukturi, a ne lepilo. Epoksi ima prednost kod tvrđih drveta, ali slobodno možete da i ovaj sastav zalepite sa njim.

--- Quote ---Po planu je predvidjeno da se krilo prcvrsti za trup pomocu gumica i dve sipkice na trupu.

Sta mi predlazete posto vec otvaram plankt krila sa donje strane da li da uradim nosace u trupu i ojacam krilo na mestima gde cu busiti rue za srafove. Pa da srafim krilo za trup.

Koje srafove mi predlazete za trup?

Najlonske srafove m6 ili ne?
--- End quote ---

Ovde sam već predložio pod 3)., a na vaše pitanje, da upotrebite gumice sa svim njegovim prednostima koje daje.
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,14257.msg109283.html#msg109283

sloba_b:
Ja ti nikako ne preporucujem srafljenje krila, nemoj od mazge praviti lipicanera :)
gumice su zakon

Nakon lepljenja belim lepkom bozes da kanes malo super lepka da ojacas spoj..kad se beli lepak osusi. Svakako kod nekog udara ce pre puci nego odlepiti se beli lepak ako je lepo zalepljeno (bez mrdanja i sl prilikom lepljenja)

misha:
Pitanje gumica ili srafova ti je po mom misljenju lao i pitanje da li je bolji Partizan ili Zvezda.

Moj predlog je da "navijas" za srafove. Plasticne srafove 5mm, i mozes cak urezati navoj u drvo.
Model lepse i ozbiljnije izgleda ako se krilo kaci srafovima (naravno - moje misljenje).

Gumice imaju tendenciju da pucaju, takodje, ako probas neku prostiju akrobaciju,
krilo se moze pomeriti iz lezista... Prvi model koji sam imao je imao gumice i vec nakon prvih letova,
prepravio sam ga na srafove, jer su me te gumice mnogo nervirale.

Prednosti i mane postoje i kod jednog i drugog nacina.

Samo se opredeli za ono cime ces ti biti zadovoljniji.

tibeteagle:
Ni ja ne bih predložio gumu da se ne radi o ovom modelu u ovakvoj gotovosti. O detaljima treba razmisliti još pre početka gradnje modela. Ako nešto nema na planu, treba ucrtati i na vreme nabaviti potreban hardver za njega i tako formirati ostale delove. Sada je već kasno da se redovno napravi sa fiksiranjem sa kombinacijom tiple i plastičnog šarafa. Za gumu još nije kasno.

Guma treba da je široka mekana neoprenska, koja se daje dobro istezati. Takva kvalitetna se neće kidati. Guma ima manu što stari i sa mnogo istezanja, pa je dobro menjati posle izvesnog vremena ako se puno stavlja i skida. Nekada su se stavljale nove posle svakog izlaska na livadu, za svaki slučaj, ili barem dve nove. Guma vremenom i stari, pa je dobro držati u hermetički zatvorenoj kesi u mraku. Kada se na njoj primete mikro pukotine pri zatezanju, ne smeju se više upotrebljavati.
U RCSrbiji.rs treba da ima ovakav.

http://europemodels.eu/p_6785_Rubber+Rings+76+x+6+x+1+mm+%2812+pcs%29/

Na slici dole se vidi pravilno postavljanje gumica na krilo. Dovoljno je staviti 4 ispravnih komada. Na prednoj i zadnoj ivici krila, gde je pritiak od gume najveći, traba staviti tanak aero šper 0.4-0.8 mm ili plastični film 0.3-0.5mm, kako bi se sila prenela na veću površinu. U krajnjem slučaju može i dva tri sloja hamer papira da se stavi.

;namig

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version