RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
petar:
Mirce,
Sta ti znaci ono povecanje sa 500 g na 850 g?
Cemu to sluzi, ako je propisano za te modele da je dolet i plafon leta onoliki koliko je propisano.
Po meni je ta odredba u stvari zabrana letenja bilo cime sto je RC i to je po meni maliciozno od strane predlagaca zakona.
Odredba kao da je pisana da bi se omogucilo brisanje (nizak let iznad zemlje) mlaznim avionima, gde god i kad god... Ja kad sam bio to sto sam bio, dobio bi kaznu da sam brisao.... neki jesu brisali pa su sa aviona degradirani na helikoptere...
E sad i to je pitanje ko to hoce da brise gde god i kad god mu padne na pamet, ovi moji klasici nece sigurno... nemaju cime i nema goriva.... a ja onda znam samo jedan "savez" koji bi mogao to da trazi, ime mu ima cetiri slova i imali smo prilike da nas pre 17 godina zasipa sa andjeoskim stvarcicama...
pozzz
nedbojsa:
Ne bih da ispadne da imam želju da ti rušim sneška ali te male letelice do 500gr, gotovo je nemoguće leteti van propisanih granica, na 50m visine i 100m daljine one su tačka, te je teško odrediti položaj letelice u prostoru, samim tim je veoma teško bezbedno upravljati istim. naravno ovo ne važi za neke modele jedrilica, no npr. DLG jedrilicu je veoma teško izbaciti na visinu od 50m, stvari se menjaju ako se uhvati neka termika... takođe retko ko od nas koliko ja znam tera svoje modele u propisanim kategorijama preko propisanih visina, o tome da pilotira takvim letelicama u propisanim granicama doleta, koliko ja znam baš niko, tj. može ali uz FPV opremu na drugi način je fizički ne izvodljivo.
Druga stvar, a i ko bi merio i kako da li je model u nekom trenutko prešao propisane granice, niti nas teraju da imamo telemtriju, visinometre, brzinometre... ima nas koji imamo telemetriju ali opet niko nas ne obavezuje da dostavljamo logove sa letova.
Baš razmišljam da li sam i koliko puta video da neko pilotira modelom preko propisanih granica i iskreno da kažem ja se ne sećam, naravno ovo ne važi kada su jedrilice u pitanju.
Kada pročitaš brojke izgledaju male, ali kada realno pogledaš model u vazduhu stekneš sasvim drugi utisak.
pnedic:
--- Quote from: mirce on February 05, 2016, 10:41:06 AM ---.....
- PO MENI NAJVAŽNIJE - Kao i svugde u svetu, treba odrediti mesta gde se RC modeli ove klase mogu leteti.
Na tim tačno odredjenim prostorima, mnogo toga može biti na nivou kluba, a ne DCV-a ili neke druge institucije.
Kod nas, RC modeli se najčešće lete na sportskim aerodromima.
Sportski aerodromi imaju svoje zone letenja.
RC model ne može nikako izaći iz tih zona, jer su one veće od prostora na kojima se model let.
Sportski aerodromi su u nadležnosti klubova, a ovi VSS. Tu je "link" modelar - klub - savez.
Na mestima odredjenim za RC modelare nije potrebna prijava kao iz Pravilnika.
Rukovodilac letenja za taj dan javi da će biti modelarskih aktivnosti i to je to.
Prostor je svakako namenjen letenju, a RC modeli, u dogovoru sa ostalim korisnicima sportskih aerodroma vrše svoje aktivnosti.
Kada RC pilot upravlja svojim modelom on ne može leteti dalje od 500-tinak metara u bilo kom pravcu, jer posle toga model postaje toliko mali da se skoro ne vidi.
Samim tim zone aerodroma su više nego dovoljne za RC pilote.
Ovako je bilo decenijam i sve je funkcionisalo bez problema.
I još malo da pojasnim, modelar mora biti član kluba i time stiče pravo da leti na prostoru za RC modelarstvo.
Učlanjenjem u jedan klub, možete leteti bilo gde, sem ako Statutom kluba nije drugačije odredjeno (npr. privatni RC klubovi).
....
--- End quote ---
Mirce
Saglasan sam sa ovim sto si napisao za letenje u zoni sportskih aerodroma.
Medjutim : modelar NE MORA da bude clan kluba da bi leteo bilo gde ! Odakle ti ovakva ideja ? Ukoliko neki sportski aerodrom zabranjuje NE clanovima da lete tu, onda je to PRIVATNA STVAR aerodroma/kluba i ta stvar se resava internim dogovorom/ugovorom/clanstvom izmedju modelara i odgovarajuceg aerodroma/kluba. Opet NEMA VEZE sa direktoratom niti sa pravilnikom.
Kazes "ako je modelar clan, onda moze da leti bilo gde..." Sta ti znaci to bilo gde ?
Dalje jos bitnija stvar: koliko bre klubova sa prostorom za RC letenje ima u Srbiji ? Ima li vise od 5 ? Sta mislis koliko bre livade daleko od svih mogucih objekata, aerodroma, ociju ima ? Tamo gde ni Bog ne vidi da se leti a kamoli Direktorat, a sva redovna avijacija je na 10km visine.
Ja koji sam u Bg putujem 15km da bih stigao do 13.Maja gde se okupljamo, sto mogu reci da sam privilegovan. Sta mislis ostali modelari po Srbiji koliko bi morali da putuju da bi leteli na "zvanicnom" RC letelistu - i do 100km. Sta mislis da li je to realno ?
Izvini ali okani se bre vise clanstva u klubovima - TO NEMA VEZE SA TEMOM !!!!
petar:
Nebojsa,
Maksimalan dolet nije prosecna udaljenost od modelara do modela tokom leta.
Zna se sta je maksimalan dolet. Mozemo mi sada da se pravimo ludi (pa kao to nama odgovara), takodje ce se praviti ludi i ti sto pisu zakom.... pa kad te neko uhvati da na tebi primenjuje zakon... onda ce ti biti jasno za 5 minuta sta je to maksimalan dolet... ima da se setis... Ja naravno ne zelim ovo da se desi, ali moras da prihvatis da je to realnost.
Ocigledno ovo je pisano po meri nekog ko se boji modela, recimo boji se da mu neko modelom ne isporuci bombu recimo....
Nece onaj ko hoce da isporuci bombu da prijavljuje model i radi sve one peripetije... ovaj zakon ce samo nas kojima ne pada na pamet da isporucujemo bombe mnogo unazaditi.... (vec nas je unazadio jer trosimo vreme i nerviramo se vec sada).
Takodje
pnedic:
Evo ko hoce da pokupi pravilnik sa mojim komentarima koje sam poslao Direktoratu, prepravljen u word dokument pa mozete odstampati i citati. Moji komentari su italic i crveno.
http://www.mediafire.com/view/3c3q60oljrytjlf/%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%98%D0%9B%D0%9D%D0%98%D0%9A_%D0%BE_%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BC_%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BC%D0%B0.doc
PS. Ova kobasica od linka posto je ime dokumenta na ћирилици
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version