RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
grebic:
--- Quote from: pnedic on August 06, 2015, 11:57:28 AM ---Vidim prica se polako svodi na multikoptere. Da podsetim: u pitanju je regulativa za bespilotne letelice. Tako da prica nije vezana samo za multikoptere. Ovde kod nas (sigurno) ima vise modela aviona i jedrilica nego multikoptera. Dakle trebalo bi i neki prekaljeni vuk modelarstva i letenja aviona da prisustvuje eventualnom skupu sa ljudima iz direktorata. Recimo Nikola (saburo), ukoliko ima vremena.
@grebic-u, izvini ali cini mi se da ima ovde jos jedan-dva pametna predloga osim ovog zajkovog !
--- End quote ---
Sto vise to bolje ...Meni je ovaj jedini realan... jer ce svako ko ima sta da kaze moci da dodje i to uradi na nacin na koji misli da je najbolji. I posle nema, moglo je ovo, moglo je ono...Kao sto ce biti sigurno. Ne mogu svi biti zadovoljni (nene).
Nadam se da ce biti jos valjanih predaloga i da ce se neki i usvojiti (<--) Da se zavrsi i sa tim (pijanoo)
pnedic:
Iskopah na netu definicije klasa vazdusnog prostora, posto se ovde pominje. Evo link http://www.smatsa.rs/AIS/Active/vfr/pdf/ENR/VFR_LY_ENR_1_4_en.pdf
gurman:
Moj komentar na predlog zakona:
Clan 4.
Onaj deo oko osiguranja je malko skakljiv, mislim da osiguravajuce kuce nisu jos spremne za osiguranje multikoptera, jer dosta ima rupa u toj prici osiguranja.. ali dobro, vremenom ce se i to iskristalisati.
Zatim ono snimanje nocu, to mora postojati opcija, koncerti, festivali.. mozda uz neke posebne dozvole bi to zvucalo OK.
Moje misljenje je da se generalno od necega mora krenuti.
Ako zelite moze pogledati kako glasi zakon o upotrebi multikoptera za ostale zemlje sveta, vrlo sazeto je objasnjeno na sledecem linku: (zacudicete se koliko je nas zakon blag)
http://www.riot.ch/en/legal-information-about-flying-multicopter-drones-commercial/
Licno mislim da je za privi neki predlog zakona ovo OK, ali kao svaki pocetni predlog zakona, i ovaj ce pretrpeti izmene i uz malo "fine tunning-a" mislim da cemo svi biti manje vise zadovoljni (naravno ukoliko su ljudi objektivni i realni, a za neprofesionalce i hobiste je ovo sve verovatno jedna besmislica, ali za nas koji se bavimo komercijalnim letenjem i te kako ima smisla).
ak:
@zajko
da, u pravu si, treba nam uredjena drzava, da ljudi imaju para (nije da nece da daju ni dinara nego verovatno nemaju), da drzava sufinansira klubove itd. Ali od svega toga evidentno nema nista, nece se desiti, pogotovo ne preko noci. Sad pricamo o trenutnoj situaciji koja je takva da uskoro mora nekako da se prenesu misljenja modelara donosiocima zakona, a to je ono sto je predlozio gizmo. Gomila nas se bavi ovim hobijem samo delicem svog vremena, i nije za ocekivati da ce neko da preuzme vodjenje kluba ili udruzenja gradjana tek tako. Ocekivao bih pre od ljudi kojima je posao vezan za ovaj nas hobi da mozda ucestvuju vise u organizovanju.
Meni licno je sasvim ok da postoji klub kom bi se placala clanarina za finansiranje ovakvih stvari, ukljucujuci i osiguranje i novcanu nadoknadu onima koji ulazu trud i vreme u tako nesto.
zajko:
Ma kakva drzava da sufinansira RC klubove i slicno, pa ljudi Tito je umro 1980 god. Jugoslavija je umrla 1990 god., komunizam/socijalizam vise ne postoji ni u Kini, koja je kako kazu komunisticka narodna republika...
Iz budjeta se finanisraju u svim normalnim drzavama stvari od nacionalnog interesa, pa nece niko proglasiti, mislim normalan, RC Hobby nacionalnim interesom i da osniva RC klubove...
Drzava treba da donosi propise i zakone, sto normalnije, pametnije, celoshodnije i da bude u interesu plebsa, udruzenja, posla i svega ostalog... a ne da gradi RC klubove...da Vas osigurava i da Vam kupuje letelice...
Ovaj RC hobby, kako u svetu, tako i kod nas kosta neke pare, nesto treba izdvojiti iz budjelara, pa ako hoces i ako mozes udji u igru...
Generalno mi smo siromasni, a pre svega jadni... kako nema para, a ima para za model od 100 pa do nekoliko hiljada Eur.... kad sam rekao simbolicna clanarina u nekom nacionalnom udruzenju hobista mislio sam na protivvrednost od 15-20 Eur godisnje....
Ja sam licno imao zelju & volju da se ovim bavim profesionalno, ogromne pare ulupao u sve to... i normlano zajebao se, doduse davno bilo pre 10 i vise godina... Mnoge sam muke imao da registrujem u to vreme sportsko drustvo RC Hobby, valjda je vecina mislila da sam kreten sa takvim necim, sto bi se ko uclanjivao... ali ima ljudi kojima nije problem bio da traze potvrdu od mene, da su kao clanovi RC kluba da zavrse neke svoje stvari, stvarnih clanova je bilo max. 30 u jednom periodu, druga vrsta imali su na koriscenje i aerodrom i ostale neke pogodnosti, ogromnu vecinu nije zanimalo, zakona nije bilo, niko nije obracao paznju da tu skupinu...
Ovaj forum je tada po clanovima bio kud i kamo manji, ali nekako, bar po meni sadrzajniji, ineteresantniji, nije bilo u toj meri teoretisanja i suludog kuckanja, nekako se vecina zaista bavila ovim hobijem, sad se vecina bavi kuckanjem pa je samim tim i u samom hobiju.... Na misice su se organizovali neki skupovi, bili su poseceni, islo je napred, kako tako, i tada nije bilo para, pa mi smo siromasni od Tita na ovamo, ali nije bilo ni tolike sujete ni toliko velike "pameti"...
Nece niko da se bavi necim sto nema ili gubi smisao, da trosi sebe i svoje vreme, uzalud... za moralnu podrsku, a pre svega opstu pljuvacinu, te sto ovo ovako a nije onako... 100 ljudi 100 cudi, pravila ne postoje, pa cak ni pristojnog ponasanja...
Kad sam rekao klub nisam mislio na letiliste, toga kakvog takvog ima tu i tamo po SRB, snalaze se entuzijasti, mislio sam na organizaciju RC hobista, kancelariju i pecat (neophodno), koja ce se baviti ovim hobijem i ljudima u njemu i prbati da ih organizuje u nesto naprednije od danasnjeg, sa nekom perspektivom... Forum bi tu bio da se vide napretci u svemu tome neki izvestaji sa letenja, slike, saveti (normalni) itd... TV onoga sto se dogadja na terenu, koji je organizovan od strane udruzenja... bla...bla.. bla...
I ova diskusija je gubljenje vremena, treba sacekati neko bolje vreme i neke nove klince, koji ce valjda biti mudriji od nas...
Uzdravlje ()-() (<--)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version