ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Lipo ćelija
mikiroy:
Na Gensace bateriji 5S 4000mah 25C, nakon stajanja na storage modu 3-4 meseca, jedna ćelija je pala na 0,2V i punjač ne prihvata bilo kakvu operaciju sa ovom baterijom i izbacuje samo "voltage error". Ostale četiri ćelije su na 3.8V.
Ćelija je definitivno uništena, a razlog je verovatno to što sam jednom greškom dotakao + i -.
Da li je jedina mogućnost da se od ove baterije napraviti 4S ili je moguće zalemiti novu ćeliju, ako uspem naći istu? Za sada sam samo na HK pronašao 5000 mah 25C ćeliju, pa me zanima da li je nju moguće dodati na posojeće četiri ispravne ćelije. Takođe dobrodošla bi bila informacija, ko zna ovo zalemiti?
marko.jovanovic:
Vrlo lako možeš napraviti 4s skidajući samo tu ćeliju i još samo treba malo modifikovati balance kabal koji treba da ima žice po redu. Tj da ide crna pa onda ostale boje kako idu inače samo onu poslednju eliminisati. naravno prethodne žice pomeriti na lemove koje bi odgovarali recimo 4s bateriji. Ako ti je jasno Ili još bolje da nabaviš balance kabal od 4s baterije i zalemiš ga redom kako treba). Nemoj da bacaš tu ćeliju ako se nije naduvala. Važno je da ima makar neki napon. Probaj da je odlemiš, spojiš + i - sa nekim kablomi spojiš na punjač. Pri tome na punjaču namesti NiMH baterije i budi stalno tu dok se ne napuni bar do 4V (puni je sa minimalnom jačinom struje).
Ako uspeš da je napuniš tako onda je ponovo zalemi gde joj je bilo mesto (NAPOMENA!!! nikako nemoj trgati lemove nego polako jer može da se desi da na krajevima polova baterija stoji punktovana pločica od bakra ili drugog materijala koji može da se lemi regularno sa lemilicom i kalajem pa ako je otrgaš džaba ti onda posao morać neko ponovo da punktuje. Kod GENSACE baterija je obično ceo izvod bakarni samo je presvučen tankim slojem zaštinog metala koji se lako ošmirgla i onda lemi bakar bez problema)
Nakon ponovnog vraćanja balansiraj bateriju zatim je isprazni na punjaču i ponovo napuni do kraja u balance modu. Možda uspeš da je vratiš iz mrtvih.
Napominjem još jednom da sve što radiš radiš na svoju ruku, bateriju moraš strogo paziti dok je puniš i przniš, voditi računa da ne spojiš + i - na bateriji ili nekoj ćeliji.
Na ovaj način možeš da vratiš bateriju u normalno stanje ali ne garantujem 100% uspeh.
U svakom slučaju u koliko se ne zapali nešto (jer inače lipo baterije su opasne po tom pitanju) i ne uspeš da napuniš ćeliju ostaće ti 4s baterija. Dodavanje različite ćelije nije preporučljivo a i sve te kineske ćelije koje kupiš nove vrlo lako može da se desi da nisu punktovane pa ti onda treba neko ko će je punktovati (na izovde od aluminijuma koji se ne lemi klasičnim putem spaja se posebnom metodom drugi metal koji može da se lemi).proveri kod zajka on je svojevremeno imao baš gensace pojedinačne ćelije!
mikiroy:
Marko,hvala na odgovoru. Što se tiče lemljenja i razlemljivanja LIPO baterije, ne bi se upuštao u tu igrariju. Velike su šanse da zapalim kuću. Kod Zajka sam gledao i nema na ponudi ovakvu ćeliju, jedino ako bi moglo da se poruči. Pitaću ga.
Pravljenje 4S baterije, kao i eventualna zamena uništene ćelije novom, morao bi definitivno poveriti nekome stručnom. Problem je što mi je 4S beskorisna, osim da je nekome prodam.
marko.jovanovic:
Ako znaš da lemiš nemoj se sekirati neće se baš tako zapaliti kuća. lemi negde gde nemš zapaljivih stvari.
SAmo plako i paziš i neće se desiti ništa strašno ako si stpljiv. A ako ne znaš da lemiš onda batali posao i kupi novu bateriju a tu pokušaj da prodaš nekom na forumu ako mu treba i ako su ostale ćelije ispravne.
mikiroy:
Peta ćelija je napukla, pa je izvađena i sada je 4S.
Sad me buni balans konektor koji je za 5S. Žičica sa pete ćelije ka konektoru je presečena
i ne znam da li će funkcionisati balansiranje kada na punjaču izaberem "balance" za 4S bateriju, a konektor
uključim u mesto predviđeno za 5S.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version