RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

ASW28

<< < (14/19) > >>

drjack:
Da se malo  nadovežem na priču oko ove jedrilice. Danas sam je poleteo posle godinu dana. Setup je osim kontrolera fabrički + jedan HTX 900 na ruderu. Sve sam predhodno utegao , proverio.... Težište je bilo tačno na obeleženom mestu na krilu. Baterija 4S 1300. Kod mene su flapsovi i kočnice namešteni na klizeći prekidač. Futaba daje  zvučni signal kada je klizač u neutrali. Dan izmišljen  ,termike  koliko hoćes, mesto dešavanja  selo Staro Lanište pored Jagodine. Bilo je povremeno i jačeg vetra . Poletanje potpuno normalo uz vetar,  penje odlično ali ne zanosi nigde. Napravio sam par krugova pa jedno probno sletanje na pšenicu i onda sledeći start  jedrenje. Odmah sam uhvatio termiku možda na 60-70 m visine. isključio motor, i za čas je izvukao  toliko visoko  da sam je jedva video. Da je prava jedrilica znao bih približno koja je bila visina, ovako mogu samo da nagadjam, ali u svakom sl. vrlo visoko. Termika je bila toliko jaka da sam morao da je izvučem iz stuba , pa tako više puta. Let je trajao sigurno nekih 40 min a bio bi i duži da sam poneo kapu. Flapsove sam koristio samo na sletanju, a kočnice samo kada sam je vadio iz stuba i snižavao. Ima tendenciju da se okreće u vetar zbog velike bočne površine trupa ali mi to nije smetalo. Sve u svemu odlično letenje.

stevapn:
Bravo! Ja sam juče tako prošao. Vreme bez vetra, a termike kolko hoćeš. Prvi let 30min, pa sletanje zbog padobranaca, a drugi let preko 40min, sve sa jednom baterijom od 1500mAh. Izgoreo sam ko miš, al je vredelo :) Moram da umiksujem CROW zbog sletanja. Hoće da preleti pola aerodroma dok se ne spusti :)

pnedic:
E ja bio juce. Vetar kao lud. Stavio kameru na rep i ustanovio da moram da trimujem na dole zbog kamere. No kad sam je konacno natrimovao da lepo leti uz vetar (bez motora), krenuo sam u penjanje sa motorom. Bilo je prilicno uspesno (nije zanosila). Medjutim zbog vetra je pocela da luduje: propinjala se toliko zestoko da sam morao zestoko da joj dajem komandu na dole kako bi je smirio. Podigoh je na nekih 30-ak m i onda sam iskljucio motor kako bih je stabilizovao. Medjutim vetar je bio toliko jak da mi je u jednom trenutku (kad je bila na nekih 10-ak m visine) bukvalno stala i tako jedrila par sekundi u mestu. Onda dadoh opet gas da je izvucem na vecu visinu - i napravih luping u sekundi. Opet iskljucih motor i nekako uspeh da je stabilizujem za sletanje. Sletanje je licilo na spasavanje, ali je zavrsila u uljanoj repici (meni do pojasa), pa joj nije bilo nista. To je sve trajalo oko 5 min. Onda sam je rasklopio jer nisam hteo vise da rizikujem. U svakom slucaju nikako ne mogu nista da zakljucujem zbog ludog vetra. Osim sto mislim da je kamerica jebe. Tj kada je zakacim na na rep. Prebacicu kameru na trup, iznad tezista pa cu da vidim. I sacekati neki normalan dan.

No, PRE toga (u subotu) sam je bio zakacio na svoj letnjikovac i testirao sta se desava sa gasom do daske. Osim sto se malo nagne (usled kontra momenta, sto je normalno za takvo testiranje), sve je funkcionisalo.

Inace bio sam fiksirao ono napuknuce trupa tako sto sam ispod podbacio parce lima, zalepio ga vrucim lepkom u usrafio 4 srafa. Nakon toga sam ustanovio i da je levo krilo opet bilo napuklo u korenu. I to sam sanirao. Ovaj put sam ga utego kako treba i ispravio deo koji je bio uvrnut jos od prvog pada (kada mi je bio otkazao prijemnik). Prvo sam sa lemilicom urezao kanal dubine oko 1cm i duzine nekih 10-ak i tu uglavio parce spera (sve to u nategnutom stanju kako je trebalo da bude). Otvor sam napunio sa PUMAX lepilom, ubacio to parce dascice i nakon 1 dan susenja, krilo je ostalo u stanju kako treba.

Imam utisak (mada nisam sujeveran:)) da sam ja izgleda pazario tu jedrilicu sa nekom kletvom, j... me u zdrav mozak od samo pocetka. Niti sam uspeo da jedrim do sada ni jednom, non stop oce da se skrlja, i sve je nesto opravljam. No, za sada nemam nameru da je prodajem - osim sto sam par puta dobio zelju da je izgazim :)

U svakom slucaju - nisam nasao nikakve nepravilnosti da bih to opazanje podelio sa vama.

Letece ona jos, itekako.

rajker:

--- Quote from: pnedic on June 05, 2017, 11:37:28 AM ---E ja bio juce. Vetar kao lud.

--- End quote ---

Kad spomenuo ludog vetra,,,,,,evo ja podigo avion i odjednom naiso hladni talas sa vetrom od 100km/h   eeeeeeeeeeeeeeeee ovo je bilo spasavanje aviona

:sljus oo)) mmmm ;namig

pnedic:
Au, al si je strmoglavio :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version