RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
ASW28
pnedic:
--- Quote from: stevapn on May 29, 2017, 09:05:34 AM ---Juče od 11 do pola 2, sam leteo ASW. Prvi put sam uspeo da je pročitam kad naiđe na termiku i da to iskoristim :) U modelu je bila 3S 2200mAh baterija. Puno pomaže kad se eleroni i flapsovi obore 3mm dole. Samo jedna baterija sa pauzom dok su padobranci bili gore i oba puta sam uspeo da iskoristim termiku. Napredujem :)
--- End quote ---
Bravo ! Ja inace gore letim sa spustenim flapsovima. Elerone ne spustam. Cini mi se da tada bolje leti (mirnija je, sporija, i ima vecu finesu). Neki su me kritikovali zbog toga, ali ipak tako i radim. Znam da neki rade mix elerona sa flapsovima ali to nisam odradio. Ja sa baterijom 3S 1500mAh izvucem otprilike 30-40 min u vazduhu. Timer mi je podesen na 4 min. I ja jos nisam provalio termiku, no ne odustajem.
Inace sam isprogramirao stanicu tako da kada dam gas (pokrenem motor) ti flapsovi se automatski "uvlace", a cim oduzmem gas vracaju se na prvobitnu poziciju. Tako da ne moram da razmisljam o uvlacenju flapsova pre ukljucenja motora.
Sada sam za vikend uspeo da zavrsim sanaciju jedrilice: trup (ono sto je puklo kod motora) sam odradio tako sto sam iznutra sa vrucim lepkom zalepio parce lima i onda sa 4 srafcica dodatno spojio trup i to parce lima. Videcemo kako ce se ponasati. Nisam stigao da je testiram jer mi kuca bila puna gostiju.
drjack:
--- Quote from: pnedic on May 29, 2017, 09:37:02 AM ---
Inace sam isprogramirao stanicu tako da kada dam gas (pokrenem motor) ti flapsovi se automatski "uvlace", a cim oduzmem gas vracaju se na prvobitnu poziciju. Tako da ne moram da razmisljam o uvlacenju flapsova pre ukljucenja motora.
--- End quote ---
Pero nisam siguran koliko ti je pametan taj mix sa gasom i flapsovima. Ti sada praktično letiš sa stalno izvučenim flapsovima. ASW je dugačka na sletanju, pa npr. ako u prilazu dodješ brži i skines gas , jedrilica će izbaciti flapsove, i kreće u penjanje, koje moraš onda da kontriras. Flapsovi povećavaju uzgon pri malim brzinama jedrilice tako što produžuju aeroprofil krila. Bolje ih odvoji na poseban klizeci prekidač ako ga imaš .
pnedic:
Da tacno je to sto govoris !
Medjutim ovaj mix radi SAMO kada rucno na 3POS switch ukljucim flapsove. Kada tim switchom iskljucim flapsove, mix nije aktivan. Dakle jedan od uslova mix-a je vrednost 3POS switch-a > -100 (nesto tako).
Ovo sam odradio jer sam poceo da zaboravljam da iskljucim flapsove pre nego sto dam gas i uvedem jedrilicu u penjanje - a onda je bivalo svasta :)
Pred sletanje iskljucujem flapsove (hahaha, ako ne zaboravim) :) Jeb... jos se ucim pameti :)
alzo:
Pogledaj šta sve može da se isprogramira na tvojoj stanici i obavezno napraviti master svič.Ako više ne znaš šta ti je aktivno aktivacijom jednog prekidača svi miksevi se gase i imaš klasičnu letelicu.Kanal ovog tipa je odličan i svašta može da se vidi....opasan lik.Pogledaj video a oko petnestog minuta objašnjava kako se pravi master svič.
pnedic:
Alzo
znam za ovog tipa. dobar je stvarno. Ovu "epizodu" mislim da nisam gledao.
Inace ja koristim OpenTX aplikaciju za programiranje stanice. Dosta toga sam naucio od nedavno kada sam konacno naletio na jedno jasno objasnjenje kako se prave (uopste) mixevi: sta je source, sta je target. Koristenjem openTX aplikacije, mogu cuda da se naprave. Medjutim trudim se (kao programer po zanimanju) da sve maksimalno optimizujem i redukujem. Komplikovanje dovodi do gresaka i (mada zanemarivo) sporijeg odziva mixa.
Tako sam nedavno isprogramirao (za buduceg kanadera) upravljanje pravcem promenjivim gasom levog i desnog motora (vezano na komandu vertikalca). Prvo je bilo komplikovano i onda nakon procitane prave literature sveo na ekstremno proste mixeve, koji cak mogu i tokom leta da se koriste (ukoliko zelim naravno, jer postoji master switch).
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version