RC MULTIKOPTERI > OPREMA ZA MULTIKOPTERE
Slabo drzi baterija quadcopter f450
tibeteagle:
Još nešto da bude jasnije. Moja kalkulacija od oko 15 minuta je zato veća od 11,21 minuta, jer je kalkulator kalkulisao više manevara od samog huverovanja i to verovatno sa podizanjem na visinu više puta u jednom letu, a za to treba mnogo više snage. Tako da je 11 minuta okej, ali manje već ne toliko, što je verovatno od manjeg kapaciteta LiPo. mmmm
nikola1020:
napunio sam bateriju i jedna celija je 4.13V koji punjac mi preporucujete?
treba mi duzi let barem 25 minuta sa potrosacem kamera gimbal i video predajnik.
uzecu 4s bateriju ,kako mogu da budem sto vise u vazduhu?
spreman sam da smenim ceo sistem za duzi let.tezina je 1500g
ovaj lik koristi 360Kv motor sa 17x5.5 elise i leti 97 minuta
da mi preporucite neki link za samogradnju quadcoptera sa tezinom 1500g za najduzi let
tibeteagle:
--- Quote ---napunio sam bateriju i jedna celija je 4.13V koji punjac mi preporucujete?
--- End quote ---
Recimo da je napon ok.
Za punjač recimo barem ovaj ili nešto veći ako se želi brže puniti.
http://www.rcsrbija.rs/punjai-za-baterije/sa-detekcijom-prekida-punjenja/imax-b6-50-w-battery-charger
Puni sa 12V što je dobro za terenske uslove, a u radionici će trebati ovo
http://www.rcsrbija.rs/punjai-za-baterije/dodatna-oprema-razno-4/switchmode-mains-power-supply-12v-5a
--- Quote ---uzecu 4s bateriju ,kako mogu da budem sto vise u vazduhu?
--- End quote ---
Vreme letenja ne zavisi od broja ćelija već od energetskog kapaciteta akumulatora, težine letelice i naravno načina letenja.
Dobru efikasnost daje dobar sklad napona (broja ćelija) veličina i Kv karakteristika motora i pogodan prečnik/korak elise. Za neke motore treba 4S, a za neke je baš 3S bolje. Za neke elise treba 4S, a za neke je baš 3S bolje. Dakle 3 navedene komponente se ne mogu gledati posebno samo zajedno. Od ESC-a ne zavisi ništa, samo da je optimalne veličine.
--- Quote ---da mi preporucite neki link za samogradnju quadcoptera sa tezinom 1500g za najduzi let
--- End quote ---
To bi mnogi voleli da vide. Pravi dobri se mogu naći samo u profesionalnoj kategoriji sa mnogo skupih delova. Ako se zna teorija malo temeljitije, sa kojim vrednostima i kombinacijama se može postići bolja efikasnost, lako se sastavi dobar i za manje pare. Ali to znanje nije na poklon ni od koga, pa forumi nisu puni sa njima.
Nažalost ja ne znam za dobar setap za tvoje potrebe, ali se može potražiti na drugim forumima kako su drugi napravili svoje. Kao probu za određenu kombinaciju delova se može koristiti ecalc.ch da se vidi nivo efikasnosti i vreme letenja.
Za letenje od 25 minuta zaista treba obratiti pažnju, a da dužina letenja ne ide na uštrb drugih karakteristika. Možda će se trebati zadovoljiti i sa 15-20 minuta ,a što je negde prosek.
Primer na video klipu gore pokazuje samo da se može napraviti dosta dobar sistem, ali samo sa idealnim uslovima, bez da išta korisno radi u vanjskim atmosferskim uslovima i sl.
;namig
nikola1020:
hvala na pomoci usmerio si me na pravilan put.
racunao gledao forume i zakjucio i da podignem voltazu trebace mi jaci motori sa vecu dimenziju i manji obrtaji 450kv ali i vece elise . otprilike tako se povecava i tezina quad coptera jedna baterija od 500g trebace mi 3 baterije to je 1.5kg ceo quadcopter da tezi 1.5kg to je ukupno 3kg.
u potrazi sam za motorima koji ce izdrzati 3kg. koje marke su najbolje za motore, i koje marke za baterije,preporucio si mi nano tech dali je ona najbolja?
tibeteagle:
--- Quote ---hvala na pomoci usmerio si me na pravilan put.
--- End quote ---
;namig
Pravljenje multikoptera je lep ktreativan rad, što se prvenstveno odražava na izboru veličine i namene kao i u odabiru pravilnih delova. Jako je teško bez iskustva tako raditi, pa je svakako potrebno da se vidi kako su drugi uradili svoje ovde ili bilo gde u svetu. Nisu svi primeri dobri, jer su i drugi samo većinom amateri i rade po nekoj svojoj logici. Čak se i mnoge profesionalne letelice znaju veoma loše uraditi. Dakle vredi prvo da se dobro pogleda materija, ali kupiti gotovo je najsigurnije, a neki nisu ni toliko skupi, s obzirom da su spremni za let.
--- Quote ---u potrazi sam za motorima koji ce izdrzati 3kg. koje marke su najbolje za motore, i koje marke za baterije,preporucio si mi nano tech dali je ona najbolja?
--- End quote ---
Da, Nanotec i još neki sa Hobi Kinga su solidan kvalitet i koriste ih i profezinalni letači multikopera. I ja imama samo takve. Naravno drugi su isprobali drugi brend i isto su zadovoljni. važno je da se ne kupuje sa ebay-a već iz hobi radnje, pa makar je to i nešto skuplje. Naravno i u Srbiji ima ponude za celu tehniku multikoptera pa treba iskalkulisati šta se isplati.
;namig
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version