RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI

Piper J3 Cub 450 pogonski sklop

<< < (3/3)

djordjevicaca:
Nisam baš toliko otišao u ekstrem iako sam početni :)

Sa preporučenom konfiguracijom proizvođača (E-Flite Park 480) odnos potisak-težina je 1.52:1 (ima gore slika ecalc-a), tako da sam "gađao" da budem najpribližniji tom odnosu.
Isto tako, razlika u težini na nosu je +20gr sa izabranim motorom u odnosu na preporučenu težinu. Znam da je za avion od ~1000gr to mnogo, ali nisam u datom momentu našao lakši sa odgovarajućim karakteristikama.

Trudio sam se da budem približno onome što proizvođač preporučuje, a da u isto vreme ispoštujem i svoj budžet-kvalitet kriterijum. Ovaj motor sam izabrao i na osnovu datih sugestija u pogledu KV-a i snage motora ovde u temi. Kapacitet baterije je po preporuci proizvođača modela, pa se nadam da sam skoro u potpunosti ispoštovao ono što su konstruktori zamislili.

Što se "ne daj Bože" situacija tiče - letimo visoko i pažljivo slušamo starije i iskusnije.  :big smile

(pijemo)

zajko:
Ma nije to problem...
Ovaj izabrani setup (motor/ESC/prop/4 mikro servoa, Rx i neki kablic servo extenzija, ce biti sve skupa na gomilu 450-500 gr... Ne znam koliko je samo ARF avion !?
Sve ima svoje mesto u avionu, pomeranjem baterije napred/nazad moze to lepo da se izbalansira, trazi paznju i obavezno proveru CG, da bude kako bog zapoveda... i to ce poleteti...

Za "nedaj boze" ti nista nece znaciti ta snaga ispod haube i taj odnos 1.7, jednostavno je takav avion, lep, lepo i poslusno leti, ako se ne pretera sa ....
Ja sam sve moje J-3 trimovao sa 50% gasa,(po mirnom vremenu, bez vetra), tu treba da bude ravan.. idealno... povecanjem gasa on sam penje... taki je... i kao sto rekoh obrati paznju na poletanje, posle 2-3 m, dize dupence i nemas upravljiv tocak, samo rudder... to kod njih treba vezbati.. poletanje je "tricky" ... Uvek ima tendenciju bezanja u stranu, na poletanju...
Kad poletis, bezi u visinu i beznedan si... na sletanju, gadjaj pistu, skini THRO na  0% i maltene ce sam da sleti

Ali svakako obrati paznju na montazu motora, osovina motora mora da ide 2-3%, na dole i na desno...

()-() (<--)

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version