RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Vidljivost jedrilice

<< < (2/4) > >>

stevapn:
Danas je bio prelep dan za letenje i ASW28 sam leteo toliko visoko, da je dobro vidim. Streća što je bilo sunca i plavo nebo, pa su se crveni krajevi lepo videli. Problem, bar kod mene, je kad je oblačno i kad kinem ili jurim bube i mušice koje imaju naviku da se zavlače između očiju i naočara za sunce :) Tad ne mogu da gledam u jedrilicu, pa je problem da je nađem ponovo. Kad smo već kod naočara, koje i kakve koristite?
Danas sam posmatrao padobrance i video da se drečava svetlo plava najbolje vidi na plavom nebu! Zbunj totalni. Taj belo-plavi padobran sam mogao pre da uočim od jednog koji je sav šaren. Probaću da zalepim crne trake ispod krila i nešto svetlucavo na vertikalac.
Savet da letim licem prema vetru je odličan! BTW, ne verujem da sam ikad leteo više od 200m visoko.

pnedic:
Evo i ja da se javim. Nisam ni priblizno iskusan jedrilicar kao kolege koje su pre mene postovali odgovore, ali imam istu jedrilicu.

Ono sto sam ja uradio i pokazalo se ispravno je da sam kao sto je @jedrilicar naveo, sa crvenim sprejem iscrtao sa donje strane krila dve siroke zakrivljene linije. Kao da je malo ulepsam, a na kraju se ispostavilo prakticno. Nemam sada slike da ti pokazem, ali cu uslikati pa okaciti ovde fotke.

Kolega @drjack koji takodje ima ASW28, je izlepio crvene trake u vidu sahovske table (polja otprilike 5x5 cm) sirine nekih 30-ak cm - da ne kazem napravio sahovnicu :). elem jednom smo se zajedno nasli na letenju sa jedrilicama i on ne primetio da je moja izvedba vidljivija nego to sto je on napravio.

Crveni wingtipovi nisu dovoljni.

Mislim da mi se jedan ili dva puta desilo da sam se "izgubio" u orijentaciji iako sam video jedrilicu, nisam imao pojma gde ide ka meni ili od mene. Medjutim nije bilo mesta za paniku (iako se jesam ufrcio :)) jer je jedrilica spora, imao sam dovoljnu visinu i prvo sto sam uspeo da odradim je da je ispravim iz zaokreta, a onda dao levi zaokret pa dok je nisam upravio ka sebi.

Jos jedna stvar koju sam primetio kod "nase" jedrilice: u pocetku sam pravio zaokrete samo koristeci elerone (kao sto uglavno radim sa avionima). Medjutim jedrilica izuzetno lepo reaguje na komandu vertikalca, tako da sada svaki zaokret radim onako kako to Bog zapoveda : kombinacija vertikalca i nagiba i mnogo je poslusnija i upravljivija kada tako radim zaokrete. Mozda je ovo konstatacija jednog "pocetnika", ali eto da i to kazem.

rajker:

--- Quote from: pnedic on December 05, 2016, 09:45:17 AM ---
Jos jedna stvar koju sam primetio kod "nase" jedrilice: u pocetku sam pravio zaokrete samo koristeci elerone (kao sto uglavno radim sa avionima). Medjutim jedrilica izuzetno lepo reaguje na komandu vertikalca, tako da sada svaki zaokret radim onako kako to Bog zapoveda : kombinacija vertikalca i nagiba i mnogo je poslusnija i upravljivija kada tako radim zaokrete. Mozda je ovo konstatacija jednog "pocetnika", ali eto da i to kazem.

--- End quote ---

Pa ovo okretanje sa repom sam ja svaki put radio jer puno lepse se okrece avion nego samo sa elenorima.Ovako jedrilica izbaci takoreci dupe pa ne propada u zaokretima.Sad dal ce pomoci ili ne ,ja sam imao na svakoj jedrilici mix elerone sa rudderom (to zavisi od tipova jedrilica) od 10 do 20%  ;namig

stevapn:
Dok nisam odvojio elerone i prebacio flapsove na GEAR kanal, leteo sam sa umiksovanim eleronima i ruderom. Juče sam prvi put leteo sa novim podešavanjima i zaključio da mora i ruder da se koristi :) Inače, onaj termalni mod, kad su malo spušteni eleroni, a malo više flapsovi, stvarno radi :). Preko 2 sata leta, a baterija od 2200mAh nije skroz ispražnjena. Jbg, fale mi miksevi na stanici :(.

Milos 94:
Letim celo leto sa jedrilicom raspona 2,2 m ručne izrade sa krilima od penjača. Obožavam visoke letove i sam imam problem sa vidljivošću kad model dođe ''na nož'', pa ne znaš da li ide od tebe ili ka tebi. Po meni, to je prvo što mora da se uradi: komanda u jednu stranu, pa ako reaguje u istu stranu na koju si i palicu pomerio - ide od tebe. Ako reaguje kontra od palice, ide ka tebi. Bočno je ionako vidiš uz pomoć vertikalca.
U svakom slučaju, najvažnja je smirenosti u takvoj situaciji, bez naglih pokreta i panike. Mnogo puta sam paničio i to par puta platio debelo! Jedrilica ide sporo, treba sačekati reakciju palice (za to vreme neće ona otići nikuda a i visoko je, neće pasti) i smireno je dovesti u željeni položaj.
Po nagovoru daleko iskusnijih jedrilica mi je natrimovana na desni krug i, ako ne daj Bože, dođe do gubitka, moći će i sama da sleti ako ne naiđe na neku prepreku. Probali smo to nekoliko puta jer je na pančevačkom aerodromu to moguće i -radi!
Što neko reče, šta stvarno radiš na 500 m?

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version