RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

Evolution GX-10

(1/4) > >>

batans:
              Modelarski aerodromi su uveliko oziveli i poslednje pripreme za novu sezonu su u punom zamahu. Julije i Coka su nedavno iz Lindingera doneli izmedju ostalog predivan Piper Cub (203 cm) za koji je nesto ranije nabavljen Evolution GX10, mali benzinski motor. Sacekao je da CUB bude zavrsen a onda na probni sto i prvo paljenje.

Utisci su izuzetno povoljni. Izrada sjajna, oprema koja uz motor dolazi veoma kvalitetna. Viton creva za benzin, filcanni "klanker" za eliminisanje mehurica u crevima, veoma precizno podesen karburator. Nismo improvizovali nista, napravili smo dobro postolje za razradu, potrosili dva rezervoara (280 ml.), smrzli se i dogovorili da celu proceduru ponovimo vec sutra.

Sledi ugaradnja u "Piper Cub H9" pa na Cenej i prvi probni let.

soprano:
Ja imam isti motor ugradjen u Mustanga P-51 i veoma sam zadovoljan kako radi.Moj predlog je da se motor razradjuje kao po upustvu a to je na modelu i u vazduhu.Znaci strogo pratiti uputstvo i nema greske.Bice tu vibracija na motoru,stucanja sve dok ne potrosi 4 l goriva,nakon toga pravo uzivanje.I jos jedna stvar koja je vrlo bitna a to je kvalitetno ulje,ja sam se jednom prevario i stavljao neko stihl-ovo ulje i na kraju sam izgubio kompresiju i morao sam da menjam kariku.

batans:
              E, Soparano hvala na javljanju i pomoci. Julije i ja se po prvi put sracemo sa ovakim motorima, mali benzinski motori. Nagomilano iskustvo sa glow (nitro) motorima sigurno moze da zavede i prevari. Julije je nabavio neko ulje iz prodavnice koja prodaje  trimere, kosacice i testere. Ald' molim te pisni koje si ulje koristio da ne bismo i mi napravili stetu. I mala zabuna, ovaj motor od 10 ccm nema kariku.
               Sta god, svakako hvala na javljanju, dobro bi nam doslo svako iskustvo koje imas.

Puno pozdrava Bata Stepanovic i Julije Edelinski.

zajko:
Motul 800 Road Racing 2 Stroke Oil

batans:
                   Kao sto rekoh, svaka pomoc ljudi koji vec imaju iskustvo u ovoj prici je dobro dosla. Zajko, svakako ti hvala na sugestiji i pomoci.

Inace danas je obavljena druga tura razrade sa elisom 11"x 6". Motor radi savrseno, na leru stabilnih 2800 o/min, na maksimalnom gasu 12000 o/min. Temperatura glave cilindra ne prelazi 90 C. Motor se isporucuje sa produzenim auspuhom ali takav auspuh ne moze da stane u lozu koja se nalazi na Piper CUB-u. Najlakse nam je bilo da sa auspuha skinemo taj hromirani extender i probamo. Verujem da motor jos bolje radi sa njim ali rezultati koje smo dobili su veoma zadovoljavajuci a CUB je srecan sto nece morati na operaciju.

Ovo nije reklama vec informacija za zainteresovane. Motor je kupljen ovde kod nas, u Beogradu, u firmi koja distribuira Evolution, Horizon Hobby, Hangar 9,...stigao je u Novi Sad za 24 sata sa jos nesto dodatne opreme, po ceni koja je za malo, dvostruko niza od one u Evropi pa je nase zadovoljstvo ovim motorom upotpunjeno i izuzetnom poslovnoscu ovog dobavljaca.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version