RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

DJI Mavic AIR

<< < (3/5) > >>

varadero:
Evo i promotivne cijene za Mavic Air, nešto jeftinije nego na official DJI Storeu, nije baš 30% kako su naveli, ali ipak je jeftinije.

https://www.banggood.com/DJI-Mavic-Air-4KM-FPV-w-3-Axis-Gimbal-4K-Camera-32MP-Sphere-Panoramas-RC-Foldable-Drone-Quadcopter-p-1256616.html?p=DU1205219022201307RW

dzoni:
Sad videh da postoji tema o Air-u vec. Pohvalio sam se da sam od danas ponosni vlasnik istog. Nisam stigao da se igram od apdejtovanja stanice, apdejtovanja letelice, jurenja DJI aplikacije (ona sa play storea nije pouzdana) pa totalnog "zbuna" kad mi je telefon govorio da je RC konektovan a nije bilo konekcije sa letelicom. Onda sam skapirao da pod RC smatra zicnu vezu sa stanicom a ne modelom, malo me je zbunilo, i silno kliktanje i citanje DJI uputstava, pravljenje naloga... Stranci ga vec uveliko lete, ne znam da li imamo na forumu jos vlasnika malenog Mavica?

Jos je rano za neka moja prva iskustva ali za pocetak mogu da kazem da je apsolutno svaki deo letelice izradjen sa mnogo paznje. Znaci nema nigde da je nesto labavo ili klimavo, sve je "rock solid".

Jedina stvar koju verujem da cu uskoro uraditi je prebacivanje iz CE u FCC, koliko sam procitao svi zivi u Evropi su morali da odrade to da bi imali iole dobar signal.

DMZ:
Nisam se toliko bavio Air-om od kad sam odustao od kupovine, ali sa Sparkom se nisam usrecio slusajuci savete belosvetskih strucnjaka. Moj drugarski savet je da prvo probas sve onako fabricki, pre nego sto se upustis u igranje sa karabudzenim verzijama aplikacije i otkljucavanjem FCC rezima. Citajuci forume, stice se utisak da u DJI-u ne znaju sta rade, da je zadnja verzija aplikacije katastrofa, da je prenos signala u EU katastrofa dok se ne promeni u FCC... A istina je sasvim drugacija. Istina je da mnogo vise vlasnika leti sa fabrickim podesenjima i da su potpuno zadovoljni, kao i da je DJI najveci svetski proizvodjac koji odlicno zna sta radi. Istina je i da ima mnogo dokonih koji ne znaju sta bi drugo radili sa ovim spravama, vec da obaraju neke rekorde u daljini, visini... A stvarna namena im je nesto sasvim drugk gde je proizvodjac odradio odlican posao.

dzoni:
Fabricki prvi period ce da ostane sigurno. A skarabudzeno necu nista koristiti, samo drugim telefonom FakeGPS negde u US, promeniti mod shodno tome i to je to, na glavnom telefonu ne menjam apsolutno nista.

Pazi, ko god u startu zeli da leti tako daleko FPV, zaista puno rizikuje. Evo stvarno mi nije bilo svejedno ni kad sam ga digao u kuci, danas ne stigoh da letim, ali cena je verovatno psihicki faktor kako cemo leteti :)

Ne znam 2.4GHz kako uopste funkcionise ovde kod mene, ali na svim kucnim uredjajima (ima ih desetak) sam promenio adaptere i rade na 5GHz WiFi jer mi je 2.4GHz signal katastrofa u okruzenju. Sa Tello-m sam posle nekih 40m dobijao pucanje signala, nekad zbog "strong interference" nekad zbog dometa... ovo je bilo u urbanom gradskom okruzenju u 5 ujutru kad nema zive duse. Javljam kako je sa Mavicom.

Sto si ti odustao od Aira, cekas dvojku?

DMZ:
I ja sam imao problem sa 2.4 GHz u urbanim podrucjima, a 5.8 ima slabiji domet i prenos na vecim visinama. Sa androidom nisam mogao da biram jer aplikacija nije imala mogucnos izbora u OTG rezimu, a Evropski telefoni ne podrzavaju iste opsege 5GHz kao DJI(veza sa kontrolerom je uvek 5GHz). Tad sam isprobavao razne modovane verzije aplikacije, i svaka je imala po neki problem koji je bio potencijalno rizican(brljotine sa home point, pucanje signala, sletanje iz cista mira koje ne moze da se otkaze...). Zbog toga sam nabavio jedan iPhone, sa kojim je daleko lakse, a u medjuvremenu je i DJI sredio aplikaciju. Sad koristim iPhone kad hocu nesro na brzaka da snimim zvog brzeg povezivanja, a kad mi treba bolji pregled onda android, ali sve sa fabrickim aplikacijom i bez otkljucavanja FCC. Signal dobar, prenos slike dobar, samo po potrebi promenim frekvenciju.

Od Aira sam odustao jer ne vidim bitno unapredjenje u odnosu na Spark, za koji vec imam dosta baterija i opreme. Razlika u ceni bi mi u konacnoj matematici bila velika, a za moje potrebe ne vidim nikakvo narocito unapredjenje. Takodje, Spark je u kategoriji do 300 grama i deluje bas malecki, pa je manja verovatnoca da me neko cima. Po nekad zafali ta treca osa, mada je Spark lagan pa mirna ruka to prilicno uspesno kompenzuje. Cekam bilo sta, bilo kako da se zove i bilo ko da ga proizvodi, sto ce imati makar iste performanse kao Spark, a daleko duzu autonomiju. Plasim se da cu se nacekati, ali svakako mi se nigde ne zuri :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version