RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Пројекат М 1723
presko:
Када сам мотор, носач мотора и резервоар за гориво убацио у предњи део трупа, то је изгледало овако.
Прилично складно.
Био сам задовољан и могао сам да наставим са разрадом конструкције.
Од овог тренутка посао је могао да се одвија на два колосека.
Први, пројектовање и израда предњег дела трупа од композита и други, пројектовање задњег дела трупа.
presko:
Као што сам већ рекао, предњи део трупа ћу правити од композита.
Редослед радњи је следећи: прво се направи модел трупа, затим се са модела одлије калуп и на крају се из калупа лије сам труп.
Сличне ствари сам већ радио (поклопци мотора и точкова за пројекат М1022 и још пар ствари), тако да сам већ имао разрађен поступак. Основа модела трупа је од стиродура, пресвучена кором од композита, али отом потом.
Први корак је био да дефинишем карактеристичне делове трупа и припремим шаблоне за сечење стиродура.
Проценио сам да је најбоље да сегменте модела трупа правим од стиродура дебљине 30mm, па сам набавио две табле истог. Пресеке трупа, а потом и шаблоне сам прилагодио овоме.
Сад сам могао да отпочнем са радовима.
Stanko BG:
Prežo, što se toliko mučiš metodom koju smo čitav život koristili. Kad već imaš kapotaž u Autocad-u, optimizuj ga i exportuj u File format za 3D štampu i tako napravi bebicu. Posle lako sa toga možeš skinuti kalup. Ili, čak, možeš da napraviš taj deo i u celosti na 3D printeru. Ima mnogo firmi koje vrše uslužno 3D štampu, možda i neki od modelara na forumu ima 3D štampač...
presko:
Мало се радило на рачунару и припрема за сечење на ласеру је била готова.
Шаблоне сам исекао од авиошпера дебљине 1.5mm.
Овим је градња модела званично почела.
presko:
Пронашао сам рам са цекас жицом и трафо за сечење стиродура односно и стиропора.
Рам и трафо сам, пре око двадесетак година, позајмио од Радована из Панчева и још му нисам вратио. Исто толико дуго га нисам ни користио.
Започео сам са сечењем највећег комада.
Прво сечење на габаритне комаде, које сам међусобно полепио петоминутним епокси лепком.
Потом сам одговарајуће шаблоне, двострано лепљивом траком, налепио за бочне стране припремљених комада, један па други. Поступак је такав да се, са истим шаблонима, раде одвојено лева и десна половина трупа па се на крају лепком споје.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version