RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

EXTRA 300S

<< < (2/9) > >>

ivanmagd:
Zupcenje bregaste uopste nije komplikovano kod ovih motora, ima dosta tutorijala na netu kako se to radi. To cemo uraditi zajedno...cisto da jedno drugom drzimo strah.... HAHAHAHAHAHAH!
Za druzenje nam ne treba nikakav povod a ako tom prilikom jos resimo i neki problem, jos bolje!
Ja bi svoj Saito menjao OS Max Surpass-om koji je ganc nov pa mi treba par saveta oko razradjivanja motora.
I ja bi radio neki servis Saitu kad ga skinem zato sto i on malo stucne sa vremena na vreme a nisam siguran zasto.

ivanmagd:
https://www.rcuniverse.com/forum/questions-answers-154/9510073-saito-100-timing-marks.html

Stanko BG:
Uh ovo je baš lep sajt (stoput sam nešto novo naučio čitajući nevolje drugih ljudi), a i post mi se mnogo sviđa. Ako budem umeo da dam neki savet za razradu, ja ću rado posavetovati :)

Ja sam večeras stavio motor na avion:

Istina, pošto sada gledam sve širom otvorenih očiju, primetio sam jednu neizmernu glupost, ali možda imate i vi neko mišljenje o tome. Stavljao sam do sada rezervoare na sto načina u modele. Znam da je loše kada je rezervoar iznad ose karburatora, jer ga onda nivo goriva preliva slobodnim padom. Ali, kada je rezervoar ispod karburatora, može se postaviti pitanje: koliko sme da bude ispod. Istina, ja uvek pre leta testiram motor na izdržljivost u vertikalnom letu, tako što podignem avion uspravno. U tom scenariju, motor bi pravio probleme ako ima loš natpritisak. Ali, ovaj Saito, čak i dok onako nesrećno radi (Bora mi je svedok), pravio je dovoljan natpritisak da motor u vertikalli radi čak i na leru... Nevolje nastaju samo u prelaznom režimu. Ali, eto, čisto da istaknem i taj detalj da je osa rezervoara u ovom avionu nekih 50 milimetara ispod ose venture karburatora. U uputstvima je uvek preporuka da se ose rezervoara i venture poklapaju. Možda bih mogao da podignem rezervoar za nekih 20mm. Dalje ne mogu jer konstrukcija aviona to ne dozvoljava... Evo slike:

Prilažem ovde i uputstvo od motora, koje nisam dobio kada sam kupio avion, ali sam ga danas našao na internetu.

https://drive.google.com/file/d/13llz1u3CT76_jiKl_rkEhRUvx-U1hRWV/view?usp=sharing

Pre prvog narednog starta, moram ovde skrenuti pažnju, preštelovaću zazor ventila, baš kako su me i Ivan i Nikola savetovali. Ovaj motor ima veoma specifično štelovanje zazora venitla. U uputstvu piše da se zazor šteluje gotovo na nulu. Treba da bude što je moguće manji jer se glava motora prilikom zagrevanja mnogo više širi od podizača ventila i samih ventila - sasvim suprotno od velikih, automobilskih motora. Ovo je zato što su glava i cilindar motora aluminijumski, a podizači ventila čelični - tako piše u uputstvu... Stoga je procedura sledeća:

1) Uz motor se dobija špijun koji je debeo jednu desetu - 0.10mm,
2) Motor mora biti potpuno ohlađen (makar je ovo isto kao kod automobila)
2) motor se dovede u GMT, na paljenje - ne na vagu (i ovo je isto kao kod velikih motora),
3) proba se da li špijun može da uđe u zazor. Ako može, šteluju se ventili, ako ne može da uđe, ventili se ne šteluju. Dakle, uputstvo govori da je procedura sasvim suprotna od štelovanja ventila na automobilu. Ovo je smešno, ali ima smisla.

Zaista, primetio sam na snimcima drugih letača, a i sam, uživo, pre neki dan na letenju, da se ventili mnogo više čuju kada se motor zagreje... Pošto sve do danas nisam imao originalno uputstvo (uz motor nisam dobio), moram priznati da sam ventile do sada štelovao prema špijunu koji je priložen - dakle na najveći dozvoljeni zazor. Ovo je svakako uticalo na manji hod ventila i lošije peformanse motora, ali mi ventili sigurno nisu izgoreli  :big smile. Možda je i to uzrok svih problema - možda sam ovom prilikom samome sebi priredio svu ovu zezanciju :) Ko bi se setio da ventili treba da se šteluju sasvim na suprotan način od uobičajenog...  :_D

Nađem sada neko drugo uputsvo sa horizonovog sajta. I u tom uputstvu piše da zazor treba da je od 0.03 do 0.10mm. Dakle, najveći mogući dozvoljeni zazor je 0.10mm. Očigledno je da ovo pravilo važi za sve Saito motore (pogledati 9. stranu):

https://www.horizonhobby.com/on/demandware.static/Sites-horizon-us-Site/Sites-horizon-master/default/Manuals/SAITO_Small-Medium_single_cylinder_Manual.pdf

I, još jedan važan detalj - u svim uputstvima koja sam do sada pročitao piše da se zazor ventila na Saito motorima podešava svakih sat vremena rada motora. Ovo je prilično često, zaista. Pomalo je i smešno. To, praktično, znači da čovek treba da šteluje ventile nakon svakih pet-šest letova.

Stanko BG:
Večeras sam seo da naštelujem ventile na Saitu. Skinuo sam deklove, skinuo svećicu, okrenuo propeler, usput pipajući čelo klipa žičicom. Prešao motorom, okrećući ga u smeru rada, preko vage. Potom sam okrenuo dalje u istom smeru - suprotnom od kazaljke na satu i došao do GMT. Drugim rečima, doveo sam motor na paljenje, jer su tada ventili sasvim sigurno zatvoreni, a bregovi na bregastoj su nasuprot podizača ventila i ventili miruju: spremni su za štelovanje. Zatim sam probao da gurnem špijun debljine 0.10mm koji je priložen uz motor: naravno, uleteo je kao miš kad protrči kroz širom otvorena vrata hangara. Zazor je bio preveliki:  ;namig kako na izduvnom ventilu:

tako i na usisnom ventilu:

Nema šta, veoma sam pažljivo i precizno naštelovao ventile prošlog puta, ali prema pogrešnim parametrima... S obzirom na to da je propisani zazor ventila od 0.03 do 0.10mm, odlučio sam da naštelujem ventile na 0.05mm i to na tešnje. Onako kako sam čitavog života štelovao na kolima. Na taj način ću dobiti za nijansu labavije ventile od minimalnog zazora (0.03mm), a opet špijun koji je priložio proizvođač neće moći da uđe i sve će biti kako treba; ujedno imam i kontrolu nad zazorom, to jest, zazor ventila će biti isti i na usisu i na izduvu - tako nalaže uputstvo. Na kolima je zazor na izduvnom ventilu uvek malo veći zbog veće termičke opterećenosti i dilatacije. To znači da bi i ovde trebalo da bude malko veći... Ali, nisam se baš tim detaljima zabavljao. Koliko je to malko? Možda jednu hiljaditu, možda jednu stotu... Ventili u vazduhoplovnim motorima ispunjeni su praškom kako bi se termička dilatacija umanjila, jer prašak upija veliki deo toplote. Ko zna kako je sa ovim malenim motorima. Možda i Saitov izduvni ventil ima u sebi prašak  :hehe Videćemo.

Evo me kako probam špijun 0.05mm na tesno.

A, evo me i kako štelujem ventile i dotežem imbus i kontranavrtku:

Kada se baš potrudim, uspem da uguram fabrički dati špijn, ali verujem da je to zbog toga što on uspe da malko sabije oprugu ventila. Sve u svemu, zadovoljan sam kako je proteklo štelovanje ventila.

Ostaje mi još da sutra napravim gorivo. Napraviću neku mešavinu kupovnog i mog goriva i, ako me ne bude mrzelo, napraviću FAI gorivo i probaću direktno kupovno gorivo. Mislim da mi je ostalo fabričkog sa 12% nitra, nisam siguran... Ako je to slučaj, imaću to gorivo, imaču FAI gorivo i imaću gorivo koje se dobije mešanjem ova dva u razmeri 1:1, što će za rezultat imati 6% nitra. Detaljnije pišem o svemu tome nakon testiranja u nedelju na livadi. Takođe, probaću i OS Max F svećicu, ali tek kad sasvim uštelujem motor, jer mi se čini da je ovaj tip sveće previše hladan za Saito motor. Ko zna, možda i grešim. Videćemo. Pozdrav svima.

ivanmagd:
E, da! Jos jedna stvar koja meni licno zapada za oko, gumeni nastavak sa izduva, veoma su oprecna misljenja oko performansi motora dok je on prikacen. Moja preporuka je da jedan od koraka bude i skidanje tog nastavka i proba bez njega....
Zao mi je sto ne mogu u nedelju da budem na livadi i probamo to zajedno ali cu zeljno cekati izvestaj.

Srecno!

Ivan.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version