RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
S1 Ringmaster
Stanko BG:
Da, znam, Joja, za kružnu pistu - video sam u jednom od Nešinih postova sliku od pre sto godina sa Čeneja, ako se dobro sećam... Lepa kružna staza, nema šta - kao da je slika iz Amerike, a ne iz Jugoslavije ")
Danas sam odštampao plan koji sam mesecima crtao i doterivao (ovaj Gabriele Marci je napravio stotinu grešaka):
Balzu i aviošper od 3mm kupio sam još pre korone kod Vlade u RC Srbiji pa sam je sada nasekao na tablice i spremam se da sutra idem na sečenje laserom:
Mnogo se radujem jer uskoro počinju radovi :mhm
Stanko BG:
Pre neki dan moj sin Marko i ja smo odneli materijal kod Dragana (firma ,,Gravoprodukt" na Banjici) da nam iseče delove modela - fajlove sam mu poslao putem mejla. Evo Marka kako drži plan i sečnu listu, a pored su sve table balze iseckane i pripremljene... tu je i aviošper debljine 3mm.
Dragan se poduže zadržao u procesu sečenja - reče mi da je šper baš moćan i tvrd, a da je za njegov laser problem debljina balze veća od 10mm, a kamo li 15mm koliko sam ja želeo da sečem. Pa ipak, pošto je Dragan sjajan čovek, on je pokušao i relativno dobro sproveo sečenje čak i te debele balze. Kaže da se dobrom tehnikom rada i to sečenje debelih komada može srediti. Draganov laser je izuzetno precizan, debljina reza je 0.10mm, i manje, ali raste sa debljinom komada koji treba seći. Laser ima 25W i to je više nego dovoljno za debljine balze do 10mm. Sve preko toga je prilično mučenje - ako čovek seče do tih debljina, sve ispada savršeno dobro - takvo je moje iskustvo. Evo Draganovog lasera u akciji. Seku se rebra iz table balze debljine 2mm - snimljeno večeras:
Komadi debljine veće od 10mm počnu da obgorevaju na ivicama. Dragan misli da bi jačim kompresorom i duvanjem kroz rez uspeo da otkloni i taj problem... za sada ostaje ipak debljina do 10mm. Evo jedne polutke terminezona koja se malko zapalila u procesu sečenja i to je jedini problem koji smo imali... Iako se Dragan dvoumio da li da uopšte secka tako debelu balzu, ja sam insistirao da ipak proba. Rezultat uopšte nije loš, ali se Dragan mnogo namučio... (___) On se zabrinuo da je to malo obgorevanje problem, ali sam mu objasnio da to nije ništa što se ne može prevazići. Ti se terminezoni ionako šmirglaju pa će mesta sa nagoretinom nestati u procesu gradnje:
Od četiri polutke terminezona, samo ta jedna je malo nagorela po ivici. Evo kakve su ostale:
Veoma je teško imati preciznost i snagu istovremeno. Ako i nema snagu za debljine preko 10mm, Draganov laser je neverovatno precizan. Evo kako svi isečeni delovi izgledaju. Prelepo!
Evo i jednog lepog detalja... Dragan mi je izgravirao slova na rebrima da bih odmah znao koje rebro gde ide na krilu. Obratite pažnju, isprojektovao sam potpore za rebra (ja ih zovem štikle), da bi stajala ravno na stolu prilikom sklapanja krila:
Da ne pominjem koliko su lepo ispali komadi od šperploče - Draganče je genijalac.
Na kraju sam, srećan kao dete, oformio kit koji sam odmah posle sečenja pokazao Boletu.
Spremili smo radni sto, postavili plan, presvukli ga folijom i prineli kit. Radovi su svečano otpočeli! oo)) Evo ga Bole, spreman kao sprinteri pred početak trke :)
Večeras nismo mnogo modelarili - više smo vremena proveli u razmatranju, konsultacijama i pripremama. Ali, ipak, pre nego što ćemo se rastati, isekli smo lipove letvice 10x10mm i zalepili nosač motora i nosač trapa u trup petominutnom epoxy smolom:
Evo kako je nakon lepljenja trup izgledao... (prineli smo i motor da bismo videli da li je sve i dalje u redu i bilo je savršeno):
Kada se sledeći put budemo videli, ošmirglaćemo ovaj lepljeni spoj i dvanaestosatnom epoxy smolom zalepiti i na taj način pripremiti sve pločaste materijale koji se spajaju pre konačnog slaganja krila nad planom. Pozdrav do sledećeg izveštaja...
Stanko BG:
Iako sam preumoran, danas sam smogao snage da malo čačkam na Ringmasteru. A, to čačkanje odužilo se u dvosatnu borbu sa opružnom žicom debljine 3mm, koju sam svojevremeno kupio kod Vlade u RC Srbiji. Žica ja, bogami, prava i za svaku pohvalu - lep opružni čelik. Nije baš čvrst kao onaj za ventilske auto opruge, ali je prilično bliskih karakteristika.
Evo, kako je trap na kraju izgledao, prezadovoljan sam. Naravno bez grejanja žice nije moguće ostvariti radijuse koji su dati na planu, a opružni čelik se mora mnogo termički tretirati, ako se otkaljuje da bi se savio. Zato sam krivljenje uradio sam, svesno praveći poveće radijuse. Nije toliko veliki problem, čak i ako je radijus malko veći - prilagodiću trup tim novim radijusima...
Trapove na avionima uvek volim da podesim sa malim pozitivnim nagibom jer tako dobijam na stabilnosti aviona u zatrčavanju. Ujedno, nagib se ispravlja prilikom sletanja, ako je u startu malko pozitivan. Na taj način dobijam, kada avion dotiče pistu, idealni nagib i upravljivost. Iz istog razloga, i raspon trapa volim da upucam, to jest, i raspon mi bude malko pozitivnog ugla (što bi Amerikanci rekli: Toe in). Ne znam da li se vide ti uglovi na fotografiji, ali verujte mi da postoje. Ako se setim, slikaću kada avion bude sklopljen. Tada se ova geometrija trapa bolje vidi.
Malo sam večeras preturao i po modelarskoj opremi koju sam navlačio tokom prethodnih godina i nađem sve pravo: Du-bro točkove, još neotpakovane, a stare nekih 20 godina. Master Airscrew propeler je dimenzije 10x6". Ovaj motorić može da tera i 11x5" -što je moguća opcija ako nam avion bude prebrz. Videćemo... Najzad, nađem prelep spiner boje slonove kosti. Takve boje će biti i avion, uz plavu napadnu ivicu i crvenu Sun ray šaru na krilima i repovima. Mislim da će odozdo biti samo bele boje, bez Sun ray aplikacije, ali će imati plavu napadnu ivicu.
Jedva čekam da vidim završenu letelicu. Radujem se mnogo!
Stanko BG:
Pošto sam shvatio da ovi moji DuBro točkovi imaju otvor 4mm za žicu trapa, morao sam da naručim nove točkove od Vlade iz RC Srbije. Točkovi su stigli brzinom svetlosti: danas za sutra.
Hvala ti, Vlado, na neprocenjivoj usluzi - pravi si drugar!
Moram se pohvaliti da sam dobio i lepu torbu u kojoj ću na letenje nositi modelarsku opremu. Hvala, Vlado :) Na slici ispod se vide dva točka na trapu i verujem da se lepo primeti pozitivan nagib trapa:
Joja:
Kit izgleda SUPER! Samo napred gurajte!
PS. Pratio sam tred o gradnji Kwick Fly-a i stvarno ste ga uradili super, medjutim ne zna sta se dalje desavalo?
Da li ste ga leteli i ima li neki link?
Pozdravi iz Kanade!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version