ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Problem sa punjenjem
magic:
Na pocetku moje elektro karijere dosta sam se druzio sa NiCd baterijama. Preporuka je da se barem jednom u 3 dopunjavanja isprazne do kraja na 0,8-0,9 V po celiji ali je najbolje svaki put ih isprazniti i napuniti ih zatim do kraja. Isto tako, posle 3 meseca se same isprazne pa treba voditi racuna da se nakon tog perioda dopune, jer u suprotnom se mogu nepovratno ostetiti. Punjenje strujom 1/10 C (znaci bateriju od 2000mAh punimo sa 200mA) se smatra sporim punjenjem i na taj nacin ne postoji mogucnost ostecenja baterije jer i kada se napune do kraja visak struje se pretvara u toplotnu energiju koju baterija lako disipira, samim tim ne moze se ni ostetiti. Ako punjac poseduje i temperaturnu sondu onda se mozemo bezbedno upustiti i u brza punjenja strujom i do 1C (temperatura baterije ne treba da predje 55 stepeni). Sve ovo vazi i za NiMh baterije stim sto je preporuka praznjenja barem jednom u 7 dopunjavanja.
Svi bolji punjaci imaju mogucnost zadavanja prvo praznjenja pa zatim punjenja sa zadatim vrednostima. Evo preporucenog setovanja punjaca za npr. 8 celijsku (9,6V) bateriju kapaciteta 2000mAh:
praznjenje: 2A tj. 2000mA
zavrsetak praznjenja: 0,9V po celiji ili ukupno 7,2V
punjenje: 0,2A tj. 200mA
ovako se namesten punjac ostavi da radi preko noci i ujutro je baterija spremna (ostala setovanja u ovom slucaju nisu bitna).
LiPo se mogu dopunjavati bez ikakvih ogranicenja i potrebe za praznjenjem (ustvari treba ga izbegavati) i pune se od 0,5C do max 1C ili sa vise SAMO AKO JE TO EKSPLICITNO NAVEDENO NA OMOTU OD BATERIJE!
poz
n3mke:
Hvala na ispravci.. :sljus Ja se stalno pitao zasto nicd tako lako gube kapacitet
jrlotpi:
ja sam te poslusao i samo dopunio bateriju ,trajala mi je 1/3 od punog kapaciteta inace nadam se da nije memorisala samo tu trecinu videcu sutra kada ponovo budem leteo.
Neznam kako si zakljucio da mogu da se dopunjavaju,a jos manje znam kako sam te poslusao kada sam pretpostavljao da moraju kontinualno da se prazne ali rekoh tehnologija punjenja napredovala .
Neznam da li si namerno dao takav savet ili neznam ni sam sta da mislim jer se nepoznajemo nadam se da nije bilo zlonamerno.
A jos gore si posle sam sebe demantovao da neznas sto ti baterije kratko traju.
Hvala ostalima na ispravci .
n3mke:
Ne znam kako mozes da pomislis da sam te namerno zeznuo. U svakom slucaju zbog jednog dopunjavanja joj nece biti nista... sta bi bilo npr fiksnim telefonima da je tako, vecina koristi nicd
leonardofibonacci:
Ne, zapravo vecina koristi Ni-mh.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version