ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Problem sa punjenjem
zgrujic:
--- Quote from: saborp on April 01, 2009, 01:12:53 PM ---LiPo akumlatore trebas drzati na punjenosti od 40-50%, ako ih ne koristis
poz
--- End quote ---
Apsolutno tačno! Tako su napunjene kad stignu nove iz radnje.
jrlotpi:
imam pitanja za vas
napr posle letenja baterija resevera i servoa NIcd 1100mA na 4.8v je ispraznjena za nekih 20-30%
hocu da je ispraznim i ponovo napunim za sutrasnje letenje koristim turnigy accsel-8
do koje vrednosti mA i koje vrednosti V treba prazniti a posle i puniti.
isto tako pitanje vazi i za lipo 3s i 6s
takodje da li baterije puniti do kapaciteta koji pise na njima napr 2200mA
n3mke:
Koliko ja znam nije potrebno prazniti nicd baterije pa opet puniti, dovoljno je samo dopuniti bateriju. Sto se tice intenziteta punjenja, idealan za NiCd baterije je 1/10c tj za baterije 1100 mah treba puniti sa 100 mA. Ako je potrebno brze punjenje moze da se puni i sa 1/3c sto bi bilo 350 mA.
Baterije se uvek pune do kapaciteta koji pise na njima, sem ako se nasilno ne prekine punjenje. Znaci ako je baterija 2200mAh moze se puniti sa 100 mA, a opet moze i sa 2200 mA, moze i sa vise ali nije preporucljivo. Sa 100 mA trebace oko 22h da se napuni baterija, sa 2200 trebace 1h... Lipo baterije ne treba da sa pune preko 1c.
Lazo:
--- Quote from: n3mke on April 05, 2009, 12:27:25 AM ---Koliko ja znam nije potrebno prazniti nicd baterije pa opet puniti, dovoljno je samo dopuniti bateriju.
--- End quote ---
Pogrešno!. Još tačnije, VEOMA pogrešno!
Upravo NiCd baterije imaju problem sa "memorijom". Ako NiCd bateriju od, na primer, 2000mAh nekoliko puta isprazniš za, takođe na primer, 1000mAh, pa je dopuniš, baterija uvrti sebi u glavu da ima kapacitet od samo 1000mAh. To znači, veoma uprošteno, da kada takvu "umišljenu" bateriju priključiš na potršač, ona nakon 1000mAh kaže da nema više struje i da je vodiš ponovo na jasle na dopunu. Veoma nezgodno jeli? A naročito kada ti se to desi u vazduhu!?!
Takvu "umišljenu" bateriju povratiš u realan svet tako što je nekoliko puta isprazniš i dopuniš. Tako joj te "bubice" izbiješ iz glave.
Naravoučenije: NiCd baterije pre punjenja isprazniš do nekih 0,9-0,8V, pa ih tek onda napuniš do vrha.
Pozdrav
modelar:
--- Quote from: n3mke on April 05, 2009, 12:27:25 AM ---Koliko ja znam nije potrebno prazniti nicd baterije pa opet puniti, dovoljno je samo dopuniti bateriju.
--- End quote ---
Ako nisi siguran, nemoj davati ovakve savete (nono)
Lazo je lepo i ispravno odgovorio.
Pozz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version