RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Poseta prijatelja-pocetak projekta F 16 fen

<< < (8/11) > >>

Lazo:
Marfi:
"Ako nešto može da pođe naopako - poći će naopako. Ako nešto nikako ne može da pođe naopako - poći će naopako."

Dakle, ne vredi da se otimaš ;namig

P.S.
Ima i mišljenja da je Marfi bio optimista!?! :sljus

coka:
Iako sam mislio da sledeci post postavim kada sve bude spremno za farbanje, u proteklom periodu izradio sam, bolje reci zavrsio kokpit, kao i zapoceo izradu poslednjih delova potisnog kanala.
 Kompleksnost ovih poslova, kao i rezultat sa kojim sam vrlo zadovoljan, doveli su do  zelje da to podelim sa vama.
 Pri  tome mislim na izduvni kanal, koji je doduse ispao iz varijante ugradnje u model jer je pretezak, kao i mali bypass oko glave cilindra.

U medjuvremenu, sve povrsine su prebrusene i u spric git-u. Pre samog farbanja, bice potrebno jos jedno fino brusenje i mozda po neka popravkica.

Naravno, tezak posao lakse ide uz pravog pom ocnika.
 Gledajuci koliko sam smirglao i radio, u ocima sam mu video pitanje  "sta to bre vise radis?"

Poceo sam sa izradom i gornjeg poklopca motora, koji ce na sebi, najverovatnije, nositi by pasni deo.

U celom projektu, maksimalno sam se potrudio da izradim kompletno zatvoreni usisni, bypasni (oko motora) i potisni vod, postujuci sve zakone aerodinamike.
 Naime, usisni kanal sam izradio najveci sto se konstrukcijski moglo.
Pri ovome sam iskoristio i otvor nosne noge stajnog trapa. Ukupne usisne povrsine imaju povrsinu za  50% vecu od same povrsine fena.
 Preporuka je da ta povrsina bude sto veca, a nikako manja od povrsine fena.
 To je zavrseno

Potisni kanal sam izradio sa vrlo blagom konvergencijom od svega 5%.

By pasni vod oko fena i motor ce sasvim glatko nalegati na usisni  i izduvni kanal, stim sto sam sa gornje strane ostavio “mehur” koji obuhvata glavu motora.

Poslednje pomenuto, smatram i nadam se da ce umnogome pomoci oko hladjenja temperamentnog OS max-a 77.

Danas sam takodje narucio tri rezervoara firme Kavan, o kojima cu jos pricati.

Ventralni stabilizatori su provizorno montirani i njihov polozaj, zajedno sa cinjenicom da imam malo visi stajni trap, deluju vrlo sigurno.

Na ram kabine, koji sam plastificirao 30-o gramskim platnom sa obe strane, zalepio sam lajsne-nosace kabine.

Kod ovakvih projekata, pametno je izraditi tanku kompozitnu plocu (od 2 sloja 80 gr platna), koju mozete seckati i koristiti za izradu raznih potrebnih delova.
 Od takve ploce, izradio sam trakice nosace kabine, kao i zidice vratanaca stajnog trapa.

Pri kraju je i izrada poklopaca mehanizama horizontalnih stabilizatora. Da bi se oni mogli priucvrstiti, ulepio sam male komadice spera koji ce obezbediti drzanje montaznih zavrtnjeva.

Slicno sam uradio i za vrata glavnog stajnog trapa.

Kokpit-instrument tablu sam presekao na dva dela, tako da se sediste sa svim bocnim elementima srafi u trup, dok ram kabine na sebi nosi instrument tablu sa nisanom i imitacijom head-up display-a.

Slike govore 1000 reci, a sve uzivo izgleda i za nijansu bolje.

Sutra nastavljam dalje.
 Popis stvari pre farbanja se sveo na:

1.   Upasovati poklopce komandi hor. stabilizatora
2.   Zavrsiti bypass vod
3.   Napraviti nov (laksi) izduvni kanal
4.   Dovrsiti poklopac motora
5.   Izraditi nosac rezonatora
6.   Ulepiti dva nosaca zavrtnjeva kanala koji drze bajonete krila
7.   Izraditi konus izduvnog kanala (afterburner)
8.   Brusenje i spric git trupa
9.   Zavrsno brusenje povrsina (pred farbanje)
10.   Ulepiti vertikalni stabilizator

Sava:
 :)aplauz impresivno,  (res)

mirce:
Brašo svaka čast... Ti ko da radiš na normu...

misha:
pa zar i danas na "crveno" slovo? :)aplauz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version