RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Poseta prijatelja-pocetak projekta F 16 fen
Sava:
Neznam da li se secas gde su zavrsili prvi horizontalni stabilizatori sa tog F16.Davno je to bilo, pomalo sada i nostalgicno i mogu Ti reci da mi je veoma drago da si resio da zavrsis model o kome smo mastali onako zajedno kada smo se mogli izbrojati na prste jedne i po ruke.Naleteli su se ti horizontalci i jos uvek letni,ali kao vertikalci na prvoj mojoj samostalnoj konstrukciji,onoj velikoj delti koje se verujem secaju neki modelari.Cast ce mi biti da prisustvujem prvom poletanju ovog lepotana.
Pozdrav od Mitrovcana, (res)
misha:
Bili, druzili se gledali modele. F je ooogroman. kao sto sam i coki rekao na slikama mi deluje nekako drugacije.
Sto bi moj sin rekao, u stvarnom svetu, ogromna grdosija (nije ni cudo da je poleteo sa ormara).
Kraj je daleko, ali dostizan. kod ovakvih modela problem je sto je vecideo sklapanja
ostavljen masti onoga ko pravi model, tako da je potrebno dosta vijuganja, smisljanja (i pored postojeceg iskustva)
da se stigne do piste. nadam se da ovaj "projekat" nece ugroziti neka iznenadna, elementarna, poplava kerozina.
pozdrav
mirce:
Mišo, otkud ti ta ideja o kerozinu????
misha:
ko je pomenuo kerozin? to si ti nesto pogresno cuo.
coka:
Nastavak rada na usisnom kanalu je protekao u saglasnosti sa slikama koje vam prikazujem.
Nakon brusenja i nekoliko desetina proba, dosao sam do oblika koji vrlo lepo pristaje unutrasnjem obliku trupa.
Odluka da ovaj model zadrzim za kasniju izradu jos jednog usisnika je pala, pa sam se bacio na posao da model doteram sto bolje.
Koristio sam ranije nekoliko puta, varijante da model izradim od stiropora, odlijem odlivak od epoksija i staklene tkanine, a zatim istopim stiropor.
Ovo se pokazalo kao poprilicno dobra, jeftina i brza varijanta ako vam treba 1 odlivak, ne bojite se gitovanja i nije vam bitna povrsina (unutrasnja) odlivka.
U ovom mom slucaju, usisnika, potrebna mi je glatka unutrasnja povrsina.
Ovo cu izvesti tako sto ce se odlivak liti na modelu (pozitivu), cime ce se dobiti glatka unutrasnja povrsina, dok ce se za skidanje , odlivak raseci, a zatim naknadno sklopiti.
Evo dokle se do sada stiglo.
Svi okviri (rebra) trupa su u ovom trenutku zavrseni.
Okviri za koje sam pretpostavio da su vrlo napregnuti, pojacao sam, osim karbonskim tkanjem sa jedne strane, i karbonskim nitima (rovingom), sa druge strane i to u smeru u kome pretpostavljam da se krece tok napona.
Nosace bajoneta krila sam izradio od tri sloja 30-o gramskog staklenog platna, naknadno omotanim karbonskim rovingom.
Slican nacin izrade sam primenio kod izrade Suhoja Su 31, ali mi je skidanje odlivka sa cevi predstavljalo veliki problem.
Cak kada sam to uradio, ispostavilo se da je zazor izmedju bajoneta i cevi premali, te je sastavljanje bilo vrlo tesko.
Zbog toga sam morao da brusim cev bajoneta.
Kod F-a, pre odlivanja cevi, namotao sam dva sloja staniola, koji je, nakon skidanja, obezbedio pravilan zazor.
Cevi-nosace bajoneta, pricvrstio sam cianoakrilatom za rebro, a zatim sve zalio epoksijem sa mikrobalonima, jednim slojem staklenog tkanja i tri sloja karbonskog platna.
Kada se sve osusilo, na oko sve je delovalo vrlo kruto.
Cim rebro bude ulepljeno u trup, nastavicu sa statickim testom.
U medjuvremenu, izradio sam nosace bajoneta repnih povrsina.
Za izradu sam koristio plastiku poliacetal (POM), koji bi trebalo da obezbedi odlicna klizna svojstva.
Posto nemam nikakve informacije o karbonskim bajonetima koji su se u kliznom spoju okretali u plasticnim nosacima, izveo sam jedan simpatican test.
Na strugu sam izveo test kliznog spoja, pri broju obrtaja 360 (6 obrtaja u sekundi), u trajanju od 10 minuta.
U prevodu, karbonski bajonet se okrenuo 3600 puta u nosacu.
Temparatura spoja nije porasla, sto sam uspeo da izmerim zahvaljujuci elektricnom termometru koji sam kupio od Magic-a, a na bajonetu se nikakve promene nisu mogle primetiti.
Nakon toga, sa zeljom da simuliram opterecenja repa u letu, iskrivio sam spoj bajonet-nosac za 10-ak stepeni i pri tome napravio dodatnih 360 okreta.
Nakon svega, na bajonetu se primetilo malo uglacavanje povrsine.
Ipak, za repove koji se pokrecu 20-ak stepeni, malom obimnom brzinom, u jednom normalnom veku modela, mislim da ce ovo resenje sasvim zadovoljiti.
Sledece je bilo montaza nosaca na rebro- nosac.
Ovo sam izveo sa 8 M4 zavrtnja (imbusa) sa samokocivim navrtkama.
Pre nego se odlucim da sklop zalepim u trup, izvrsio sam probu naleganja repova, kao i vertikalnod stabilizatora.
Mislim da cu ipak malo produziti deo rebra koje nosi vertikalni stabilizator.
Da bi geometrijski proverio naleganje krila i repnih povrsina, cim zavrsim pisanje ovog teksta, i zapocetu ice kafu, u mom omiljenom kaficu “Buongiorno”, otsecicu na meru bajonete krila, ugraditi dodatne trnove korenog rebra krila, sto ce mi omoguciti da provizorno ugradim krila na trup.
Tek tada cu znati da li je sve bilo dovoljno precizno izvedeno.
Sinoc je doslo vreme i za prvo merenje.
Sve od aviona, ali bas sve, osim kabine, bez stajnog trapa i pogonske grupe, ima masu od tacno 2.5 kg.
Mislim da u narednih 2.5 kg, koliko sam sebi dao fore, mogu da smestim ostatak, naravno sa fiksnim stajnim trapom.
Da bi poceo sa ugradnjom okvira u trup, potreban mi je izradjen usisni kanal, tako da sam se svim snagama bacio na njegov finish.
U medjuvremenu, izmedju dnevnih poslova, zapoceo sam izradu nosaca nosne noge, koji ce po konstrukciji biti slican nosacima repnih bajoneta.
Zice stajnog trapa vec poduze izradjujem kod mojih drugara, firme OPUGAR iz Cacka.
U sledecu subotu (sutra), doslo je vreme i za narucivanje zica za F-a.
Nosace servoa repnih povrsina sam izradio od tromilimetarskog spera i za njihovu ugradnju predvideo sam dva mala tehnicka otvora u trupu.
Trenutno me opseda pronalazenje resenja ugradnje rezervoara i nosaca rezonantnog auspuha, koji se nalazi ugradjen u izduvni kanal aviona.
Po pitanju rezervoara, potrebno je oko 700-ak ml goriva za let od nesto preko 10-ak minuta, a bilo bi lepo da rezervoari svojim praznjenjem ne remete u vecoj meri polozaj tezista.
Radi ovih zahteva, odlucio sam se za ugradnju tri manja rezervoara, sa sistemom pretakanja goriva iz jednog u drugi-treci.
O tome, u nastavku.
U maloo da zaboravim...
Bilo je u proteklom periodu vrlo prijatnih trenutaka...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version