RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Spirit of PITTS MODEL 12 26% by Bernard Burton

<< < (3/34) > >>

marko:
Hvala Mirce na podrsci(a i na nalepnicama, mada je ideja da se ceo avion farba, sto zbog profesionalnijeg i trajnijeg izgleda, sto zbog plana da se stavi smoke system).
Ppravo da ti kazem i ja jedva cekam da pocnem!
Sve se u sebi nesto preslisavam da nesto nisam zaboravio,sto u samoj konstrukciji(rekao sam da sam originalni plan dosta izmenio), sto od redosleda izgradnje delova, sto od materijala i alata.
E, skroz sam zaboravio kako je to lepo stvarati nesto novo!
Dosadise ovi ARF-ovi, pa to bre sklopis za `po dana i to ako ne zuris.
Sem tamo neki penzioneri koji jedan servo ubacuju u jedrilicu po ceo dan. lol

SABURO:
Nakon nabavke planova i nekoliko dana preracunavanja i mogucnosti nabavke materijala, krenuo sam sa radom na nacrtima i sa isecanjem balzinih letvica od 10x10x1000mm i 5x10x1000mm...
Na red je doslo stampanje planova na ploteru u razmeri 1:1, koji su jako veeeeeeeliki ( jedva na pod sobe da je stao ceo plan )  (:sok:)

Prvo sam krenuo sa gradnjom vertikalca i horizontalca za koje je bilo potrebno koristiti gore navedene letvice balze od 10x10mm i 5x10mm...Za lepljenje sam koristio Henkel Moment wood super 3 lepak ( vodootporan )...

prilikom pravljenja fiksnog dela horizontalca, napravio sam jedan propust koji je naknadno dopunjen

i naknadno olaksan sa isecanjem ova dva kruga..

Trenutna tezina vertikalca i horizontalca je oko 80g i jos uvek nisu finishirani do kraja, tek cu ih doradjivati/obradjivati kada ih budem ugradjivao na/u trup avion. U planu mi je da ojacam mesta koja ce trpeti velika opterecenja sa rovingom i trouglastim ojacanjima, jer se par ljudi zalilo na ove povrsine, da su imali flatere zbog ovakve konstrukcije. Mnogi su cak plankirali cele povrsine, sto ja ne planiram ( hocu da bude nalik sto vise pravom pitts-u )  :big smile.

P.S. neki ljubitelji 3D letenja su povecavali horizontalne i vertikalne povrsine za par procenata, jer im ove nisu bile dovoljno velike...

nastavak sledi..

SABURO:
Posto do sada nisam spominjao "brojke" oko aviona, to cu uraditi sada. Dakle rec je o modelu sledecih karakteristika:

Raspon krila:           175cm high performanse ( saseceni krajevi krila ) ili sa wingletima ( zaobljeni krajevi krila ) 189cm
Duzina trupa:          175cm
Profil:                     E169  ( 14,45% ) neki kazu da je ovaj profil jako tanak i da bi trebalo da se podeblja, ali ostajem pri ovim merama.
Povrsina krila:        119dm2
Tezina:                   cca 6-6.5Kg ( nadam se )...
Predvidjeni motor:  MVVS 160 ili veci...

Opredelio sam se za varijantu benziskog motora o kojem ce kasnije biti reci...

Avion zahteva 8 servoa, 4 na krilima-za svaki eleron po jedan servo, vertikalac 1 , horizontalac 2 servoa i gas 1 servo...

P.S. cisto informacije radi, ovakvih pravih aviona na celom svetu je do sada uradjeno 48 komada. O njima mozete naci dosta na sledecem sajtu:

http://www.2wings.com/

, a ovo je jedan od njih, cija sema farbanja mi se dopada..., jos par varijanti je i dalje u igri...

jos dve:

,ova fotku ispod, koja je inace uramljena i okacena o zid u mojoj sobi sam dobio od Milosa na poklon, kako bi me motivisala iz dana u dan..

2eaa

mirce:
Ćao Saburo,

koliki je raspon modela koji praviš? Ajde napiši još nešto o tehničkim podatcima... Koji motor planiraš?

Ovo na slikama lepo izgleda, samo napred...

Kao i za extru nekad, i sada važi ponuda za nalepnice kad završiš model...

Ako ikako mogu pomoći u projektu....

Pozdrav

Mirče

mirce:
Preduhitrio si me za 4 minuta...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version