RAZNO > SLOBODNO LETEĆI MODELI
F1E Jedrilica
boca55:
Posle desetak dana popodnevnog rada zavrsio sam magnetnu jedrilicu klase F1E. Model je napravljen iz kita - kompleta Italijana Claudia Bognala.
Bilo je pravo uzivanje praviti ovaj komplet. Svi delovi su izradjeni izuzetno precizno sto je u mnogome olaksalo sastavljanje. Model je u celosti od balze aviospera i borovih letvica, jedini karbon je trup. Uz komplet ide i neverovatno jak magnet na koji ako se zalepe recimo kljesta veoma se tesko odvajaju. Za kompletiranje je potrebno nabaviti knips i presvlaku. U ovom slucaju ja sam izabrao Oracover foliju. Ceo komplet kosta 150 Eura , ali ne zalim, stvarno ga je Italijan dobro napravio. Kada sam video da se borove letvice za usku prema kraju stanjuju i uz to su jos izfrezovane za lepljenje planka, jasno vam je o kakvom se kompletu radi.
Sa ovom izradom sam se prisetio pravog modelarstva, imas balzu, japan, smirglu i skalper i napravis model za takmicenje. Sve u svemu preporucujem svakome ko zeli da se okusa u ovoj kategorijji da zapocne sa ovim kitom.
Pa vidimo se 7 i 8. juna na Zlatiboru gde ce se odrzati Luxor cup- world cup i jos jedno open internacional takmicenje.
Evo i par slika
saxpg:
Boco jedrilica izgleda predivno.
Zelim ti puno lepog letenja njom.
Nisam bas upoznat sa F1E klasom ali sam se, otkad
imam Arkusa, bas zainteresovao za jedrilice.
Trenutno sam u trazenju nekog hotlinera koji bi mozda bio sledeci korak.
Puno srece i pozdrav.
boca55:
F1E modeli spadaju u free flight - slobodnoletece modele koji se komaduju preko prednjeg vertikalnog stabilizatora koji je vezan za magnet, slicno kompasu usmeravaju model da leti tacno u vetar.
Startuju se sa brda uz vetar i model drzi pravac uz vetar i polako penje us pu hvata i termiku. Maksimum za ove modele je 5 minuta i leti se 5 startova. Pod rublikom Slobodnoleteci modeli, nalaze se video klipovi o ovoj vrsti modela.
Lazo:
Lepa sprava Boco. Mislim da bi zbog glatkoce Oracovera odlicno legao jedan turbulator na krilu. Pretpostavljam da je i tebi vec palo to na pamet.
A tako bih rado i ja bio tih dana na Zlatiboru, ali mi je potpuno bez veze da sipcim cak dotle samo kao posmatrac. U svakom slucaju, zelim ti lepe letove i lep provod. I hvataj iskustva fore i fazone za ovu kategoriju.
Pozdrav
boca55:
Turbulizatori. 2 komada su danas zalepljeni na planku krila. Razmisljao sam kako nesto da zalepim na oracover i setio se plasticne folije koja sluzi za stampanje plasticnih vizitkarti debljine 0,5 mm. Na nju sam zalepio Tesinu duplo lepljivu traku i od toga isekao trakice sirine 1,5mm i zalepio jedan turbulizator na 14mm od napadne a drugi na 50 mm od napadne ivice.
Sto se tice odlaska na Zlatibor, jeste daleko, ali ako sebi kazes idem dva dana na Zlatibor da se odmorim i nadisem cistog planinskog vazduha, a u sput i da gledam takmicenje u F1E i jos da malo letim RC model onda to ima smisla.
Ja, koji sam navikao da se takmicim po Vojvodjanskim ravnicama jedva cekam da promenim ambijent i da se malo takmicim na planini, bice to jedno novo iskustvo i dozivljaj.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version