RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Turbina, Zenoah, Hellcat, rodjus...
mirce:
Danas je u Novom Sadu bio poprilično uzbudljiv modelarski dan. Na prvi dan proleća, skupilo se lepo društvo kako bi uživali u "celodnevnom modelarskom ugodjaju"...
Pošto mi je danas bio rodjus, smislio sam da spojim lepo sa još lepšim, da uz roštilj, torte i sve ono što prati takvu mainfestaciju, iskoristimo priliku i vidimo kako radi ta Cokina turbina.
Coka je tokom nedelje napravio probni sto i namontirao na njega sve potrebno da se mali mlazni motor upali.
Interesantno je reći da smo motor palili sigurno 7-8 puta i svaki put je sve radilo besprekorno.
Da ja sad ne bih sve prepričavao prepustiću Coki da bolje objasni kako ceo proces ide...
Sve u svemu, celokupni doživljaj je najblaže rečeno, fascinantan... Zvuk, potisak motora, temperatura koja se razvija, nešto je potpuno drugačije od svega dosad vidjenog kod nas...
Posle ručka, nagovoriše me mangupi da sastavim Thunderbolta kako bi čuli zvuk iz auspuha koji naš drugar Beli pravio zimus...
Motor, Zenoah G-62, nikad do sada nije paljen i eto prilike da se vidi jel istina ono, što taj Mirče priča, kako ti motori od prvog paljenja rade savršeno.
Sad imam bar 15 svedoka, koji su videli ganc novog Zenoaha "na delu", čim je povukao gorivo, motor se "oglasio", otvorio sam saugh, ponovo starter i evo ga...
Ler, srednji režim, pun gas, sve je radilo vrlo dobro. Ugasi, upali, G-62 je za motor koji nikada do tada nije paljen, radio savršeno...
Ono što je mene najviše interesovalo je biuo zvuk iz auspuha i naravno kako sam auspuh radi ali, ni tu nije bilo iznenadjenja. Zvuk je malo glasniji i možda i malo dublji nego sa serijskim izduvom.
"Udruženi rad" Belog i mene (ja nacrtao auspuh a, on ga napravio), je urodio plodom...
U medjuvremenu, malo smo "gledili" Hellcata, krila od Lazine nove jedrilice, Cokine prepravke koje je radio na krilu od svog Zero-a (ugradjivao je flapsove i pneumatske trapove na uvlačenje) i sve u svemu predivno smo se proveli...
Zahvalio bih se svima što su bili, ulepšali mi rodjus i zamolio bih ako neko ima slike ili "vidoje" neka ih postavi...
Evo linka od "video materijala" što ga je Bane snimio...
http://www.aerorc.rs/novosti/jetrcjestigaounovisad
Pozdrav
Mirče
Lazo:
Eve ga i vidoje:
Žao mi je što zbog automatske regulacije jačine zvuka na kameri nije verno prenešena ta, bukvalno, eksplozija u kontinuitetu (yay). Pomišljao sam da će komšije da nam se iznačestitaju mile li nam nove godine.
Biće još i vidoja i slika i teksta. Samo da se malko priberem, jer mi je ovaj vikend bio prepun lepih događaja. Melem na dušu posle ovakve duuuge zimske letargije.
(pijemo)
Lazo:
Eve vi još. Mislim... bruka...
(pijemo)
GILE:
Cestitam prvo rodjendan Mircetu sa zeljom da ih jos puno doceka na isti nacin kao ovaj sa slika i vidoja. Lepo je cuti prvu turbinu kod nas zvuk je predivan.
misha:
sto rece mirce, najinteresantnija stvar je sto sve tako jednostavni izgleda.
kresnes prekidac i masina pocinje da radi. 20-tak sekundi i zatim sledi
STRASNO MALTRETIRANJE KOMSILUKA.
u prvom trenutku, moram priznati, nije mi bilo svejedno.
grmi, sisti, sikce, ko u filmu strave i uzasa.
pravi horor.
jos jednom cestitke i mircetu i coki na uspesnoj premijeri novih motora.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version