RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI

TZ V2 90 Frenzy - stigao!

<< < (16/25) > >>

Lazo:

(pijemo)

IVAN3D:
Ajd reko da utepam malo vremena pa da napisem nesto o mom modelu….

Iako mi je plan bio da kompletnu konverziju kompletno predstavim ovde na forumu (detaljno kao sto to Mirce radi) ipak je presudila moja ekstremna nestrpljivost da sto pre sklopim gotove delove….
Ali bolje ista nego nista videcete bar po nesto…

Kao sto znate da je moj mio padre Laza uvek pun raznoraznih ideja I resenja I apsolutno nije sklon da radi nesto sto je vec mnogo puta uradjeno, ne on  vise voli da nesto sam osmisli I sprovede u delo a sto se do sada bar koliko ja pamtim pokazalo kao 100% ispravno tako sam I ja povukao na njega …

Samim tim resili smo da prepravimo helicopter na benzinski pogon a da pri tom ne koristimo nadaleko poznate I dokazane ZENOAH motore vec da pronadjemo neko drugo resenje. Tragajuci za motorom naleteo sam na firmu RJX koja vec proizvodi benzinske helikoptere sa kineskim motorima firme CRRC-pro. To mi se odmah svidelo jer cim se neko upustio u masovnu proizvodnju nekog modela sa jednim motorom to je znak da su verovatno pre proizvodnje dobro razmislili I testirali motor pomenute firme.
Radi se o motoru CRRC-pro GF26i zapremine 26 kubika sa elektronikom paljenja a najveca prednost motora je pored toga sto je laksi od ZENOAH I njegova cena koja iznosi 200$ dok je ZENOAH oko 380$.

Znaci motor je odabran a od pomenute firme RJX porucili smo I ventilator, kucisce hladjenja, kvacilo, zvono kvacila, auspuh I nosac motora , na nama je bilo da uz pomoc coveka bez koga svega ovog ne bi bilo napravimo zupcanik (koli pase zvonu kvacija sa RJX motora) I da prepravimo ram helikoptera kako bi primio motor I oklop hladnjaka.
Naravno covek koji nam je nesebicno pomogao sa svojim znanjem I masinama je GILE  3aa  :rock jer su sve modifikacije odradjene kod njega.
Kada je stigao motor pazljivo je premeren I odredjeno je sta se mora odraditi na ramu kako bi motor usao bez problema, taj posao je naravno preuzeo doktor za AutoCad tata Laza. Sve je premerio I prebacio u racunar I konstruisao nosecu plocu rama koja je isecena iz karbonske ploce od 5mm (a ploca jenapravljena zahvaljujuci materijalu I radionici velikog drugara Branka Bjelica  3aa). Kada su fajlovi za CNC masinu bili gotovi otisli smo kod Gileta I pazljivo fiksirali delove u masinu a ostalo se zna.
Koliko je posao merenja bio precizno odradjen govori to da su se prepravke prosto naprosto stapale sa konturama rama koje nisu menjane I sve je bilo precizno do granica imbecilnosti….

Kada je posao na CNC masini odradjen ram je sklopljen sa motorom u njemu dosla je na red izrada zupcanika, e tu je pala mala matematika na osnovu broja obrtaja motora I njegovog maksimalnog obrtnog momenta I broja zubaca na glavnom zupcaniku helikoptera. Oduzmi saberi dosli smo do toga da se naprave dva zupcanika sa 17 odnosno 18 zubaca a letovi ce pokazati da li smo trefili I najbolje iskoristili motor a ako nismo cas posla se napravi novi.
Kada je I to odradjeno sve je polako sklopljeno I onda sam se zlopatio kako da sprovedem kablove da to lici na nesto (nisam siguran da sam uspeo) I da ih zastitim od vibracija a kablova je mnogo tako da mi je ostalo jos malo gimnastike tu.

Znam da sam mnogo preskocio ali ko mi je kriv kad nisam blagovremeno I sukcesivno pisao na forumu kako napreduju radovi.  (kush)

Kao sto sigurno znate motor je upaljen ganc nov u helikopteru jer  smo tako savetovani od ljudi koji imaju vise iskustva, I sve je proslo bez problema a vibracija ima ali se smanjuju kako se motor polako razradjuje. Motor je paljen I tako da su na helikopteru bili montirani I krakovi (SAB 710mm) I davali smo mu gas toliko da se glava zavrti I do 1700 obrtaja u minutu a to je otprilike prosecan broj obrtaja na kom ce leteti helikopter . Kako gas na palici predje oko 15% tako governor preuzme kontrolu gasa I dotera obrtaje na zadatu vrednost.
Sada cekam da mi stignu podloge za ziroskop kako bi gas to bolje izolovali od vibracija da bi radio kako treba a cekam da mi stigne I novo modifikovano kvacilo firme RJX koje je tek izaslo na trziste a dodatno je pojacano kako bi izdrzalo rad benzinca.
Kada jos samo to ubacim polecemo!!!!

Ovo sto sam napisao je dugacko ali zato potpuno besmisleno  lol odnosno izgleda tako jer nije radjeno blagovremeno.
Ako nekoga nesto interesuje bice nam drago da odgovorimo na sve vezano za konverziju.

izrada zupcanika

strucnjak je sve budno pratio

Modifikovanje rama

Izrada glavne ploce odnosno nosaca motora i kompletnog rama

Toliko za sada

Nadam se da cu vrlo uskoro moci da vam se pohvalim kako ptica leti.
(mnogi me kritikuju sto toliko otezem ali nema razloga da zbrzam a verujte mi niko ne zeli da ptica poleti vise od mene i potpuno sam spreman za to)

Pozdrav drugari

Ivan

vidoja:
pozdrav,
ne razumem dovoljno pa me zanima sta se konkretno postize sa prelaskom na benzin u odnosu na onaj koji si vec imao ako se nevaram glow?

IVAN3D:

--- Quote from: vidoja on April 05, 2011, 12:38:08 AM ---pozdrav,
ne razumem dovoljno pa me zanima sta se konkretno postize sa prelaskom na benzin u odnosu na onaj koji si vec imao ako se nevaram glow?

--- End quote ---

Pozdrav

Pa pre svega troškovi leta su drastično manji jer je benzin neuporedivo jeftiniji a i vreme leta se drastično produžava jer se sa istim rezervoarom sa benzincem leti bar 3 do 4 puta duže!
To su prednosti a mana je što je model malo teži i nije tako živahan kao sa glow motorima ali i to se skoro ispegla ako se "nabudži" motor....

Itd....
 ()-()

mirce:
Imao sam prilike da vidim i čujem helikopter "live" i stvarno impresivno izgleda...

Zaista je šteta što nije, korak po korak, na stranama Foruma, "začinjeno" slikama, prikazana cela konverzija.
Svakako bi imalo šta da se vidi, jer je prepravka ozbiljna, a znajući ko je učestvovao u prijektovanju i izradi delova, dobro odradjena...

U svakom slučaju, želim vam puno uspešnih letova i da vas heli dugo i dobro služi...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version