RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
DLE30
zajo:
Hvala Lazo za odlicne informacie (:good)
Da bi bio blizu ja bi dao de ti uradis break in te.zajedno ali malo sam daleko.Rpm merac nemam nitu mertac temperature ali mislim da sam svatio poenta:motor se veoma brzo pregreva!Znaci 15-20 minuta na iddle a samo nekoliko sekunde na 6000-8000 rpm mada nemam merac mmmm.Elisa 18-8 kako preporucuju za break in,mineralno u prvi 20sata!!! (:sok:) a onda sintetic.Naravno na stol a ne u model brek in.Potrudicu da nadjem rpm merac ali onaj za temp. ima samo jedan covek i bice teze.Nek to potrosi nekoliko litara gorivo a zatim podesivanje: bogata smesa na iddle a max rpm prvin do gde ide i onda namalimo malo kao i u glow zar ne. Znaci steb by step, plasim se malo ali mislim da mogu da prodzem kako treba a i naravno za bilo sta tu ste vi zar ne (thumb)
zajo:
--- Quote from: misha on April 16, 2010, 02:34:29 PM ---koliko sam ja citao, (bar kod uputstva za Zenoah motore) kazu na strani 5 sledece
Break-In
No specific break-in is required. The engine is gradually
broken-in as it is used, and the output power increases
gradually as the engine breaks in.
njihova preporuka je: motor na model i nekoliko letova normalnih (bez kacenja na elisu i sl)
i to je to. samim radom karakteristike ce se poboljsavati.
--- End quote ---
Ja bi ipak kako Lazo kaze za svaki slucaj
Lazo:
Što je sigurno - sigurno je! Dali je motor već razrađen ili nije, preskupo je nagađati. I da se malo pojasnim. Znači prvih 3-4 sata radzrade je na stolu. Kada prestane da pljucka crno ulje iz auspuha i smanji vibracije na malom gasu, onda naštelovati dizne i može u vazduh. Ali bez preterivanja u prvih dvadesetak sati, nakon kojih bi motor trebao da bude potpuno razrađen.
(pijemo)
sasa:
Zajo ,ja mogu da ti odgovorim na trece pitanje :_D :hehe :sljus
Neka je sa srecom...Ziveli S U S motori
coka:
Prvo, da pohvalim izbor i pozelim srecu sa novim motorom. Drzao sam takav model u ruci u Sloveniji i odmah pozeleo da ga imam. Razmisljam o takvom pogonu za jedan od novih projekata.
Ipak, javio sam se jos jednim povodom.
Veliki sam i strastven pristalica razrade motora, ali...
1. Sigurno je da je tehnologija izrade sadasnjih motora na takvim nivou da nije potrebno razradjivati ih onako kako se to radilo pre 20 godina,
2, Sadasnja ulja za podmazivanje su daleko bolja od nekadasnjih dvotaktola,
3. Hladjenje motora je bolje u letu
4. Motor je manje opterecen ( u normalnom, neakrobatskom ) letu nego na probnom stolu.
Moje motore (benzinske) razradjivao sam tako sto sam nakon kratke razrade na zemlji (oko 30-ak min), tokom kojih se potpuno slazem da je potrebno postovati ovo sto je navedeno u prethodnim postovima, dalje razradjivao u vazduhu.
Poenta je ne opterecivati motor preterano (visiti na elisi, drzati pun gas dugo...) i obavezno motor podesiti da mu obe smese (ler i pun gas) budu bogate.
benzinski motori rade daleko stabilnije od glo motora i bogata smesa ih nece zagusiti.
Vremenom, nakon 2-3 sata rada, uvek pocnem sa isposcavanjem smese, ali tako da ipak na kraju motor radi malo na bogatoj strani.
20 sati razrade...svasta.
Pa imate li toliko vremena u zivotu?
Dok razradite motor, vec ce biti vreme za generalku.
Sto se tice crnog ulja iz izduva, reci cu vam sledece.
Neki motori imaju taj, uslovno receno, problem, a neki ne.
Ako motor izbacuje malo crnog ulja na izduv, velika je verovatnoca da ce ga to pratiti ceo njegov radni vek, i to nije nista alarmantno.
Nemoj me pogresno razumeti, vec sam ti rekao da se slazem da motor treba razraditi, ali ne i potrositi celu sezonu za taj postupak.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version