RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Ziroli - F9F Panther

<< < (92/96) > >>

sloba_b:
Mirče ne znam da li si upoznat sa "tačkom rose" , to je pojava da se led poguban za mlazne motore stvara na temperaturama iznad nule, mada bliskim nule, usled određenog pritiska i vlažnosti....čisto da budeš oprezan.

mirce:
Hvala...

mirce:
Danas sam bio na letenju, nošen jet, tri leta, noga cela  (yay)...

E sad ne pišem ovo da bi se hvalio, jer sam i juče nosio Panthera, pa odmah na prvom letu iskrivio prednji trap,  :sljus, nego čisto da kažem, da kad se nešto ne radi često, zaboravi se...
A to je...

I u Beogradu i juče uopšte nisam koristio mod za sletanje  :sljus :sljus :sljus

Danas prepodne mi je sinulo da sam to namestio na stanici prošle godine...
Mod za sletanje se sastoji od miksa flapsova i horizontalca (kad flapsovi odu dole horizontalac ide gore za 15%) i samim tim smanjuje brzinu, a na isti prekidač je ubačen i expo od 30% za dubinu, elevator - horizontalac, čime se finije može dozirati "navlačenje" modela pre samog sletanja.

Naravno, sve to nije dovoljno, treba i vežbati, ali gore pomenuto doprinosi lakšem sletanju - brzina je manja.

Brzina sletanja je najkritičnija, ako je mala, pa model navučeš pre zemlje, samo propadne, pa iskrivi prednji trap...
Ako je veća nego što treba, onda odskoči i kad se "zabije" i pogadjate - iskrivi prednji trap...

Danas nisu sva sletanja bila idealna, ali dovoljno dobra da je sve "u komadu".
Drugo, od tri, je bilo perfektno...

Interesantno je reći da model na sletanju ima 11 kilograma i sa 33000 obrtaja turbine na leru, kad dodirne pistu, kad je sletanje dobro, rula sa onim malim točkićima po travi još najmanje 50-60 metara!!!

I na kraju, danas sam na aerodrom stigao u pola sedam, vetar je poprilično duvao, "kobasica" je stajala vodoravno, no to ovom modelu ne predstavlja problem.
Čenej samo moj, kad sam skrenuo sa glavnog puta, kapija je bila zatvorena, otvorio sam je, otišao na juče pokošenu modelarsku pistu, sastavio model, napravio tri starta, sve prošlo savršeno...
Na jetu nemaš ni šta da brišeš, rastavio model, zatvorio kapiju i do kuće se vozio 50 km/h uz glasnu muziku...

Koja nirvana... 

Čuo sam se potom sa Joletom, pa mu pričam kako sam se lepo proveo, a on bećar, kaže:
- E, sad uvatiš ženu, pa...
- E moj Jole, samo mi to treba, da pokvarim onakav filing sa aerodroma..."

Još se smeškam i jedva čekam sredu da idem ponovo...

Ajd' uzdravlje

Mirče

P.S. Da se ne lažemo, danas sam od strugara, majstor Gojka, za svaki slučaj naručio 5 štiftova za prednju nogu...
Ne bih to radio, ali stiže nova tura kerozina i jet ulja, pa da se nadje... Nikad se ne zna...

saxpg:
Ala me nasmeja jutros sa pricom  ;D svaka cast.
Jedno pitanje, posto ce sad da se leti na veliko, ima li kakav smoke sistem u najavi za Panthera?

misha:
postoje i neki lekovi protiv zaboravnosti, pa mozda da poneses neku tableticu kad krenes na letenje

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version