RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Hellcat novi projekat...
mirce:
Pre par dana Golub je izlakirao model bezbojnim lakom. Dvoumili smo se izmedju 25% ili 50% sjaja i na kraju je ipak lakirano sa ovim drugim. Nismo pogrešili, Hellcat sa sjaji baš kako treba...
Nakon lakiranja, u Kombinatu se pristupilo sklapanju modela.
Kao što znate, svi delovi su već bili namontirani i apsolutno u funkciji, a sad je ostalo da se konačno postave, ulepe, osiguraju, na matice stavi hemija protiv odvrtanja...
U ponedeljak idem da kupim nove baterije i time ću moći da polako nameštam otklone i hodove na komandnim površinama i drugim delovima koji se "mrdaju"...
Baterije neću menjati i ovaj put kupujem Duracel NiMh od 2650 mAh. U svim modelima koje sam leteo i sada letim, imam ove baterije i služe me savršeno.
Za prijemnik koristim dve petoćelijske, za Match Box (na njemu su programirani flapsovi i može da se napaja samo on sa posebnom baterijom) takodje petoćelijsku i za svetla (led diode) troćelijsku bateriju.
Zenoah GT 80 je sa magnetnim paljenjem, pa mi za njega ne treba baterija.
Ni na jednom modelu nemam regulator napona i zagovornik sam teorije da što manje nepotrebnih elemenata to bolje, jer je manja šansa da nešto otkaže pa da budete u problemu...
Kad sam se već dotakao sigurnosti, evo par slika kako je rešeno povezivanje horizontalca i vertikalca sa servoima.
Tokom gradnje u trupu su ulepljeni bovdeni kroz koje bi trebale da prolaze čelične žice od 2 mm. One bi pokretale horizontalne stabilizatore.
Pošto je Hellcat "problematičan" sa težištem, servoi su postavljeni skroz napred u trupu. Mali problem se pojavio jer nisam uspeo nigde da njadjem čelične žice duže od 1 metra, a razmak izmedju servoa i komandnih površina je, naravno, duži...
Pošto nisam hteo ništa da lemim, varim ili ulepljujem, kod strugara, majstor Gojka, sam napravio par delova kojima sam mehanički, sve povezao.
Majstor Gojko mi je na krajeve svake žice narezao navoj od 2 mm. Pošto je žica od "patentiranog čelika" i veoma je tvrda, krajeve je morao da ugreje, da bi malo "popustili" kako bi se mogao narezati navoj.
Za spoj dve žice napravio mi je deo od 25 mm u kojem je urezan navoj, tako da se svaki kraj žice uvrće i nema lepljenja, lemljenja...
Na krajevima žice kod servoa i komandne površine, takodje su napravljena 4 dela (dva za servoe i dva za rep) koji podsećaju na one delove što kupujemo u hobi šopu, ali moji za razliku od kupovnih, imaju u sebi navoj od dva mm za žicu, a tri mm za viljuškicu...
E sad, kad se sve to uvrne jedno u grugo, "nema teoreme" da nešto popusti ili se izvuče...
Hellcat je veliki model i vibracije su žestoke, tako da se ovakvim stvarima ne treba igrati...
Postavljen je i motor, svi servoi, za gas, saugh, kill swich (za gašenje motora)...
Tank sam kao i uvek namestio sa dva tigon creva, jedno za punjenje i odvod goriva ka karburatoru i drugo za odušak.
Da bi ovakav sistem radio morate da imate Y adapter gde se creva račvaju na krak ka tanku, krak ka karburatoru i treći krak za punjenje.
Ovaj metod, sa dva creva, možete namestiti samo na benzinskim motorim, jer Walbro karburator ne možete preliti, za razliku od glow karburatora.
Takodje je veoma bitno da kad napunite gorivo u rezervoar, zatvorite taj krak tigon creva!!!
Ušrafljen je i dummy engine na kapotaž, klapne i servo koji ih pokreće.
Namešteni su i trapovi,...
...provučena creva...
...namešteni su, ali još nisu ulepljeni flapsovi i eleron. To ću verovatno odraditi danas...
Evo i par slika pilota u kabini.
Na kokpitu još imam posla...
...ali u naredne dve nedelje, se nadam da će sve biti gotovo, spremno za paljenje motora.
Nabavio sam i novu elisu, Xoar 23x10, pa sad uz 23x8, 22x10 i 24 x10, ću videti koja daje najbolje performanse.
Tu su i par vrsta auspuha, tako da taj deo testiranja tek sledi...
Sve u svemu, kao što vidite, nema odmora...
Pozdrav
Mirče
sasa:
Jednostavno ja nemam komentar... :)aplauz :)aplauz :)aplauz
Jedno pitanje.A cemu ovo sluzi?
mirce:
Match Box je JR proizvod na koji možeš da priključuš više servoa (do 4) praktično na jedan kanal prijemnika.
U njega prikopčaš žice od servoa, a poseban kabel ide iz njega u kanal prijemnika za koji je Match Box namenjen.
Na ovom uredjaju za svaki servo možeš namestiti revers, fino podesiti početi i krajni položaj komandne površine i na sam Match Box možeš priključiti posebnu bateriju koja napaja samo njega i servoe priključene na njega. Time se eliminiše da kroz jedan kanal na prijemniku vučeš struju za 4 servoa, što u varijanti digitalnih servoa može biti prilično velika struja...
Pošto Hellcat ima 4 flapsa, dva na centroplanu i po jedan na svakoj ušci, Match Box mi omogućava da ih sve lepo priključim, podesim i samo za njih imam bateriju.
Da ga nemam morao bih sa Y kabelom da spajam servoe flapsova na centroplanu i sa drugim Y kabelom servoe flapsova na uškama i onda sve to sa trećim Y kabelom da "bodem" u stanicu.
Tako bi se svi servoi (4 komada) "napajali" sa jednog kanala u prijemniku i ne bih mogao svaki servo da fino štelujem...
Match Box vam ne treba ako imate 12-to ili 14-to kanalnu stanicu na kojoj svaki servo priključite u poseban kanal pa onda ih svaki ponaosob nameštate i miksujete.
Ja imam 9-to kanalnu stanicu i svi kanali su mi zauzeti...
Futaba ima sličan uredjaj, radi sve isto kao ovaj JR-ov...
Pozdrav
Mirče
misha:
Vedering je fenomenalan. Zuta boja ti pruza obilje mogucnosti za "igranje".
Koja creva si koristio za pneumatiku. koliko vidim ovo nisu ona mekana Robart, vec neka druga, kruta?
mirce:
Mišo, creva su kupljena u Troy Built Model - hobby shop-u...
http://www.troybuiltmodels.com/items/TU.125BLACK.html
Robartova su ovakva...
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXET32&P=SM
Creva iz Troy-a su kruća, što odgovara, recimo za Festove priključke ( http://www.troybuiltmodels.com/items/FE3STRAIGHT.html ), jer Robartova koja su mekša teško mogu da se "gurnu" u Festo...
Sa druge strane, u ova kruća "crevca" malo teže mogu da se "nataknu" Robartove brze spojke ( http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXET39&P=SM ), ali nije neizvodljivo, ne moraju čak ni da se greju...
U Pantheru imam i jednih i drugih creve i jednih i drugih spojki i danima stoji isti pritisak u sistemu.
Ono čto sam čitao, ali ja u mojim modelima nisam imao takav slučaj, je da vremenom u Robartovim brzim spojnicama propadne gumica, pa sistem pušta vazduh na tom mestu.
Kod Festo-a se to ne dešava, ali kako rekoh u Festo ne možete gurnuti Robartova creva...
Znači treba se opredeliti jednom sistemu ili Robart ili Festo. Na kraju krajeva, OK su i jedni i drugi...
Pozdrav
Mieče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version