RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Hellcat novi projekat...
mirce:
Kombinat je ovog vikenda radio "pun gas"...
Uspeo sam i da u petak predveče stignem i do kooperanta Save u Sremsku Mitrovicu, a u subotu, na kratko, u Beograd na aerodrom "13 Maj", kako bi "skinuo paučinu" sa jedrilice...
Najviše vremena je ipak bilo posvećeno novom Hellcatu. Doduše, nešto malo se "prčkalo" i oko Panthera i Mustanga no, o tome u njihovim topicima...
Hallcat je započet izradom trupa...
Trup sam pravio kao i prošli put, jer drugačije i ne može, ali sada, odmah, planiram gde ću i kako namestiti delove koji idu u njega.
Na prvom Hellcatu bio je problem sa težištem (najviše prouzrokovan farbanjem modela) ali, pokazalo se da je vrlo bitno sve pozicionirati maximalno napred, koliko je to god moguće. Pošto je ovo sada početna faza rada, lako mi je da "kombinujem", tako da sam odmah ceo pneumatski sistem postavio skroz napred do firewall-a.
Na prošlom modelu ovde je bila baterija za alnaser, ali pošto je sada neće biti, "oslobodio" se prostor za ovaj sistem. Sve ovo je na prošlom modelu bilo iza težišta...
Poklopac za ovaj prostor biće napravljen od aluminijumskog lima debljina 0,4 mm.
Boce za pneumatski sistem su na istom mestu kao i na prošlom modelu. To se pokazalo sasvim zadovoljavajuće...
Sa suprotne strane trupa, na istom mestu, nalaziće se poklopac ispod kojeg će biti prekidači, ventil za punjenje pneumatskih boca, utičnice za punjenje baterija...
I baterije u novom trupu dolaze tik do firewall-a, i biće u posebnim "komorama"...
Na ovom Hellcatu, kao što sam već ranije napomenuo, probaću da težinu iza težišta smanjim na najmanju moguću meru. U tom cilju, a za razliku od predhodnog modela, olakšao sam neka rebra...
Rebro br. 6 sam čak skroz "izbacio". Ono se nalazi iza kabine i služi, ako se pravi Hellcat sa prozorima iza kabine da ojača taj deo trupa. Pošto moj model neće imati te otvore, samim tim i to "rebarce" mi ne treba.
Kako kantar pokazuje, olakšanje su donela 55 grama manju težinu iza težišta.
Doduše, to je na malom kraku, ali trebalo bi dodati bar toliko tereta napred što ukupno iznosi preko 100 grama...
Možda nije impresivno, ali na par mesta po 100-tinak grama, nakupi se...
Kutiju o prednjem delu trupa na čijem kraju je firewall, ojačao sam, kao i na prvom modelu, sa avio šperom od 3 mm.
Šper koji se dobije u kitu (nije baš topolov, ali sličan, od 3 mm) baš mi nije ulivao poverenje. Jedino sam gornji deo kutije napravio samo od "mog" avio špera.
Kutija je odmah skraćena na pravu meru, pa sad neću morati, kao na prvom Hellcatu, da je tri puta "doterujem" spram svakog novog motora...
Odmah je napravljen i ugao motora od 2 stepena...
Patos za kabinu je ovaj put odradjen od 2,5 mm lake balze...
Ugradjen je i repni točak...
Nije "hrdjavo" za jedan vikend rada...
Pozdrav iz Kombinata
Mirče
Schwab:
Mirce kako si krenuo Hellcat je gotov do nove godine! :)aplauz
Mnogo je dobro sto znas gde su ranije bili problemi u izradi.
Svaka cast (res) (pijemo)
adam:
a bice i laksi nego predhodni kako vidim mirce sdedi kilazu od pocetka , svaka cast !!! (res) ()-()
misha:
zadnje je vreme doslo kada si ti poceo da meris.
nego cemu sluzi onaj mikroprekidac na drugom kraju ventila za vazduh? svetla?
mirce:
Mikro prekidač služi da se upale svetla kad trapovi krenu u donji položaj.
Dok model stoji na zemlji, da svetla ne bi stalno radila, pod poklopcem gde je prekidač za prijemnik i ostale "drangulije", postoji "glavni" prekidač za svetla. Njime se svetla isključuju dok je model "parkiran".
Kad se krene na poletanje, uključite glavni prekidač, kad uključite i prekidač za prijemnik, i on uključi svetla. Mikro prekidač ih ugasi kad se trapovi uvuku i obrnuto...
Kad sletite isključite glavni prekidač...
Znači sistem ima dva prekidača, glavni i mikro prekidač...
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version