RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Hellcat novi projekat...
Anakin:
Svaka čast, sjajno izgleda. Super mu je legla žuta boja ali ja kako ga vidim prvo pomislim na AT-6. Srećno na prvom letu... i svim ostalim, naravno.
mirce:
Hvala na lepim željama...
Žuta boja se dobro vidi na nebu i uz crvenu i narandžastu preporučuje se kad želite da vam model bude upadljiv.
Mana ove kolor šeme, ako se tako može nazvati, je što je model isti i od gore i od dole, pa se mora voditi računa tokom leta. No, pošto ovo nije akrobatski avion, to i nije toliko bitno.
U svakom slučaju ova boja u kombinaciji sa dobrim naočarima (ko ne vidi najbolje, kao ja recimo), pruža dobru vidljivost...
Anakin, da Texani su bili uglavnom žuti, iako ih je bilo i u drugim bojama.
Kao što sam već pisao, najatraktivniji Hellcat, po meni, je onaj ofarban kao prvi model koji sam pravio, sa ajkulinim ustima. Za drugi model bilo mi je bezveze da pravim opet isto, pa je izbor pao na žutog. Dve stvari su mi bitne, da je šema farbanja postojala na pravom avionu i naravno da mi se svidja...
F6F-ovi nisu imali veliki spektar kolor šema, a u ponudjenim ova mi je daleko najatraktivnija.
E sad, o ukusima ne vredi raspravljati...
Što se tiče kill swich-a, Saxpg dobro si primetio, nema ga...
Ja se "zaukao" pa napravio ceo sistem (servo, prekidač) povezao sve sa stanicom, kad ono medjutim...
Pa, iz motora nema žica koje bi se prikačile na prekidač... :sljus :sljus :sljus
Što bi rekao Magik: - "Kakva stativa"...
Zato sam izbacio taj servo i na njegovo mesto u prijemnik utakao jedan servo od horizontalca, koji više nisu na Y kabelu nego svaki servo ide u poseban kanal pa se miksuju...
Time sam dobio da vrlo precizno mogu da namestim svaki servo horizontalnog stabilizatora posebno...
Što se tiče gašenja, da li verujete da sam totalno zaboravio kako sam gasio ovaj motor na prvom Hellcat-u. No, imam dve opcije, ili na saugh ili na trimer gasa...
Videću danas kad "kresnem" motor...
Inače, malopre sam čitao tekst o prvom letu, prvog Hellcat-a, i iznenadio se (moraću da počnem da uzimam memoril, pa ja sve zaboravljam) da smo posle prvog leta skinuli 700gr olova!!!
Za drugi let težište je bilo pomereno unazad...
Pre prvog leta težište je bilo namešteno po planu, ali je model bio veoma "nosat". Nadam se da će i u slučaju ovog modela, težište morati da ide unazad...
Uzdravlje...
Mirče
Anakin:
Ko što si lepo rekao, kolor šema je stvar ukusa. Ovaj žuti je, koliko sam čitao, bio u posleratnoj službi!?
Meni lično je najzanimljiviji ovaj (valjda zato što nije kombinacija tamno/svetlo plave).
Što se tiče onoga što si pomenuo u prethodnom postu, da se uvek postavi pitanje da li je motor dovoljno jak, bavio sam se malo matematikom. Odmah da se ogradim, pošto ne znam kako stvari stoje u modelarstvu, da nisam siguran da li ovo što ću napisati "pije vodu" ali mi je nekako logično da odnos snage i težine kod scale modela treba da bude približan istom odnosu kod pravog aviona. Zato sam se malo pozabavio matematikom. Evo šta sam dobio.
Pravi Hellcat je prazan imao odnos snage i težine 0.47 hp po 1 kg.
Napunjen je na poletanju imao odnos od 0.35 hp po 1 kg.
Pri maksimalnoj dozvoljenoj težini je imao 0.28 hp po 1 kg.
Ako sam dobro sračunao, tvoj model ima 19 kg i na to treba dodati motor koji po cpecifikaciji ima 3.5 kg i 800 g olova za balansiranje. Ako ima još nečega to odnos čini samo gorim. Sa tom težinom odnos dodje na 0,26 hp po 1 kg. Ako ovo što pišem iole ima smisla, može biti da mu zafali malo snage. Kada sam video šta sam dobio, uzeo sam da sračunam, čisto poređenja radi, odnos sa DL-100cc motorom. Koliko sam video, trebalo bi da je lakši nekih 0.5 kg a znatno jači. U tom slučaju, odnos težine i snage izađe 0.45 hp po 1 kg, što je znatno više.
Eto, nadam se da ti ovo bar malo pomaže a ako ne, bar sam jedan post bliže mogućnosti da postavljam oglase. lol
misha:
--- Quote from: Anakin on September 09, 2011, 12:41:41 PM ---Eto, nadam se da ti ovo bar malo pomaže a ako ne, bar sam jedan post bliže mogućnosti da postavljam oglase. lol
--- End quote ---
hehehe. dobra fora.
disljenko:
Ova tezina od priblizno 19 kg je sa uracunatim motorom, tako da ne treba dodavati na to nikakvu tezinu...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version