RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Hellcat novi projekat...

<< < (9/41) > >>

mirce:
Danas su se pogoni u Kombinatu "pušili" od rada. Batalili smo balzu, git, lepkove i šmirgl papir i radili smo na "mehaničkim sklopovima".
Na gornjem delu kapotaža napravljene su 4 klapne na otvaranje...

Ove klapne (vratanca ili kako god) na kapotažu, kad ga kupite, već su naglašene i malo otvorene. Pokazalo se da otvor nije dovoljan i da bi veći izlaz za topli vazduh bio i te kako potreban.
Pošto je Hellcat u radu, sad je pravo vreme da napravim novi detalj i da spojim lepo sa korisnim.

Na kapotažu sam prvo krep trakom obeležio ivice i Proxonom isekao klapne.

Sa šmirgl papirom, zalepljenim na tvrdu daščicu, obradio sam ivice kapotaža.
Potom sam isekao klapne i svaku obradio da lepo "legne" na otvor u kapotažu. Razmake sam namerno ostavio malo veće da se ne bi tokom rada klapne zaglavljivale.
Deo tih otvora ću sa unutrašnje strane zatvoriti sa tankim limom, tako da će klapne, kad su u zatvorenom položaju nalegati na limeni falc...

Probao sam sa dve - tri vrste šarki, ali sam se na kraju odlučio za najjače, koje su kupljene u "Model Hungariji" u Madjarskoj...

Razmak izmedju klapne i kapotaža, u delu gde su šarke, mora biti malo veći, jer se klapna, kad ode u gornji položaj, zbog zakrivljemog oblika, u jednom momentu nasloni na kapotaž. To ujedno i odredjuje koliko će se klapna otvoriti.
U konfiguraciji kakvu sam napravio klapna se otvara i više nego što treba...

Kad sam postavio obe klapne, trudeći se da razmaci sa svih strana budu jednaki, povezao sam ih medjusobno sa plastičnim bužirom. Na jednoj klapni sam unutrašnji deo bužira zalepio za spoljni i sve to nalepio na klapnu. Na drugim vratancima je ulepljen samo spoljni plastični deo, dok unutrašnji slobodno klizi.
Kad servo motor gurne ili povuče prvu klapnu, ona automatski pomera susednu. Sve radi veoma precizno...

Mislio sam da će mi za sistem trebati dva servoa, ali ispalo je da je jedan u sredini dovoljan.

Sve što je prvo napravljeno na levoj, potom je iskopirano i na desnoj strani kapotaža.

Kad sam povezao polugama obe strane, klapne su se apsolutno isto otvarale i zatvarale.

Zatvoreni položaj...

...polu otvoreni...

...skroz otvoren...

Otvori za izlazak toplog vazduha su veoma veliki i siguran sam da više neće biti problema sa hladjenjem.
Sad kad sam video koliki su otvori, mislim da neći ni praviti rupu se mrežicom na donjem delu kapotaža...

Pozdrav

Mirče 

kole:
A kako ces da odredjujes kada i koliko da otvaras klapne?

misha:
Veoma korisno a jednostavno resenje. Jos kada se postave limovi...
Hoces li ostaviti ovako vezane sarkice strafovima, tj da li je po jedan sraf sa svake strane dovoljan ili ces ih mozda i dodatno ulepiti?

mirce:
Kole, klapne će biti povezane sa klapnom na donjem delu krila. preko Y kabela.
Na prvom Hellcat-u sam sa trimerom, koje se nalazi na desnoj bočnoj strani stanice, otvarao i zatvaro ovu klapnu na donjem delu trupa. Isti postupak će biti i sada, s'tim što će sve klapne u letu uvek moraju biti otvorene, jer je to jedini izlaz za topli vazduh.
Na zemlji se mogu "zezati" i otvarati ih i zatvarati...

Mišo, šrafovi su trenutno samo da se sve postavi i vidi kako radi. Zato nisu ni skraćeni...
Šarke trenutno neću lepiti jer bi smola i farba tokom rada na modelu mogla da udje u osovinicu i da je ulepi.
Na kraju, kad budem finalno sastavljao model, šarkice ću zalepiti za klapne, a sa šrafićima će biti fiksirane za kapotaž. Tako ću moći da ih po potrebi skidam...

Pozdrav

mirče

mirce:
Šta mislite o ovoj kolor šemi?

Malo je neobična. To je Hellcat X-2, koji je korišten za ispitivanja u vojnoj bazi Johnsonville, Pennsylvania...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version