RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI

DIY FPV QuadCopter by flugzeug

<< < (22/38) > >>

ak:
Padobran ...
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=821055

zgrujic:

--- Quote from: flugzeug on January 19, 2011, 03:47:00 PM --- mmmm kako spriječiti slobodni pad 1550g quadcoptera sa visine od 100injak metara u slučaju kvara ???
Ja imam jednu ideju, a volio bi da čujem nekog kreativnog...

--- End quote ---

Ako baš hoćeš nešto kreativnda predlažem:
1) raketni sistem, slično prizemljenju tenka izbačenog iz aviona. To su Rusi imali, tenk se izbaci sa nedovoljno velikim padobranom tako da je brzina pada veća od sigurne, a par metara pre nego dodirne zemlju aktiviraju se rakete koje ga onda uspore i nežno spuste.
2) airbag! Nekoliko balona koji se naduvaju u slučaju nužde i formiraju zaštitu oko modela. Verovatno ima na otpadu...

Nisam ti predložio padobran jer to nije "kreativno".

Prva opcija je kreativnija, no druga mi izgleda realnija za realizaciju. Airbag se otvara trenutno pa nema neke minimalne visine, kao za otvaranje padobrana, koja se može smatrati sigurnom za otvaranje. Još ako su baloni dovoljno veliki radiće i kao padobran...

Nemam ništa protiv slobodnog pada (još uvek), ali ovo će pomoći oko mekog sletanja...  :big smile

tibeteagle:
Imam manje kreativno, ali u toliko jednostavniju sigirniju i upotrebljivu ideju.
Sve je gore pomenuto dodatna težina i suvišan teret sa složenim mehanizmima i autosenzorima koje mogu da zataje isto kao i pogon.
S obzirom na malu težinu letelice može da se napravi takva unbreakable konstrukcija koja može da izdrži veoma velike udare tako da zaštiti sebe i koristan teret. Konstrukcija bi bila kombinacija krutih delova, sa delimično elastičnim ili plastično deformabilnim sastavima. Na kraju krajeva skoro najeftiniji deo letelice je telo, pa i ako se ošteti može da se popravi ili zameni.
Imam još puno ideja ali pošto flugzeug nije ponudio nikakvu nagradu, ostaje  (spava)
 ;namig

flugzeug:
Ok, hvala svima na idejama. Ja sam tražio po internetu i vidio raznih varijnti. Najjednostavniji sistem je sistem padobrana (pogledaj video). Meni nije cilj da zaštitim letjelicu, nego da spriječim da letjelica padne punom brzinom na nekog ili nešto. Ipak 1.5kg nečeg u slobodnom padu pa da na nečiji krov padne napravit će priličnu štetu, a da ne govorim o varijanti da zakači čovjeka (što naravno u suštini ne može da se desi).

snimak pogledati od 00:40
http://www.rcmovie.de/video/371784081ea9ad9b279d/Fallschirmtest-3

Pokušavali su ljudi i sa zračnim jastucima i sa raketama onda sa komprimiranim zrakom...ali jedini je padobran koji u suštini funkcioniše, naravno jedina mana je što on može da pomogne na velikoj visini, na 10ak metara nikakve koristi od toga. Ja opet smatram obzirom na to šta želim da spriječim padobran je upravo to što mi treba. Ja se ne bojim pada sa 10ak ili 15 metara, ali sa 100m se već bojim...
Ovi momci sa snimka su svašta probavali i pokazalo im se da je najjednostavniji sistem najfunkcionalniji činjenica i najružniji, ali mislim da se to može malo još uljepšati. Momci su koristili svileno platno koje je dosta teško, ja sam nabavio originalnog padobranskog platna, pa ću da vidim šta se po tom pitanju može uraditi. Trebat će mi i neki dosta jak servo...moram vidjeti gdje to da nabavim, nemam ništa jače od 9g...

tibeteagle:
OK. padobran.  mmmm Samo da kvar bude takav da radi napajanje za servo i da ima radio signal za aktivaciju sa stanice i da je na dovoljno velikoj visini da se otvori padobran. Sa malih visina ne pomaže.
Evo kako je Warthox vatreni pilot, sadista, testira svoj skoro nesalomivi quadro, inače veoma dobar pilot sa 15 lupinga rekordom u padu sa oko 100m.

Prolazio je u glavnom sa lomom elise. Konstrukcija nije ništa naročito, bez neke posebne zaštite delova, ali sama aluminijska cev je već veoma izdržljiva sa krutim sastavom na stredini. Težina je oko 900g. istina je da je izigravao pretežno kukuzni kombajn, ali imao je i nekoliko trvrđih padova. Da se radi u ovom smeru na unapređenju nesalomivosti može se postići dobar rezultat. Zaštitni prsten od Carbon šipke oko letelice je dobar zaštitnik pri padu i da elastizuje pad i sa veće visine i da štiti od ozleda. Za težinu ne treba računati veću od 1kg, jer u ovu masu može da stane sve, pa i HD kamera kao koristan teret.
Ako ih u budućnosti bude više letelo u urbanoj sredini, kacige će biti obavezne i za pešake na ulici  :big smile Bi će novih saobraćajnih znakova (attached).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version