RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI
DIY FPV QuadCopter by flugzeug
ak:
--- Quote from: zgrujic on January 19, 2011, 04:38:41 PM ---Nisam ti predložio padobran jer to nije "kreativno".
--- End quote ---
"Creativity is a mental process involving the discovery of new ideas or concepts, or new associations of the existing ideas or concepts, fueled by the process of either conscious or unconscious insight."
kreativno!=komplikovano
Varijanta sa raketama je vec "otkrivena" a i airbag ;)
flugzeug:
Imam 4 ESC-a, sva 4 dovode napajanje na prijemnik. Što znači, neka 3 stradaju odjednom, prijemnik ima napajanje. Taj servo ne mogu pokrenuti u situacijama kada ili crkne baterija ili crkne prijemnik ili ostanem bez prijema. U svim ostalim situacijama padobran se može aktivirati. U slučaju da prijemnik ostane bez napajanja, a da je pri tome baterija živa i spojena, čini mi se malo vjerovatno. Da crkne prijemnik iz nekih razloga jeste moguće, ali tu nema lijeka ni sa jednim sistemom. A u slučaju da se ostane bez prijema, motori se gase, "filesave" aktivira padobran. Smatram da, ukoliko se rangecheck uradi uvijek prije nego što se leti visoko, može se dosta smanjiti rizik otkazivanja prijemnika ali ne i ukinuti. Kao što sam rekao, ja ne marim za letjelicu, tu se u suštini nema šta pokvariti, ja se samo bojim da iz nekog razloga, koji ne mogu zamisliti, ona u padu zakači nekog ili nešto (i to samo u slučaju da sam na velikoj visini). U svakom slučaju mislim da je bilo kakav sigurnosni sistem bolji od nikakvog. Stoga mislim da vrijedi pokušati sa padobranom (na kraju krajeva moram se nečim zabaviti :big smile). Ostale varijante osim što su komplikovane, nisam nigdje našao da je to neko napravio i da funkcioniše kako je zamišljeno. Što se tiče ovih varijanti, koje se mogu naći na internetu, u suštini sam sve prečešljao. Međutim, Vas pitam jer smatram da se možda i mnogo bolja rješenja mogu izroditi, jer nismo ni mi "**bi ti to"
()-() (<--)
zgrujic:
--- Quote from: ak on January 19, 2011, 07:30:24 PM ---
--- Quote from: zgrujic on January 19, 2011, 04:38:41 PM ---Nisam ti predložio padobran jer to nije "kreativno".
--- End quote ---
"Creativity is a mental process involving the discovery of new ideas or concepts, or new associations of the existing ideas or concepts, fueled by the process of either conscious or unconscious insight."
kreativno!=komplikovano
Varijanta sa raketama je vec "otkrivena" a i airbag ;)
--- End quote ---
Padobran je, naravno, prva ideja koja će nekom pasti na pamet, pa kad pričamo o nečem "kreativnom" naravno da ću ga preskočiti i ponuditi nešto alternativno. Nisam video da neko koristi airbag u modelarstvu, no ne mislim da sam izmislio nešto novo jer sam ranije u nekom SF filmu video nešto slično...
Ni jedna tehnika neće raditi 100%. Nemoguće je predvideti sve moguće kvarove. Zato smatram da je jedini način zaštite ljudi staro modelarsko pravilo po kome se ne leti iznad publike i vredne imovine.
flugzeug:
Slažem se u potpunosti zgruic, zbog toga sam gore i naveo da u suštini nemože doći niti do povrede nekog niti do oštećenja nečije imovine. Ali uvijek ima ono "šta ako slučajno", jasno je da ništa na svijetu nije 100%, čini mi se da je bilo kakva zaštita bolja od nikakve. Pa neka mi jednom ako ništa spasi propelere vrijedilo je a da ne govorim GoPro, i opet napominjem moram se i ja nečim zabaviti. Meni recimo nije interesantno napraviti avion, završiti ga i letit ga takvog kakav je godinu dana, ja ga moram stalno nešto prepravljati ("poboljšavati") mjenjati probavati inače mi nije zanimljivo, tako i sa ovim quadom. Sa EZS sam ljetos na visini od 450m obišao cijeli grad, jer znam da nikakvu ozbiljnu povredu niti štetu nemože da napravi i da padne (naravno opet sam se držao neke rute koja je bezbijedna), a sa quadom samo velika livada gdje nema ničeg i nikog pa se nema šta da brine.
flugzeug:
Ljudi, dajte neki prijedlog, hoću da nabavim neki fin a povoljan OSD za mog quada, bitno mi je da ima prikaz amperaže, napona za 2 baterije, potrošene mAh, altimetar...
Tek za par mjeseci ću biti u mogućnosti da nabavim neki pravi namjenski flightcontrol za mog quada gdje ću imati one fine funkcije kao "hold position", "return to home", "set waypoints". Ali do tada mi je potrebno nešto što može prikazivati sve bitne podatke a da ne bude preskup jer na kraju krajeva privremenog je karaktera.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version