RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
JU 87 Stuka
mirce:
U Kombinat je stigao novi projekat. Reč je o Junkersovom modelu JU 87 - Stuka...
Verujem da je većina članova Foruma čula za Nestora Slepčeva. To je čovek koji u svojoj firmi, nadomak Čenejskog aerodroma, pravi avion Storch - ultra laku letilicu...
Da sad ja ne bih puno pričao o tome, evo link ka Nestorovom sajtu pa, pogledajte... http://www.slepcevstorch.com/
Pre par meseci, Nestor je krenuo u novi projekat. Počeo je sa izradom 3/4 skale Stuke. Trup i krila su već napravljeni, ali stvar je malo "zapela" kod kapotaža. Naime, Stuka ima prilično neobičan kapotaž i teško ga je sa slika nacrtati.
U razgovoru sa Nestorom, rekao sam mu da mu od Zirolija mogu nabaviti kapotaž i da on sa tog uzorka može skinuti mere za pravi...
Nisam spomenuo, Nestor je pre tridesetak godina bio modelar i to se mnogo ozbiljno bavio ovim hobijem.
Pokazivao mi je slike i video kasete na kojima sam imao prilike da vidim Nestora sa RC komandama, a upravljao je racimo sa "Lankasterom" od 6 metara raspona!!!
Iz izrade takvih modela se i rodila ideja za početak "bizmisa" pravljenja ultra lakih aviona...
Naravno sve se to dešavalo u Australiji, gde je Neca tada živeo...
No, vratimo se Stuki...
Kao što znate, modelarstvo je kao Sida (AIDS) jednom kad ga "zapatiš" nema leka... Možeš da praviš pauze, da se, kao, prestaneš baviti, ali pre ili kasnije vraćaš se ovom hobiju...
Tako je bilo i sa Nestorom. Spomenuvši mu Zirolija, kit, kapotaž i sve što već ide pride, reče on da bi mi mogli napraviti model Stuke pa da ima i šta da leti a, baš bi bila i fora da ima, malu i veliku Stuku, recimo isto ofarbane...
Pošto je Zirolijev kit poprilično skup, komplikovan za nabaviti i treba dosta vremena da se napravi, pribegli smo bržoj varijanti...
U Madjarskoj je kupljena ARF Stuka od firme Black Horse...
Neca je kupio i još neke delove za nju, a neke je imao od ranije...
Evo malo tehničkih podataka o modelu... Stuka je raspona 1920 mm i dužine trupa od 1560 mm. Predvidjena težina gotovog modela je oko 5 kilograma i potreban je uredjaj sa minimum 6 kanala i 9 najmanje servoa...
Sve u svemu Stuka je danas stigla u Kombinati i ovih dana krećem u "akciju" sastavljanja...
ARF modeli imaju i prednosti i mane...
Pregledavši kit, ustanovio sam da mi se neke stvari baš i ne svidjaju kako su napravljene...
Videću tokom rada, šta mogu prepraviti da bude bolje i sigurnije... Svakako će te o svemu moći da čitate ovde...
Nestor je kupio i motor, bez obzira što sam mu savetovao da sačeka sa odlukom šta da pazari.
Za Stuku je predvidjen glow, četvorotaktni motor od 20 ccm, a kupljen je Moki, benzinac od 30 ccm... Da li će mu biti prejak i pretežak, videćemo...
Pozdrav
Mirče
soprano:
Kod vas izgleda nikada nema odmora i neke male pauzice.Vazno je da je model stigao zelim Vam puno srece u radu pa ce slike polako da gledamo....
Pozzzz
Schwab:
Mirce ,
Suze mi idu na oci od srece.
Ovo moram da vidim ...... oo)) oo)) oo)) oo))
(pijemo)
drjack:
Mirce vidim ja kuda ovo vodi, da nisi i ti slucajno razmisljao o gradnji ultraligt-a.
Kad odlucis javi se ima nas jos....
mirce:
Ko god hoće da vidi model, može da dodje u Kombinat... Ja se uvek radujem posetama...
Drjack, od gradnje ultralight-a nema ništa... Ako volite kit i ultra light avijaciju, možemo se dogovoriti pa, da odemo do Nestora da vidite kako ih pravi. Ja svaki put uživam kad odem tamo. Podseća me na pravljenje modela...
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version