ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Ciklus Punjenja i Praznjenja baterija NiCd/NiMh
magic:
--- Quote from: todor on February 04, 2011, 10:28:11 AM ---Hvala na odgovoru.
Znaci baterija se pre punjnja mora isprazniti pa zatim poceti ponovno punjenje zbog memo efekta. To je jasno i jasna su podesavanja za punjnje i praznjenje.
To bi trebalo da znaci :sljus kod mene na punjacu ima opcija Charger/Discharge a ona radi sledece ako sam Vas razumeo
Prvo napuni bateriju pa je zatim isprazni i tad je baterija prazna.
Opcija Discharge/Charger isprazni bateriju i zatim je napuni i tad je baterija puna.
--- End quote ---
tako je
poz
soprano:
Da ne otvaram novu temu postavicu moje pitanje ovde. Naime hocu da stavim NiMh bateriju od 4 celija da odradi 2 ciklusa praznjenja i punjenja.(trenutno je puna). E sad gledao sam tamo podesavanja i kad izaberem opciju discharge/charge ima da se izabere samo koliko ciklusa hoces i odmah pocinje da prazni bateriju. Ono sto mene buni, kako on zna koja je baterija je prikacena, tj. do koliko volti da je isprazni jer to nigde se ne unosi za ciklusno punjenje/praznjenje. Ili verovatno se unosi a ja ne znam gde.....
Punjac je Accusell 6 !!!
ivanmagd:
To se podesava u delu za Charge i Discharge, prvo podesis sa kojim parametrma ce prazniti bateriju u delu Discharge znaci struju stavis na 1A a napon izracunas na 0.8V po celiji sto je neki optimalni minimum za NiMh bateriju sto bi u tvom slucaju 3.2V za cetvorocelijsko pakovanje. Onda podesis parametre punjenja u Charge delu gde u stvari podesavas samo struju punjenja sto je 0.1 C u najsigurnijoj varijanti za bateriju mada sve nove nimh baterije podrzavaju sigurno punjenje do 1C ali joj sigurno smanjuje radni vek. Primer ako je baterija od 2000 mah punis je sa 0.2A. tek onda kad odes u deo za cikluse pa samo podesis broj ciklusa i koja ce biti prva operacija punjenje ili praznjenje.
Ako ti nesto ovo pomaze evo uputstva za Accucell 6
http://www.sparkfun.com/datasheets/Prototyping/Batteries/ACCUCEL_manual(2).pdf
soprano:
Hvala lepo, to mi je trebalo. POzzzz !!!!
ivanmagd:
I jos jedna vazna stvar, moras Accucell da prebacis da puni u automatskom modu za nimh i nicd baterije a to postizes tako sto pritisnes plus i minus na punjacu istovremeno kada si na ekranu za Charge podesavanja i na ekranu se ispise AUT umesto MAN. Moj accucell nije hteo da puni nimh baterije u MAN modu, napuni je sa 20-30 mah i kaze da je napunjena.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version