RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Ventus 2HX
Goran:
Sastavili smo jedrilicu Ventus od 2.6m. Motor RAY 3542/06 i RAY 40A (Jeti) kontroler crveni.
Na prvom startu jedrilica je lepo poletela ali je imala tendenciju da se neprekidno pobada prema zemlji sa otprilike pola gasa.
To sam držao pod kontrolom na horizontalcu. Na prvom zaokretu krila su cudno se promrdala. Nisam znao da li je u pitanju vazdušni stub ili je bilo nesto neispravno pa sam odmah sleteo.
U drugom pokusaju sam je podigao malo više. Ona je pocela da se cudno ponaša nekako se cudno nagnula, nisam imao mogucnosti da je ispravim pa je malo jace udarila u zemlju. Komande nisu uopšte reagovale. Srecom nista nije bilo. Samo jedan nagnje?en drzac krila.
E sada kada sam prišao uz model svi motori su se mrdali kao ludi, iako je stanica bila u dometu na oko 100m. U pitanju je R147F 35MHz od Futabe.
Srecom imam dugi prijemnik koji je spremljen za jedan akrobatski model pa cu njega da stavim.
Pitanja:
Prijemnik je bio prikljucen preko kablica na LiPo bateriju, na onom kontroleru je pisalo da za 3S bateriju maksimalni broj motora je 4 a ja sam prikljucio 5, stim što dva motora od kocnica i od vertikalca nisu ni jednom bili upotrebljeni a motor za tocak nije ni namesten.
1. Da li to ima neke veze i da li da stavim posebnu bateriju za prijemnik?
2. Može li kontroler motora ili servoi (HS 81 i neki eco15) da ometaju prijemnik ili da li je moguca neka u tome nekompatibilnost ?
3. Da li su za prve letove neophodne MIX komande ili sve može lepo da se završi sa osnovnim podešavanjem tj sa horizontalcem i eleronima?
4. Pošto se jedrilica neprekidno pobadala sa motorom a u planiranju nisam ni stigao da testiram (oba leta su trajala mozda 2 min). Pitanje:
Ako je težište na 46mm od napadne ivice krila kao u uputstvu a horizontalac tacno ravan tj pokretni deo je uzduz nepokretnog dela horizontalca a ona se pobada (doduše sa motorom) da li je pogrešno ipak težište ili smo loše postavili ugao motora, pošto je on postavljen otprilike, malo desno i malo dole (mada je pitanje sta znaci malo dole i u odnosu na šta), da li da se proba novi ugao motora i koji?
Hvala unapred za savete i pomoc.
Pozdrav Goran
magic:
Zdravo Gorane,
sada nemam puno vremena za odgovor ali ovo sto si opisao deluje kao vise problema istovremeno. Ono sto svakako treba uraditi je range check sa prijemnikom koji je u njoj i sa drugim koji imas. Obavezno stavi dodatnu bateriju ili UBEC.
Za ostale probleme bih ti ipak posavetovao da dodjes do BG, ako tu vec nema neko iskusniji, pa da na livadi vidimo tacno o cemu se radi. Lazo, Vihor522 i ja mislim da cemo moci da ti pomognemo.
Pozdrav
Ziv:
Gorane,
svakoga dana pre prvoga leta, moras da proveris domet stanice (uputstva si dobio uz radio). Antenu ostavis neizvucenu, i polako koracas od modela pomerajuci vertikalni ili horizontalni stabilizator i moras da imas punu kontrolu modela sa najmanje 30 koraka. Pri tome ne sme motor da ti proradi. To isto testiranje ponovi sa radom motora. Opseg ce se nesto smanjiti zbog smetnje koje stvara motor. Dobro proveri CG ( centar gravitacije) i sada mozes da isprobas jedrilicu kako ce da leti kada je bacis iz ruke. Drzi je visoko iznad glave, nos jedrilice upravi na tacku udaljenu 10-15 metara na zemlji pravo ispred sebi i baci je dovoljno snazno da predje minimalnu letnu brzinu. Dobro je ako imas pomocnika da ti u tome pomogne jer ako nesto nije u redu sa jedrilicom, moras dovoljno brzo da reagujes sto nisi u stanju ako si je sam bacio a drzis predajnik u drugoj ruci. Ako je sve normalno, ona bi trebala da planira i da preleti 20-40 metara ( ako imas srece i vise ). Ovo mozes da ponovis nekoliko puta i korigujes greske a kada si zadovoljan rezultatom, mozes da krenes na testiranje sa motorom. U pocetku budi nezan sa komandama i ne radi nista naglo.
Naravno sve ovo vazi ako ne mozes da nedjes nekog iskusnijeg modelara da ti pomogne u pocetku a ti si nestrpljiv da pocnes da letis. Zelim ti srecu u regliranju i letenju jedrilice.
Pozdrav Zivko.
Goran:
Range check... hmm
Taj isti predajnik FX-18 koristimo i za Taxi model sa istim modelom prijemnika R147F i radi dok se model vidi.
E sad sa ovim drugim prijemnikom se desavalo da komande promrdaju jos dok smo montirali jedrilicu. Ja sam mislio da je to zbog gomile elektronike koja se nalazila u neposrednoj blizini. Ali izgleda nije. Prijemnik deluje fali?no. Stigao je iz Madjarske.
Probali smo da bacimo iz ruke. Doduse samo jednom. Onaj sto je bacio ocigledno nije bio bacac koplja. Jer ovakav model od 2 i kusur kila moras jako da "zavrljacis" inace ode na zemlju posle par metara :-)
Ima li jos neko savete?
Pozdrav Goran
kole:
Pozdrav i od mene,
Pa ako nisi vican bacanju a ti onda trci sa modelom. Elem, kod bacanja je jako vazno da bacis model i to da bude sa paralelnim krilima i trupom nesto malo na dole, tj. na nos. Ako uglovi nisu takvi onda mozes da ocekujes neke devijacije od normalnog jedrenje, a verovatno neces imati vremena ni reflexa da ih ispravis.
Trcanjem ces postici neku odredjenu brzinu modela i krila ce vec poceti da nose. Drugo, imas kad da kontrolises uglove modela pre nego sto ispustis model. U ternutku ispustanja ti mozes i da gurnes snaznije model s obzirom da je model vec legao, tj. namestio se. Mozes da probas da kratkotrajno otvoris ruku i vidis da li model lezi i da li vec vuce negde extremno.
Mozda je teze sa vecim modelom ali je bezbednije.
Ovo je uvek radilo kod mene, pa ako probas zelim ti svaku srecu... :)
Kole
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version