RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Ventus 2HX
Goran:
Hvala Mirče i Magic.
Da Ventus ima 70gr/dm optećenje, ali to nije nešto posebno zbog motora. Da nije motora tu bi moralo skoro isto toliko olova da se stavi da bi se dobilo težiš¡te na pravom mestu.
Tako da to za motor je pod znakom pitanja.
Kada se da "gas" jedrilica se toliko propne da puna palica napred skoro da nije dovoljna i ne možeš da je ispraviš. Ako se budemo videli u Zemunu možda ću da ponesem jerilicu pa svi neka pogledaju je li motor pod dobrim uglom ili nije. U drugoj prepravci smo motor potpuno ispravili i više nije uopšte bio na dole. Naravno pod uslovom da smo tačno razgraničili šta je osa jedrilice tj. horizontalca. Pa opet se propinjala čini mi se isto ka pre modifikacije.
Što se tiče bacanja iz ruke, to smo završili. Ova jedrilica ne može da se baci iz ruke uopšte. Ni sa najjačim zamahom nije planirala duže od 6-7m potpuno bez upravljivosti.
Å to se tiče kočnica, taj slučaj je razređen. Izvadili smo ih, upravo iz razloga koji si opisao. U prvom letu najverovatnije je jedna sama izašla, jer je mehanizam loš i ima 40% hoda luft.
Pa evo ako bude prilike, hoćete li dođi svi na druženje u Zemunu? Ako želite mogu da ponesem jedrilicu pa vi vidite da li ružna žaba može da se pretvori u lepog princa :-)
Pozdrav Goran
magic:
Izvini Mirce sto te "mucim" ali sebe vec mucim duzi vremenski period na ovu temu. Nazalost, slike koje su prikazene na linku za Ion nisu od njega vec od Ion PRO + koji ima flapsove ali i drugi profil MH30, koji je i dosta brzi i kriticniji za koriscenje jer to i pravi F5B model!
http://www.jpmodels.cz/ionpro_eng.htm
Po onome sto si mi rekao onda Intention electro od Simpropa deluje kao "ono pravo" resenje. Ne moze direktan link ali molim te pogledaj.
http://www.simprop.de/
Pisem ovde sve ovo zato sto je i Goran zainteresovan za nesto slicno.
Inace set up koji ceka svoju ladju je:
Hacker A30-10XL
Hacker X-40 Pro Opto
UBEC 3-5A (umesto prijemnicke baterije)
eleroni: HXT digitalni mg, 0.08s, 11mm, 2.9kg
flapsovi i rep: HGD digitalni mg, 0.17s, 13mm, 4.7kg
baterija Kokam 3200mAh 30-50C
15x8 prop za 2S bateriju i 300W sa 1,7 kg potiska
12x9 prop za 3S bateriju i 450W sa 1,8 kg potiska
11x7 prop za 4S bateriju i 550W sa 2,2 kg potiska
Moj proracun kaze da bi Intention sa mojim setupom i 2S baterijom bio tezak oko 2,5kg i 2,7 kg sa 4S baterijom sto daje opterecenje od 45 i 48g po dm2 respektivno. Znam da nije kao F3J ali sa potpuno mehanizovanim krilom nije strasno. Ajde Mirce jos samo malo pomozi pa necu vise da gusim ;)!
Ili mozda pak ovo:
http://www.fvk.de/Englisch/Signal.html
Znam da sam nemoguc!
Pozdrav
mirce:
Nisi ti nemoguc...
Po meni Intention i Ion Pro su dva sasvim razlicita modela. Prvi je 2,9 a drugi je 2 m raspona... Tu je po meni kraj svake price i ja, naravno, glasam uvek za veci.... mislim model.
Ne znam tacno kako izgleda profil na Simpropu ali, cini mi se da je 9% debljine tako da model mora biti brz. Sve ono o cemu sam pisao juce mozes ovde primeniti, mislim na flapsove, elerone, crow... pa sletanje ne mora biti brzo a sa oborenim flapsovima / eleronima mozes i jedriti.
Ako mene pitate ja bih izabrao Simpropa... Veci raspon je uvek bolji, stabilnije leti, manje curi...
Ipak vidite i ovaj site.
Ove jedrilice su vrh (brate) u modelarstvu. By the way, obratite paznju o tehnologiji izrade...
Kad bi morao da kupim model uvek bi dodao ako treba "kinte" i kupio nasto od ovog... Stvar ukusa sta se kome svidja (termik, elektro, hot liner...), ali ovde nema loseg modela...
Evo link: www.airplane-model.com/
Pozdrav
Mirce
magic:
Jao bre Mirce,
ma znam za Vladimir models, nasao sam ga prosle godine preko ovog sajta www.fvk.de koji je i njihov diler. Znam da su modeli vrh, isto kao i cene! Ona Supra mi je zapala za oko, ali mislim da ce "malo" sacekati dok ne dodjem u tu fazu.
Koliko bi bili efikasni flapsovi za jedrenje npr na Mini Grafitu, mislim na tom rasponu, ili tamo sluze samo za crow brakes?
Nista mi ne rece za Signal, link sam okacio u mom prethodnom postu?
Set up koji imam je dobar do 3kg na 4S tako da je sirok dijapazon modela koje mogu da teram.
Pozdrav
mirce:
Sva tri modela su "slicna pa, ni nalik" ...
Signal nije "hrdjav" po rasponu je taman izmedju Intentiona i Iona pro. Ono sto sigurno znam je da je MH 32 vise termicki profil... Opet uz dodatke flapsova i elerona sve je moguce.
Sve zavisi sta ti zelis, ja kad sam leteo modele jedrilica jedini zahtev je bio da sto duze ostane u vazduhu jer je to bio glavni uslov moje klase i da precizno slece (uz pomoc crow-a) jer je to donosilo dodatne poene.
U F3B kategoriji, naprimer, takmicenje je tako koncipirano da imas vise zahteva: trajanje, brzinu i prelet.
Sad, jedan model treba da ispuni vise uslova sto bas nije jednostavno...
Posle mnogo godina takmicenja, isto kao i u F3J klasi, modeli jedrilica veoma lice jedni na druge, jer im je dizajn doteran skoro do maximuma za ono za sta su namenjene.
Pricajuci sa tobom u Subotici razumeo sam da bi ti nesto brzo i okretno. Po meni je to neki manji model sa tanjim, brzim profilom, koji ces na sletanju usporiti crow-om... Ali tu od termike nema nista. Naravno ako je neki "lud dan" sa jakom termikom letece i ovakav model...
Ako ces da "termicis" onda veci model opet sa "dodatcima" kojima jos vise "doterujes" performanse jedrilice i mozes da "doskocis" raznim uslovima letenja (vetar, abvind, termika...)... No tu od ostrih zaobreta, lupinga, valjaka nema nista jer posle par figura si iscurio i ides na sletanje, tj. palis motor pa, ponovo gore...
U mom slucaju, za termicko letenje, F3J modeli su idealni... Na terenu mogu sve sam da uradim, laki su za manipulaciju, dobro lete....
Kad bih znao sta ocekujes od modela mozda bih znao bolje da ti kazem...
Pozdrav
Mirce
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version