RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
Da li ima neko ideju za DIY starter glow motora pomocu baterijske busilice?
soprano:
Ja cu da odgovorim na Slobino pitanje a pritom cu i Saletu da pojasnim zasto je bilje paliti rucno.Kao prvo svaki dobar motor,doro nastelovan mora da upali na prst.
@Slobo,prst nikako ne moze da ima broj obrtaja,vec je u pitanju snaga i kako mi kazemo "otsecnost".U svakom slucaju moras da znas kako ces to da odradis a pritom i motor moras adekvatno da pripremis za ovu operaciju.Fora je da dovedes gorivo u karburator ( sipanjem direktno u isti) obrnes elisu da se to sve kompresuje u klip.Tada se pravi veliki pritisak ( ne veliki bukvalni ali veci nego kad okreces suv motor).Kada si to lepo uradio i napravio dobar potisak u klipu,onda uzaris svecicu namestis elisu za paljenje i otsecno je obrnes.Nekada je dovoljno,ako pravilno i jako obrnes,da motor odmah upali a u proseku je to oko 10-ak obrtanja sto je dovoljno da to upali.
@Sale,svakim Vasim paljenjem na starter gubite uvid u funkcionalnost motora.Smatran da svaki motor iole u funkiju hoce da se upali na starter.Ako pokusate isti da palite na prst i on nece,to znaci da treba nesto u tome promeniti.Znam jedino da je starter neophodan u situacijama kada je malo hladnije vreme i kad 90 % motora nece tako lako da se upale a razlog je bast to hladno vreme.
soprano:
Samo da napomenem,namam nista protiv startera,jer ima vise prednosti nego mana a jedna velika prednost jeste da sa starterom motor nece da upali kontra (u drugom smeru ili se to retko desava) dok kad palimo rucno ta problematika je cesca.
sloba_b:
znam soprano :) , ja sam moje motore kurblao prstom i mastao o starteru
GILE:
Skoro sam imao priliku da vidim starter od vespinog alnasera a pravio ga je brodo modelar za paljenje 15 ccm motora glow varijanta.
azoran:
Meni je danas stigao jedan polovan Graupnerov starter,doduse bez priljubnice okacicu kasnije sliku da vidite o cemu se radi.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version